Χορός Φιλίας στο Σύνταγμα μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στη Βουλή
Κρητικός χορός στον Άγνωστο Στρατιώτη

Οι νέοι Έλληνες όλου του κόσμου φορώντας τις τοπικές τους ενδυμασίες πιάστηκαν χέρι χέρι στις 31 Μαρτίου και χόρεψαν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στη Βουλή.

Έπειτα από πρωτοβουλία των Ελλήνων νέων όλου του κόσμου και με τη στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, όπου επικεφαλής βρίσκεται ο συντοπίτης μας Δημήτρης Πλευράκης, πεντακόσιοι νέοι και νέες από είκοσι χώρες σχημάτισαν το αρχαίο σύμβολο της σπείρας γύρω από την καρδιά της Ελλάδας στην Πλατεία Συντάγματος.

Το σύμβολο της σπείρας, σύμβολο ζωής και δημιουργίας και βασικό σύμβολο του Μινωϊκού Πολιτισμού, είναι το πρώτο Ελληνικό σύμβολο που αργότερα εξελίχθηκε σε μαίανδρο. Πρωτοεμφανίσθηκε χιλιάδες χρόνια πριν στην Κρήτη, στην πρώτη Ελληνική γραφή, την Γραμμική Α.

Ο χορός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ των απανταχού της γης νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action», που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία πλήθους εκπροσώπων της Πολιτείας, θεσμικών φορέων και της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ οι εκπρόσωποι των εννέα Ελληνικών νεολαιών από την υφήλιο, παρουσίασαν τη δράση τους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε ο «Χορός Φιλίας» στο Σύνταγμα, όπου οι τοπικές στολές και οι παραδοσιακοί χοροί της νεολαίας μας χρωμάτισαν τον χώρο με τα χρώματα της πατρίδας κι έστειλαν μήνυμα ενότητας και δυναμισμού του Παγκόσμιου Ελληνισμού.

Χορός Φιλίας στο Σύνταγμα μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και στη Βουλή
οι νέοι μας στη Πνύκα

Κατά την δεύτερη ημέρα του φόρουμ, 1η Απριλίου 2018, οι συμμετέχοντες, μετά  την Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρακολούθησαν work-shops στο Ζάππειο Μέγαρο με θέματα σχετικά με την Ορθοδοξία, τον Απανταχού Ελληνισμό, την Ελληνική Παιδεία και τον Πολιτισμό, την Παγκόσμια Ελληνική νεολαία, την αναπτυξιακή πολιτική προς όφελος της νεολαίας. Το  απόγευμα, οι  νεολαίοι ένωσαν τις φωνές τους στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο ότι έφτασε η στιγμή τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με την εκστρατεία #bringthemarbleshome, που κορυφώθηκε με μία πορεία από το Ζάππειο Μέγαρο προς τον ιερό λόφο της Πνύκας, αιώνιο σύμβολο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας.

Στην Πνύκα πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης της εκδήλωσης, όπου οι 350 νεολαίοι εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Ελληνισμού, διάβασαν το  ψήφισμά τους στον ίδιο χώρο, από όπου και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης είχε απευθυνθεί στην Ελληνική νεολαία, επιβεβαιώνοντας την θέλησή τους να αγωνισθούν για τα ιδανικά του πολιτισμού στον σύγχρονο κόσμο, στον οποίο η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο και το στυλοβάτη της ορθοδοξίας και των αξιών του δυτικού πολιτισμού.

Η κεντρική εκδήλωση του χορού στο Σύνταγμα και η σπείρα που σχηματίσθηκε αποτέλεσαν και το λογότυπο της όλης διοργάνωσης, συμβολίζοντας τον δυναμισμό του Ελληνικού πολιτισμού, όπως αποδεικνύουν και οι συγκεκριμένες δράσεις της παγκόσμιας Ελληνικής νεολαίας, που προβάλλονται και προωθούνται στο Hellenic Youth in Action στο fb, στο #bringthemarbleshome στο twitter καθώς επίσης και στην ιστοσελίδα www.bringthemarbleshome.com.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos