το Πνεύμα της Σκάλας στον Άγιο Νικόλαο
από τα εγκαίνια της παρέμβασης

Ένα δίκτυο από σκάλες – πάνω από εβδομήντα- απλώνεται στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, προσδίδοντας στην πόλη ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα.

Σκάλες που ενώνουν οικοδομικά τετράγωνα και διατρέχουν συνοικίες, σκάλες που βγάζουν στη θάλασσα και δεσπόζουν στον κόλπο του Μιραμπέλου, σκάλες που έχουν κατοικηθεί από τους περίοικους με γλάστρες και παγκάκια αλλά και σκάλες που ορθώνονται απρόσωπες και δύσκολες στην ανάβαση, σκάλες που φέρνουν ιστορίες… οι σκάλες του Αγίου Νικολάου,  ένας παλλόμενος οργανισμός, το “πνεύμα της πόλης”.

Με αφορμή, το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του Αγίου Νικολάου που ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι του 2018 ο Πολιτιστικός – Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου,  ανέθεσε σε εικαστικούς και αρχιτέκτονες να παρέμβουν και να διαμορφώσουν σκάλες σε διαφορετικά σημεία της πόλης. Ένα πρόγραμμα (Ιούλιος – φθινοπωρο 2018) που επιδιώκει να δημιουργήσει διαδρομές μέσα στην πόλη, να υπενθυμίσει την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά και να καταστήσει τις σκάλες σημείο συνάντησης, ανταλλαγής και σχέσεων.

Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός, επισημαίνοντας ότι η διαχείριση του δημόσιου χώρου,στην Ελλάδα, είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, τόνισε ότι  η παρούσα δημοτική αρχή, επιθυμώντας να διαχειριστεί μ΄ ένα διαφορετικό τρόπο το ανάγυφο με τους λόφους και τις σκάλες, επιχείρησε αρχικά μια καταγραφή των υφιστάμενων διαδρομών, δίνοντας την δυνατότητα στους πολίτες, να αποφασίσουν να τις εντάξουν στην καθημερινότητα τους.

Να σημειώσουμε ότι κάθε σκάλα που θα διαμορφωθεί θα έχει ξεχωριστό χαρακτήρα και θα αναδεικνύει διαφορετική αρχιτεκτονική, πολιτισμική, συμβολική ή σωματική διάσταση της σκάλας ως μορφής και ως λειτουργίας.

Το πρόγραμμα το “Πνεύμα της Σκάλας” ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, ενώ ένας δεύτερος κύκλος εγκαταστάσεων και εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2018. Ωστόσο, εκδηλώσεις και εργαστήρια θα γίνονται όλο το χειμώνα και θα δίνουν τη σκυτάλη στη δεύτερη διοργάνωση το καλοκαίρι του 2019. Θα διαμορφωθεί έτσι μια έκθεση που κλιμακώνεται στον χώρο, αλλά και στον χρόνο.

Τέλος, σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου υποδέχτηκε τους φοιτητές της σχολής οι οποίοι αναμένεται να δημιουργήσουν το δικό τους έργο, εγκαινιάζοντας έτσι το ετήσιο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Πνεύμα της Σκάλας, Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Μανώλης Αναστασάκος, Ευγενία Αντωνίου, Αντώνης Βασιλάκης, Γιώργος Γυπαράκης, Λίζη Καλλιγά,

Θάνος Καρδούλας, Κλειτία Κοκαλάρι, Μάρω Μιχαλακάκου, Ειρήνη Μπολανάκη, Περσεφόνη Νικολακοπούλου,

Ρένα Παπασπύρου, Μαρία Πρατσινάκη, Ίρις Περουλιού Σεργάκη, Αγγελική Σβορώνου,

Ζωή Σγουρού, Έλλη Φωτοπούλου.

Οι επιμελητές της έκθεσης είναι η κ. Ελένη Κούκου και ο κ. Θεόφιλος Τραμπούλης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos