ΠροεδρείοΠιστός στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού με το κοινό ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αγίου Νικολάου παρουσίασε και φέτος το Τριήμερο Λόγου, Σκέψης και Τέχνης, το οποίο ήταν αφιερωμένο -το πρώτο διήμερο- στον πρόσφατα εκλιπόντα ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη και στους επιτυχόντες των αποτελεσμάτων του 22ου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Λογοτεχνίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Γιάννη Λουκαράκη, του Αντιδημάρχου Μανόλη Θραψανιώτη και του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου Οδυσσέα Σγουρού. Ο τελευταίος συνέδεσε τη θλιβερή επέτειο των 60 χρόνων του ναζισμού με την ποίηση ως τη μόνο διέξοδο από τα δεινά που προκαλεί ο άνθρωπος στον άνθρωπο.
 
Οι ομιλητές της εκδήλωσης, όλοι τους σημαντικές προσωπικότητες του τόπου, θαυμαστές αλλά και προσωπικοί φίλοι του ποιητή επιχείρησαν να ξεδιπλώσουν το νήμα της ζωής του ποιητή άλλοτε με αφορμή ένα ποίημα του και άλλοτε με αφορμή τις πολιτικές του πεποιθήσεις, οι οποίες ποτέ δεν κυριάρχησαν στο έργο αλλά ούτε και στην κρίση του για τους συνανθρώπους του.
 
Οι ομιλητές μίλησαν για τη δυσκολία του έργου του Αναγνωστάκη. «Γράφι σαν να απευθύνεται σε κάποιον που γνώριζε καλά τα συμβάντα της ζωής του, ένα είδος εσωτερικής ποίησης» τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταμάτης Ν. Φιλιππίδης.
 
Ο Αναγνωστάκης και η σχέση του με την Αριστερά απασχόλησε τη διάλεξη. «Έκανε πολιτική ποίηση, όχι για τις διώξεις, όχι γιατί ήταν μάχιμος αριστερός αλλά γιατί έγραψε για τους αριστερούς προσπαθώντας να φωτίσει το πρόσωπο της αριστεράς, ήταν ένας καταλύτης των δογμάτων» ανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης, μλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού.
 
Ενώ κανείς δεν παρέλειψε να τονίσει την ανθρώπινη πλευρά του, όντας ο ίδιος άνθρωπος σεμνός, λιγόλογος αλλά και λάτρης του ποδοσφαίρου και των ανεκδότων.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε και ένα επεισόδιο του 1983 από την εκπομπή «Παρασκήνιο» του σκηνοθέτη Λάκη Παπαστάθη, που ήταν αφιερωμένη στον ποιητή. Ο ποιητής, σε πρώτο ενικό, μίλησε για τα πρώτα του βήματα στην ποίηση, την ώθηση που του έδωσαν οι πρώες δημοσιεύσεις των έργων του στα περιοδικά από τα νεανικά του χρόνια κιόλας, καθώς και για την ενθαρρυντική επιστολή – απάντηση του Γρηγόριου Ξενόπουλου, όταν εκείνος τολμηρά του είχε στείλει ποιήματα του.
 
Βιαστικά προσπέρασε τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου και «απολογήθηκε» και για τη σιωπή των τελευταίων χρόνων, για την οποία πολλοί τον κατηγόρησαν. Επεσήμαινε ότι ποτέ δεν απείχε, πάντα ενημερώνονταν για το τι συνέβαινε στον τόπο και στην αριστερά, αλλά είχε επιλέξει τη σιωπή ως τη μόνη απάντησ του.
 
Ενώ επίκαιρη παραμένει και η πρόταση που κατέθεσε στην εκπομπή «Παρασκήνιο», η τηλεόραση να κάνει αφιερώματα σε αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως για παράδειγμα ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς, προσπαθώντας απλ, κατανοητά και κυρίως αντικειμενικά να αντιληφθούμε τα αίτια των πράξεων του, των πράξεων τους. Μία πρόταση που μοιάζει ακόμη και στις μέρες μας ουτοπική.
 
Το αφιέρωμα έκλεισε με ρεσιτάλ της γνωστής ερμηνεύτριας Αλίκης Καγιαλόγλυ με μελοποιημένη ποίηση του Μανόλη Αναγνωστάκη. Αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή του αφιερώματος και συγκέντρωσε αρκετό κόσμο.
 
 
Το τριήμερο λόγου, σκέψης και τέχνης ολοκλήρωσε τον κύκλο του με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 22ου Παγκρήτιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Λογοτεχνίας. Την εκδήλωση παρουσίασε ο συγγραφέας Κώστας Χατζηφωτεινός, ενώ μέλη της κρητικής επιτροπής ήταν καθηγητές του τμήματος Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
 
105 ήταν οι συμμετοχές που σημειώθηκαν συνολικά στον διαγωνισμό, 42 στην ποίηση, 16 στο διήγημα, 7 στο θέατρο, 9 στην παιδική λογοτεχνία, 24 στην κριτική ποίηση και 7 στο διήγημα στην κριτική διάλεκτο.
 
Να σημειωθεί πως φέτος δε δόθηκε 1ο βραβείο σε καμία από τις κατηγορίες, αφού όπως υποστήριξε η κριτική επιτροπή αφενός τα έργα ήσαν ανόμοια μεταξύ τους και γι΄αυτό ήταν αδύνατη η μεταξύ τους σύγκριση και αφετέρου δεν υπήρχε κανένα έργο τόσο εξαίρετο ώστε να καταφέρει να κερδίσει την αριστεία.
 
Το 2ο και 3ο βραβείο συνοδεύτηκε από το ποσό των 250 ευρώ και 150 ευρώ αντίστοιχα.
 
Οι βραβευθέντες στον Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2005 είναι οι ακόλουθοι:

Στην κατηγόρια «Ποίηση» απονεμήθηκαν:

  • 2 Ειδικά βραβεία Νεολαίας. Το πρώτο στην 15χρόνη Παρασκευή Κοκολάκη για το ποίημα «Ίσως αλλιώς να είναι καλύτερα» και στη 12χρόνη Κατερίνα Τσιράκη για το «Μακάρι να έκανα τσουλήθρα»

  • 3 τιμητικές διακρίσεις:

    1. «Κομμάτια η νύχτα» Ασπασία Ηλιάκη – Βόλακα

    2. «Ποτέ» Δημήτρης Ποθουλάκης

    3. «Αποτυπώματα» Γιόλα Επιτροπάκη


Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ




Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Γιάννης Τσίρας

Σιγοβρέχει, Νυχτερινή Ρέμβη, Το Διάβα της νιότης

Ζαχαρίας Κατσακός

Πλοές Σκιών


Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Μαρίνα Χρηστάκη


Με το χρώμα του φιλιού

Μαρία Ζαβιανέλη- Διαμαντάκη

Φτεροκόπημα





Στην κατηγόρια «Ποίηση στην Κριτική διάλεκτο» με θέμα το «Φιλί» δόθηκαν:

  • 2 Έπαινοι

    1. “Δρομολάτης” Σοφία Πελεκάνου

    2. “Κατωδρυώτης” Γιάννης Λιμνιωτάκης



Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ



Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Μαρία Πελεκάνου


Μαρουβάς

Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Θεόδωρος Ρηγινιώτης

Κιανής




Στην κατηγόρια «Διήγημα α. στην Κοινή Νεοελληνική» δόθηκαν:

  • 2 Τιμητικές διακρίσεις:

    1. «Ο Ανδρουλής και το κοτσυφάκι» Ευτύχιος Σφουγγατάκης – Δασκαλάκης

    2. «Η ελιά της Εμινές» Βασίλης Χριστοδουλάκης



Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ




Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Στυλιανός Βισκαδουράκης

Η Υπόσχεση

Στέλλα Μιχάλα

Ους ο Θεός συνέζευξε


Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Γιώργος Συριγνάκης

Στο παλιό γκαράζ

Γιώργος Βαρδουλάκης

Το καταφύγιο



Στην κατηγόρια «Διήγημα β. την Κρητική διάλεκτο» δόθηκαν:


  • 3 Έπαινοι :

    1. «Η Δρομπικία» Αντωνία Μυλωνογιαννάκη

    2. «Ο τελευταίος αδελφός» Μαρία Μαυρεδάκη

    3. «Ο Λέοντας και ο Βασιλιάς» Νίκος Ψαρουδάκης



Α΄ΒΡΑΒΕΟ




Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Σοφία Πελεκάνου

Ήφαε η φακή το λάδι


Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Μανόλης Μπερβανάκης

Ο Μυλωνάς


Στην κατηγόρια «Παιδική Λογοτεχνία» δόθηκαν:



Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ




Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Γεωργία Μπερβανάκη-Κλειδή

Ο ιπτάμενος ελέφαντας

Ιωάννα Κωστάκη

Ο μεγάλος Τζο


Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Ευπραξία Σαραντίδου- Απιδιανάκη

Ο ερχομομός του πελαργού

Ασπασία Βασιλάκη

Ο θησαυρός της γνώσης



Στην κατηγόρια «Θέατρο» δόθηκαν:

  • 1 τιμητική διάκριση για το παιδικό θεατρικό έργο “Τα λουκάνικα και οι καλικάντζαροι” στην Ειρήνη Ταχατάκη:



Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ




Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Κωνσταντίνος Στεφανάκης

Μαθήματα αγροτικής οικονομίας

Ζαχαρίας Κατσακός

Ο μονόλογος μιας καθηγήτριας


Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ

Στέλλά Κανάκη

Η καντάδα

Αικατερίνη Τουτουδάκη

Η απιστία τσ΄αννιάς

 

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos