ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΑΛΚΗ ΖΕΗ

Αν κάτι μας άφησε φεύγοντας ο απερχόμενος σύμβουλος φιλολόγων Λασιθίου κ.Βλαχοδήμος πέρα από την ανθρώπινη αντιμετώπιση και συνδρομή του στα εκπαιδευτικά μας καθήκοντα

ήταν η μύηση μαθητών και εκπαιδευτικών στην ομορφιά της συνάντησης και της συζήτησης με σπουδαίους λογοτέχνες. Μετά το Θανάση Βαλτινό και το Νίκο Δαββέτα είχε προσκαλέσει τη σπουδαία Κυρία της Ελληνικής Πεζογραφίας Άλκη Ζέη. Η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών και Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λασιθίου ανέλαβαν μετά την αποχώρησή του να κάνουν πραγματικότητα αυτή την επίσκεψη θεωρώντας πολλαπλά τα οφέλη που θα αποκομίσουν μαθητές αλλά και απλοί συμπολίτες μας από τη συνάντηση μαζί της.

Έτσι, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 στις 11π.μ. στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ οι μαθητές των Γυμνασίων και την Τετάρτη 11 Μαρτίου οι μαθητές των Λυκείων του δήμου Αγίου Νικολάου που δήλωσαν συμμετοχή, αφού μελέτησαν έργα της, θα συνομιλήσουν με τη συγγραφέα καταθέτοντας μαζί με τους προβληματισμούς τους, το θαυμασμό και τις εντυπώσεις τους. Γιατί είτε διάβασαν το Κοντά στις ράγες είτε το Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου , το ο Θείος Πλάτων και ο Ψεύτης Παππούς είτε την Κωνσταντίνα με τις αράχνες της αλλά και την Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα ή το Με μολύβι φάμπερ νούμερο 2 αυτό που όλοι ένιωσαν ήταν η απόλαυση της ανάγνωσης. Μέσα από το απλό και λιτό ύφος της , μέσα από το χιούμορ και την ειλικρίνεια των πλούσιων βιωμάτων της μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν διαβάζοντας το έργο της που διατρέχει την ελληνική ιστορία από το 1936 ως σήμερα εμπειρίες που συνθέτουν τη συλλογική μνήμη, αντλούν αγωνιστικότητα κι ελπίδα απέναντι στις δυσκολίες και διαμορφώνουν αξίες και ιδανικά που επικεντρώνονται γύρω από την αγάπη για τον άνθρωπο.

Για τη μεγάλη προσφορά της στα Γράμματα η Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγίου Νικολάου και Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λασιθίου αποφάσισαν να τιμήσουν την Άλκη Ζέη σε μια εκδήλωση ανοικτή για το κοινό την Τρίτη στις 19.00 στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου. Η παρουσία μας εκεί είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής σε μια Ελληνίδα που με το συγγραφικό της ταλέντο κατάφερε να μετατρέψει οδυνηρές ιστορικές και πολιτικές εμπειρίες σε διαχρονικά μαθήματα ζωής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ ΛΑΣΙΘΙΟΥ-ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos