Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών με κόρη της Αρχαίας Μινωικής Ελιάς Καβουσίου
Γιάννης Ρεμεδιάκης, Δημήτρης Πλευράκης και η ελιά

Κόρη της Αρχαίας Μινωικής Ελιάς Καβουσίου Ιεράπετρας, κόσμησε τον χώρο του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, στις 23 και 24 Απριλίου,

με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, για την σύσταση του GC10

Στο φόρουμ συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι από δέκα χώρες και συγκεκριμένα από την Ελλάδα, την Κίνα, την Ιταλία, το Ιράν, την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ινδία, το Μεξικό, το Περού και τη Βολιβία.

Το φόρουμ συνδιοργανώθηκε από την Ελλάδα και την Κίνα, η οποία από τον Οκτώβριο του 2015, όταν άρχισε να μορφοποιείται αυτή η ιδέα του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, υπήρξε ισχυρός συνήγορος αλλά και παράγων μόχλευσης για την προώθηση του εγχειρήματος.

Η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται στους γενικότερους στόχους δημιουργίας μίας «θετικής ατζέντας» συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις – ιδίως με την αξιοποίηση της δυνατότητας της Ελλάδας για προβολή «ήπιας ισχύος» μέσω της μεγάλης πολιτιστικής της κληρονομιάς – αλλά και της επεξεργασίας και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου της Χώρας.

Σκοπός των συνδιοργανωτών του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών είναι ο συγκεκριμένος θεσμός να διευρυνθεί. Ο κ. Κοτζιάς επιθυμεί ο συγκεκριμένος θεσμός να λειτουργήσει παράλληλα ή και υπό την αιγίδα της UNESCO, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προσκληθεί στην επόμενη διάσκεψη.

Η πρόσκληση για να κοσμήσει τον χώρο η Αρχαία Μινωική Ελιά Καβουσίου Ιεράπετρας, απευθύνθηκε από τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Πλευράκη στον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου κ. Γιάννη Ρεμεδιάκη, ο οποίος και την συνόδευσε.

Είναι η δεύτερη φορά που κόρη της Αρχαίας Μινωικής Ελιάς Καβουσίου κοσμεί εργασίες διεθνούς διάσκεψης με θέμα τον πολιτισμό. Την προηγούμενη φορά κόσμησε την τράπεζα εργασιών της διεθνούς διάσκεψης που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στην Μέση Ανατολή» στις 18 – 20 Οκτωβρίου 2015.

Η παρουσία της κόρης από την αρχαιότερη ελιά της Ευρώπης στον χώρο που πραγματοποιήθηκε το διεθνές φόρουμ πολιτισμών που έχουν αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στο διάβα της ιστορίας, αποτελεί μεγάλη τιμή για την Ιεράπετρα και για όλη την Κρήτη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos