Το χωράφι της Μαρούλαινας, παρουσίαση στην Ελούντα
Μαυρικάκης, Ζερβός, Γραμματικάκης, Κοκοτός, Μακράκης

το χωράφι της Μαρούλαινας“, το βιβλίο του Γιώργου Κοκοτού, εκδόσεων Πατάκη, παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής 29 Ιανουαρίου στο κοινοτικό κατάστημα Ελούντας, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και ο εκδοτικός οίκος.

Πρόκειται ουσιαστικά για καταγραφή μιας μεγάλης περιόδου της ζωής του Γιώργου Κοκοτού, από τα χρόνια πριν και κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου, στο χωριό του στις Δαφνές Ηρακλείου, όπου όπως ανέφερε ο ίδιος, ενηλικιώθηκε άγρια και γρήγορα από την ηλικία των τεσσάρων έως οκτώ χρόνων, μέχρι την Ελούντα, τη δημιουργία του Ελούντα Beach, με τον αδελφό του Σπύρο και την Ελένη Νάκου.

Το χωράφι της Μαρούλαινας, παρουσίαση στην Ελούντα
Η αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος είχε γεμίσει από κόσμο, μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, που γνώριζαν όλην αυτήν την ιστορία ή είχαν διατελέσει στελέχη των ξενοδοχειακών αυτών εγχειρημάτων, μέχρι νεότερους που απλά ήθελαν να μάθουν ……

Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια, χρονικές περιόδους, από τη ζωή του Γιώργου Κοκοτού, ενώ το εξώφυλλο με τη κλασική πλέον φωτογραφία του Frédéric Boissonnas στο κανάλι της Ελούντας, προσδιορίζεται σαφώς και η μετέπειτα σχέση με την περιοχή.

Ο Βασίλης Βασιλικός στον πρόλογο του βιβλίου “το χωράφι της Μαρούλαινας” γράφει:

«Διαβάζοντας το βιβλίο του Γιώργου Κοκοτού, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του αφορά την Κρήτη και κυρίως το χωριό (Δαφνές) όπου μεγαλώνει το μικρό αγόρι (ο Γιώργος της αφήγησης), µου ήρθε στον νου το θεατρικό του Κεχαΐδη “Δάφνες και πικροδάφνες” που, τονίζοντας τη λήγουσα, θα µας έδινε το “Δαφνές και πικροδαφνές”. Γιατί ο πόλεμος που ξεκινά µε τη μάχη της Κρήτης κι ο Εμφύλιος που ακολουθεί µόνο πίκρες φέραν στο νησί και στην υπόλοιπη χώρα.

Ωστόσο, αυτό που καταφέρνει ο συγγραφέας είναι την “πίκρα” να τη βιώνουν µόνο οι μεγάλοι, ενώ το παιδί (πρωταγωνιστής του βιβλίου) έχει, σαν παιδί που είναι, το μερτικό του στο παιγνίδι και τη χαρά. Κατά τη διάρκεια της ενηλικίωσής του, η Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 επιστρέφει µε συναρπαστική ενάργεια στους συνομήλικους σήμερα –τότε έφηβους– αναγνώστες, ενώ για τους νεότερους που δε ζήσαν αυτή την εποχή, ο ταλαντούχος συγγραφέας µε σπαρταριστές περιγραφές που βασίζονται στη λεπτομέρεια θα τους κάνει να νομίζουν ότι βλέπουν μια ασπρόμαυρη ταινία του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου».

 

Το χωράφι της Μαρούλαινας, παρουσίαση στην Ελούντα
από αριστερά, Κωστής Μαυρικάκης, Σπύρος Κοκοτός, Γιώργος Κοκοτός, Κωστής Γραμματικάκης, Μανώλης Μακράκης

Για “το χωράφι της Μαρούλαινας” ….

και για τον συγγραφέα, μίλησαν ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, ο εκδότης της εφημερίδας Μεσόγειος Κώστας Γραμματικάκης, ο δάσκαλος Μανόλης Μακράκης και ο Κωστής Μαυρικάκης, που είχε το συντονισμό της εκδήλωσης.

Ο συγγραφέας Γιώργος Κοκοτός, οινοπαραγωγός σήμερα, ξεδίπλωσε στο τέλος τις σκέψεις του, μιλώντας και για θέματα παράλληλα με τη δική του διήγηση καθώς και τις ενθυμίσεις του από το πρώτο καιρό στην Ελούντα.

Η αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος είχε γεμίσει από κόσμο, μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, που γνώριζαν όλην αυτήν την ιστορία ή είχαν διατελέσει στελέχη των ξενοδοχειακών αυτών εγχειρημάτων, μέχρι νεότερους που απλά ήθελαν να μάθουν ……

Το “το χωράφι της Μαρούλαινας“, που παρουσιάστηκε και το Σάββατο (28/1) στις Δαφνές κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos