Τιμή και μνήμη
εξήρε το ρόλο της πρεσβυτέρας και ελληνίδας «παλαιάς κοπής» παραδίδοντας στην πρεσβυτέρα μητέρα μου αναμνηστική πλακέτα

Με πολλή συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Αυγούστου, η εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστελλίου Φουρνής «Ο Κέραμος», αφιερωμένη  κατά το ένα σκέλος της στον πατέρα μου παπά Μανώλη Κωστάκη,

ο οποίος υπηρέτησε για 30 χρόνια την ενορία Καστελλίου και φέτος συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από την εκδημία του!

Το παρόν σημείωμα γράφεται μόνο ως δημόσια έκφραση ευγνωμοσύνης σε όλους τους συντελεστές και παρευρισκομένους, οι οποίοι τίμησαν έναν άνθρωπο της εκκλησίας και της ζωής, του πνεύματος και του μόχθου, των έργων και μη μόνο των λόγων.

Όπως σημείωσα στη μικρή μου παρέμβαση, το να μιλάς για τους γονείς σου δεν είναι εύκολη διαδικασία, μερικές φορές, βέβαια, καθίσταται αναγκαίο, κυρίως για να εκφράσεις τα βιώματα και τα συναισθήματά σου.

Στη Σαββατιάτικη εσπερίδα ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Γιώργος Μαυροειδής, αγαπητός φίλος της οικογένειάς μου, φιλοτέχνησε το πορτέτο του παπά Μανώλη με ένα εξαιρετικό τρόπο, συνδυάζοντας το απτό έργο του, τις προσωπικές του ενθυμήσεις, τις μαρτυρίες άλλων συγχωριανών, επιστολές και φωτογραφικά αρχεία και έκλεισε με συγκλονιστικό τρόπο, με το λόγο του Ν. Καζαντζάκη για στόματος παπά Φώτη, από το έργο «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

Τιμή και μνήμη
Τύχη αγαθή επιφύλαξε στον αείμνηστο πατέρα μου σ’ αυτή τη φορτισμένη βραδιά να παρευρίσκεται ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεράσιμος συνοδευόμενος από δύο αρχιερείς τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Τελμισού κ.κ. Ιώβ.

Τύχη αγαθή επιφύλαξε στον αείμνηστο πατέρα μου σ’ αυτή τη φορτισμένη βραδιά να παρευρίσκεται ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Γεράσιμος συνοδευόμενος από δύο αρχιερείς τον Μητροπολίτη Σμύρνης κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Μητροπολίτη Τελμισού κ.κ. Ιώβ. Ο λόγος του Μητροπολίτη μας πάντα πυκνός και απέριττος κατέδειξε τη σημαντικότητα της ορθοδόξου πίστεως και της λειτουργικής συμμετοχής. Ο λόγος του Μητροπολίτη Σμύρνης- πρώτου Επισκόπου μετά τον ηρωικό Χρυσόστομο στην άλλη όχθη του Αιγαίου- έμπλεως συναισθημάτων εξήρε το ρόλο της πρεσβυτέρας και ελληνίδας «παλαιάς κοπής» παραδίδοντας στην πρεσβυτέρα μητέρα μου αναμνηστική πλακέτα και μεταφέροντας τα βιώματα των ελλήνων της διασποράς και των ρωμιών της Πόλης.

Τιμή και μνήμη
ο παπά Μανώλης Κωστάκης

Η βυζαντινή χορωδία υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Φουλεδάκη, έδωσε το ξεχωριστό ηχόχρωμα του δεκαπενταύγουστου με τους ύμνους των ημερών.

Οι παρευρισκόμενοι πολλοί,  άνθρωποι που τον γνώριζαν και άνθρωποι που τον γνώρισαν εκείνο το βράδυ. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Πρωτοσύγκελο μας κ. Τίτο Ταμπακάκη, τους αρχιμανδρίτες κ. Εμμανουήλ Κατσαρό και Κων/νο Χατζηδάκη, τους ιερείς και διακόνους καθώς και τις αντιδημάρχους κ. Καρνιαδάκη  Δέσπω και Βεληβασάκη Έφη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κλώντζα Εμμανουήλ, τον πρώην Δήμαρχο κ. Κουνενάκη Δημήτρη, τους δημοτικούς συμβούλους κ. Κοκκίνη Κώστα και Αφορδακό Νίκο. Πάμπολλες ευχαριστίες σε όλους τους φίλους που πλημμύρισαν την αυλή του Άη Γιάννη του Προδρόμου και ένα δάκρυ κύλισε από τα μάτια τους στο άκουσμα της φωνής του και της ψαλμωδίας του, που είχε ψηφιοποιήσει ο Γ. Τουτουδάκης.

Τέλος ευχαριστώ το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Κέραμος» και ιδιαιτέρως τις κ. Μανίνα Αναστασοπούλου και Μαρία Δρακωνάκη για την τιμή που επιδαψίλευσαν στον πατέρα μου, για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης και την αγάπη τους.

Γράφοντας τούτο το σημείωμα μου ερχόταν  διαρκώς στο νου μου το ποίημα του Κώστα Μόντη

«Έτσι που συνδέθηκα τόσο πολύ μ’ αυτό το σπίτι
φοβάμαι τη μελαγχολία εκείνων που μ’ αγάπησαν
όταν θα βλέπουν άδεια τη γωνιά μου στην τζαμαρία
φοβάμαι τη μελαγχολία εκείνων που μ’ αγάπησαν
όταν θα βλέπουν άδεια τη θέση μου στη βεράντα».

Έτσι ακριβώς,  πάντα τους άλλους…

ΜΑΡΙΑ ΚΩΣΤΑΚΗ

ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos