Οι κλασσικοί

Της Κρήτης και της Βενετιάς

Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης, επιβραβεύτηκε πέρα από κάθε προσδοκία. Πολύς ήταν ο κόσμος που ανέβηκε μέχρι την αρχαία Λατώ για να παρακολουθήσει από κοντά τη συνύπαρξη δυο διαφορετικών μουσικών σχολών, που όμως κποια στιγμή συμπορεύτηκαν πάνω στη Κρήτη, επί της εποχής της Ενετοκρατίας. Και, σχεδόν όλοι, έφυγαν ευχαριστημένοι, από τη μουσική, το τόπο και το όλο κλίμα.

Στο χώρο της αρχαίας Λατούς, βρέθηκαν δίπλα – δίπλα, οι «κλασσικοί», Έφη Μηνακούλη, Φανή Γκάρτσου, Σταύρος Μπερής, Άγγελος Ρεπαπής και Γιάννης Ιδομενέως, με τους «δικούς μας», Δημήτρη Σγουρό, Γιώργη Ξυλούρη, Γιώργη Σταυρακάκη, Γιάννη Ρομπογιαννάκη και Γιάννη Λουκάκη.
 
Η μουσική χαμηλόφωνη, χωρίς εντάσεις και περίσσια πράγματα. Από τη πλευρά τους οι κλασσικοί ερμήνευσαν από παραδοσιακά Βενετσιάνικα μέχρι κλασσικές συνθέσεις εποχής, ενώ οι Κρητικοί, αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο μέχρι και Μεραμπελιώτικες Κοντυλιές.
Προς το τέλος έγινε και μια απόπειρα συνύπαρξής όλων, με Κρητικό χρώμα.
 
Οι Κρητικοί

Της Κρήτης και της Βενετιάς

Όπως είπε η Ειρήνη Παναγιωτάκη στη εισαγωγή της στη συναυλία, η βραδιά επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα «τι μουσική άκουγαν στη Κρήτη τη περίοδο της Αναγέννησης».

 
Ο χώρος, η μουσική, η ξαστεριά, το όλο κλίμα, είχαν σαν αποτέλεσμα μια μοναδική εμπειρία, για όλους όσους βρέθηκαν εκεί και πραγματικά απόλαυσαν το γεγονός. Κάνοντας μας να σκεφτούμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να έχει πολλς εκφράσεις πέρα από την εφήμερη λογική του σουξέ.
 
Οργανωτές ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου με το Ωδείο Τέχνης Κρήτης, η παραχώρηση του χώρου από τη ΚΔ εφορία Κλασσικών αρχαιοτήτων κατγράφεται θετικά, χορηγός της εκδήλωσης η Σιγανός Α.Ε.
 
Υ.Γ. Ενώ, βρισκόταν σε εξέλιξη η εκδήλωση, ένα χιλιόμετρο πιο κάτω, μια άλλη έκφανση του Ελληνικού Πολιτισμού, έλαβε χώρα. Μια φωτιά από επιτηδευμένο για τρίτη φορά εμπρησμό, έκαιγε 60 στρέμματα δασικής έκτασης. Κάτι που σκίασε τη συναυλία. Από τη μια η Ελλάδα που προχωρεί προάγοντας τον πολιτισμό και από την άλλη η Ελλάδα που κοιτάζει τη τσέπη της εγκληματώντας σε βάρος όλων.
Print Friendly, PDF & Email
Η αφίσσα της εκδήλωσης

Της Κρήτης και της Βενετιάς

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς διοργανώνουν μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση σήμερα το βράδυ (8/7) στις 20.30 στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς.

Η εκδήλωση αυτή “παντρεύει” την Αναγεννησιακή μουσική του 16ου αιώνα και την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης,
Η συνεύρεση αυτή με τη μορφή διαλόγου θα προβάλλει με μοναδικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες των δυο μουσικών ιδιωμάτων και τη συνάφεια των μουσικών οργάνων: αναγεννησιακό – κρητικό λαούτο, βιόλα ντα γκαμπα – λύρα, Φλάουτο με ράμφος- παραδοσιακά πνευστά, κρουστά κ.α.

Περισσότερα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos