Τα δυο πουγκιά ταξιδεύουν από τα Χανιά στον Άγιο Νικόλαο
Τα δυο πουγκιά

Πολυχώρος ΠΕΡΙΠΟΥ, 12/11/2016 στις 8 το απόγευμα

Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρικά δρώμενα με τους Γιώργο Ηλιάδη και Μανώλη Δεσποτάκη.

Αφηγητής ο Μανώλης Σγουρός.

Μιλάνε για το βιβλίο: η φιλόλογος Ελπίδα Γρηγοράκη

και ο Χρήστος Τσαντής, επιμελητής του βιβλίου και υπεύθυνος των Εκδόσεων Ραδάμανθυς

Ένα roman á clef είναι το βιβλίο του Γιώργου Ηλιάδη «Τα δυο πουγκιά» (Εκδόσεις Ραδάμανθυς), ένα μυθιστόρημα δηλαδή που αξιοποιεί αληθινά γεγονότα και πρόσωπα για να υπηρετήσει το μυθοπλαστικό του σκοπό.

Οι φίλοι του βιβλίου στα Χανιά που βρέθηκαν στον πολυχώρο ΜΕΓΑΛΟ Ο το Σάββατο 5/11/2016 στα Χανιά, απόλαυσαν τις ερμηνείες του Γιώργου Ηλιάδη που εκτός από συγγραφέας του βιβλίου είναι και ηθοποιός, του Μάνου Καλομοιράκη που έκανε αίσθηση με την όλη σκηνική του παρουσία, αλλά και την εξαιρετική αφήγηση του ηθοποιού Λευτέρη Μποτωνάκη, οι οποίοι απέδωσαν με θεατρικά δρώμενα διαλόγους και σκηνές από το βιβλίο «Τα δυο πουγκιά».

Οι θεατρικές σκηνές, από τη Καγκελαρία στο Βερολίνο του 1940 ή από την ταφή των νεκρών στρατιωτών μετά από τη Μάχη της Κρήτης, συνδέονταν με την προβολή εικόνων και βίντεο που λειτούργησαν σαν νοηματικές γέφυρες με την αφήγηση και τη θεατρική απόδοση σκηνών του βιβλίου.

Ακολούθησε συζήτηση με τον Μανώλη Νικολούδη (οι παρεμβάσεις των ομιλητών θα παρουσιαστούν στη συνέχεια σε ξεχωριστές δημοσιεύσεις από την ιστοσελίδα), τον Χρήστο Τσαντή και τον συγγραφέα.

Ευχαριστούμε τον πολυχώρο ΜΕΓΑΛΟ Ο για τη φιλοξενία, τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Λουτσέτη και την Αθηνά Γαλανάκη για την τεχνική υποστήριξη και τη βοήθεια.

Τα δυο πουγκιά Επί Σκηνής στον Άγιο Νικόλαο

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Ηλιάδη θα παρουσιαστεί στον Άγιο Νικόλαο, στις 12 Νοέμβρη του 2016, στις 8 το απόγευμα στον Πολυχώρο ΠΕΡΙΠΟΥ.

Τα δύο πουγκιά είναι ένα κινηματογραφικό μυθιστόρημα με ολοζώντανους διαλόγους. Μια περιήγηση στη ζωή δύο οικογενειών που είδαν τις σχέσεις τους να δοκιμάζονται με φόντο το καμίνι των γεγονότων του 20ου αιώνα.

Ο Γιώργος Ηλιάδης με το δικό του ιδιαίτερο αλλά και πρωτότυπο, αφηγηματικό λόγο, μας μεταφέρει μέσα στην καρδιά των ταξιδιών που περιγράφει, από τον Ατλαντικό Ωκεανό ως το Αιγαίο, και από το μακρινό Μπουένος Άιρες έως το Βενεράτο και το Ηράκλειο της Κρήτης. Από τα μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο, έως την περιπετειώδη καθημερινότητα δύο απλών οικογενειών. Με μαεστρία, χιούμορ και ευφάνταστες σκηνές, μας χαρίζει ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα. Γεγονότα του αιώνα που πέρασε, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή, τα ταξίδια των μεταναστών στην μακρινή Αργεντινή και στις Η.Π.Α., η Μάχη της Κρήτης, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η Γιάλτα, ο Εμφύλιος, η δικτατορία, παρουσιάζονται με γλαφυρότητα και αμεσότητα.

Ο συγγραφέας ταξιδεύει στις θάλασσες της ψυχή μας. Με «όπλο» του τη σάτιρα, την αλληγορία και την ιδιαίτερη γραφή του, καταφέρνει να κεντρίσει τον αναγνώστη και να τον κάνει συνταξιδιώτη του αναζητώντας… τα δυο χαμένα πουγκιά.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos