Εξώφυλλο από τα ευρήματα

Το βιβλίο

Μια ενδιαφέρουσα έκδοση έχουμε στα χέρια μας εδώ και μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για το λεύκωμα “Χερσόνησος, κτερίσματα της Ελληνιστικής περιόδου“, ένα πόνημα που προέκυψε από τη συνεργαία της ΚΓ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων και του Δήμου Χερσονήσου, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα (4/6) στα Γραφεία της ΚΓ’ Εφορείας, στο Ηράκλειο.
Το βιβλίο παρουσίασαν, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Σπύρος Δανέλλης, η διευθύντρια της ΚΓ’ Εφορίας Προϊστορικν Αρχαιοτήτων Μαρία Μπρεδάκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Αγγελος Χανιώτης και η αρχαιολόγος Καλλιόπη Γκαλανάκη.

Το βιβλίο παροσιάζει μέσα από τις φωτογραφίες του Γιάννη Παπαδάκη – Πλουμίδη, τα ευρήματα της Ελληνιστικής περιόδου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, που κατά τον Δήμαρχο, “υποστηρίζουν ο όραμα της δημοτικής αρχής για την ίδρυση ενός αρχαιολογικού μουσείου που θα στεγάσει ένα τμήμα των θησαυρών που έχουν βρεθεί, ή θα βρεθούν.

Όπως αναφέρει στο πρόλογο του ο Δήμαρχος:
Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Χερσονήσου δεν αφορούν μόνο τη μικρή κοινότητα των ειδικών, αλλά πρέπει και μπορούν να γίνουν υπόθεση και του μεγάλου κοινού των σημερινών κατοίκων της όλων των ηλικιών σε μια δια βίου παιδευτική σχέση. Μακριά και έξω από κάθε λογική εθνικισμού ή μοναδικότητας, θεωρούμε πως μόνο η γνώση για το παρελθόν θα μετατρέψει τη φοβία ή την άγνοια σε σεβασμό προς τα υλικά τεκμήρια του, κι αυτός με τη σειρά του θα σφυρηλατήσει μια καινούργια σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τον τόπο του. Οι αρχαιότητες της Χερσονήσου μπορούν και πρέπει να υιοθετηθούν από όλους μας ως ευλογία που θα εξασφαλίσει την επισκεψιμότητα στον τόπο αυτό και την οικονομική ευμάρεια στις γενιές που θα ακολουθήσουν, όταν πλέον το μοντέλο του μζικού τουρισμού θα έχει καταρρεύσει.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos