Το άγαλμα του Ρούσου ΚούνδουρουΜε αφορμή τη συμπλήρωση 61 χρόνων από την εκτέλεση από τους Γερμανούς, του Ρούσου Κούνδουρου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, τέλεσε μνημόσυνο προς τιμήν του, το πρωί της Κυριακής, (28/8), στον χώρο όπου βρίσκεται τ άγαλμα του, στη λίμνη του Αγίου Νικολάου.
Παρέστησαν, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου και αντιδήμαρχοι, αντιστασιακοί, συγγενείς του τιμώμενου αλλά και απλοί πολίτες οι οποίοι τίμησαν και τιμούν κάθε χρόνο με την παρουσία τους τον εκλιπόντα.
Για την προσωπικόητα του Ρούσου Κούνδυρου, μίλησε ο πρώην δήμαρχος Αγίου Νικολάου και συμπολεμιστής του, ο Γιώργος Χατζηδάκης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Χατζηδάκης,
στον θάνατο τον οδήγησε η προδοσία από ντόπιους παράγοντες και ο ξένο δάκτυλος γιατί αν επιζούσε θα ήταν ένας δύσκολος αντίπαλος. Γιατί δεν θα ‘σκυβε το κεφάλι στα ξένα συμφέροντα. Και οι ντόπιοι πολιτικοί συνεργάτες των Γερμανών, δεν επιθυμούσαν να έχουν απέναντι τους έναν πολιτικό του αναστήματος του Ρούσου Κούνδουρου. Δεν ήθελαν να είχουν απέναντι τους έναν δικαστή πατριώτη που θα κατακεραύνωνε τη προδοσία τους.

Τέλος κατετέθησαν στεφάνια.

Ο Ρούσος Κούνδουρος εκτελέστηκε μαζί με άλους 24 πατριώτες το πρωί της 29ης Αυγούστου 1944, στις φυλακές της Αγιάς στα Χανιά.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos