Ψαρογιώργης, Πολυχρονάκης
Ψαρογιώργης, Πολυχρονάκης

Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) – Γιάννης Πολυχρονάκης και Ρένα Ρασούλη, παρουσιάζουν δύο ξεχωριστά μουσικά δρώμενα στο TEDxAnogeia!

Ο Γιώργης Ξυλούρης – Ψαρογιώργης -ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της κρητικής μουσικής και κληρονόμος μια εντελώς μοναδικής μουσικής παράδοσης- δεξιοτέχνης στο λαούτο και ερμηνευτής, συναντά τον εξαιρετικό κοντραμπασίστα Γιάννη Πολυχρονάκη. Μαζί, θα μας ταξιδέψουν στις Κορυφές, μέσα από τα δικά τους ιδιαίτερα μουσικά μονοπάτια και αφετηρία, την Κρητική παραδοσιακή μουσική.

Ο Ψαρογιώργης, γέννημα θρέμμα της Ανωγειανής κοινωνίας, κορυφαίος ερμηνευτής και οργανοπαίχτης, μεγάλωσε μέσα στην πλούσια Ανωγειανή παράδοση, έχοντας σαν δάσκαλο τον πατέρα του Ψαραντώνη, ενώ σημαντικό σταθμό στη μουσική του πορεία, έπαιξαν οι θείοι του Νίκος (Ψαρονίκος)  και Γιάννης (Ψαρογιάννης) Ξυλούρης, οι οποίοι έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην Κρητική και όχι μόνο, μουσική κοινότητα.

Κάθε συνεργασία του είναι και κάτι το διαφορετικό. Xωρίς να ξεχνάει τις ρίζες του, δημιουργεί αλλά και διασκευάζει μουσικά κομμάτια με καλλιτέχνες διαφορετικών μουσικών ηχοχρωμάτων, σεβόμενοι ο ένας τα μουσικά ακούσματα του άλλου. Πέραν από τους καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής, έχει συνεργαστεί και με καλλιτέχνες, όπως ο Jim White, οι Ensemble, ο Αχιλλέας Περσίδης και ο Γιάννης Αγγελάκας.

Ο Γιάννης Πολυχρονάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Από πολύ μικρός είχε κλίση στην μουσική. Η αγάπη του για το Κοντραμπάσο, τον ώθησε στο να ξεκινήσει τα πρώτα του μαθήματα στο ωδείο Αθηνών, όπου και τελείωσε με άριστα, παίρνοντας το δίπλωμα βαθύχορδου (κόντρα μπάσο).  Το 2003, κυκλοφορεί η πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο ‘Οι λογισμοί ‘ναι σαϊτιές’, σε συνεργασία με τους Γιάννη Παπατζανή και Δημήτρη Σιδερή. Από τότε και μετά, άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικές παραστάσεις, ενώ θα συνεργαστεί και με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Το 2008 έως το 2012, ξεκίνησε μια σειρά συνεργασιών σε νέα μουσικά μονοπάτια με τον Γιώργη Ξυλούρη, τον Αχιλλέα Περσίδη και του Κώστα Νικολόπουλο. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει ως μουσικός συντελεστής, σε παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του Εθνικού Θεάτρου και τη θεατρική παράσταση της Μάρθας Φριντζήλα ‘Ερέντιρα’.

Ρένα Ρασούλη
Ρένα Ρασούλη

Ρένα Ρασούλη

Πόσες φορές έχετε μείνει με το στόμα ανοιχτό, ακούγοντας για πρώτη φορά μία τραγουδίστρια; Πόσες φορές μείνατε ενεοί, μπροστά σε ένα εντελώς ξεχωριστό ταλέντο; Λοιπόν, ετοιμαστείτε να ζήσετε άλλη μία τέτοια εμπερία, γιατί αυτό ακριβώς είναι η Ρένα Ρασούλη! Μόλις 25 χρονών, έρχεται στο ΤΕDxAnogeia με ένα μουσικοχορευτικό project, στημένο αποκλειστικά για το event! Η Ρένα Ρασούλη, προτάθηκε από τους φίλους του TEDxAnogeia, στην σχετική διαδικασία που έτρεξε τον Απρίλιο.

Η Ρένα Ρασούλη γεννήθηκε στην Κρήτη το 1990. Η πρώτη επαφή με το τραγούδι, έγινε την ίδια περίοδο συμμετέχοντας στην χορωδία του Ωδείου «Κώστας Μουντάκης». Αργότερα παρακολουθεί Θεωρία της μουσικής και μαθήματα Αρμονίας, καθώς και μαθήματα φωνητικής. Σε ηλικία 19 χρονών, μετακομίζει στην Αθήνα για να φοιτήσει στο τμήμα “Θεατρικών Σπουδών” της Φιλοσοφικής του “Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου”, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να παρακολουθήσει για 2 χρόνια μαθήματα υποκριτικής με την Σοφία Φιλιππίδου και μαθήματα τσέλου με τον Άρη Ζέρβα. Αυτήν την στιγμή, ολοκληρώνει τις σπουδές της στο σύγχρονο τραγούδι, με μέντορα της την Νατάσσα Φλουρή και έχει ξεκινήσει να ηχογραφεί τις δικές της συνθέσεις σαν Ρένα Ρασούλη και Venus Volcanism. Με την ομάδα της “No ExPLANation”, θα επιχειρήσει μέσα από μία μουσικοχορευτική performance το πάντρεμα της παράδοσης με την σύγχρονη τέχνη, αντλώντας πληροφορίες από την ποίηση της κρητικής Αναγέννησης.

Διαβάστε περισσότερα

http://www.tedxanogeia.com/blog/psarogiorgis-polyxronakis

http://www.tedxanogeia.com/blog/rena-rasouli

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos