Από την εκδήλωσηΕκδήλωση με επίκαιρους βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων διοργάνωσε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, ενόψει της επικείμενης εορτής της Γέννησης του Θεανθρώπου.

Η χορωδία των Ιεροψαλτών και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Αρώνη, απέδωσε επιλεγμένους ύμνους των Χριστουγέννων (Απολυτίκιο, Δοξαστικά των Αίνων και των Εσπερίων, Καθίσματα, Καταβασίες), τους οποίους προλόγισε κατάλληλα ο Αιδεσιμολ. π. Ιωάννης Νεστοράκης. Επίσης η χορωδία έψαλε τα Βυζαντινά, τα Ποντιακά και τα Κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων, δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης και συνεχάρη τον κ. Αρώνη, τους Ιεροψάλτες και τους μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως για την υποδειγματική εκτέλεση των κατανυκτικών και χαρμόσυνων ύμνων της μεγάλης εορτής της χριστιανοσύνης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγάλο γεγονός της θείας Γέννησης του Χριστού, τονίζοντας ότι σκοπός της ήταν η θέωση του ανθρώπου. Όπως σημείωσε: «Ο Υιός και Λόγος του Θεού γεννήθηκε προαιωνίως από τον Πατέρα κατά τη θεότητα και τώρα έπρεπε να γεννηθεί εν χρόνω κατά την ανθρωπότητα. Έτσι ο κατά φύσιν Θεός έγινε και κατά φύσιν άνθρωπος ώστε ο κατά φύσιν άνθρωπος να μπορεί να γίνει κατά χάριν Θεός. Με την ενανανθρώπηση του Λόγου, οι άνθρωποι απέκτησαν φάρμακο αθανασίας κατά τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, αφού το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος έλαβε σώμα παθητό, θνητό για να νικήσει τα πάθη και τον θάνατο».
Και κατέληξε: «για να βιώσουμε αληθινά Χριστούγεννα πρέπει να αισθανόμαστε τα βρεφοπρεπή σκιρτήματα, την υπαρξιακή και πνευματική κένωση και τη μετάνοια ώστε να έχουμε αίσθηση ζωής και αγάπης προς τον Θεόν και τον συνάνθρωπο. Διαφορετικά αν δεν ποθούμε την προσωπική μας αναγέννηση, την πνευματική μας αναβάθμιση και μεταμόρφωση, είναι σαν να μη γεννήθηκε για μας ο Χριστός και σαν να γιορτάζουμε γέννα ενός βρέφους που δεν υπάρχει, που είναι απόν. Ο Ιησούς Χριστός είναι παρών στην ιστορία του κόσμου, και στην προσωπική μας ζωή, αρκεί να Τον επικαλούμαστε, γιατί ο ίδιος είναι ‘‘ο αεί Ών, ο ην καί ο ερχόμενος’’».
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Σεβ/τος κ. Ευγένιος πρόσφερε στα μέλη της Χορωδίας και της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως, καθώς και στους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών, το νέο βιβλίο «Κρήτες Αγιορείτες Μοναχοί» που συνέγραψε ο κ. Αντώνιος Στιβακτάκης και εξέδωσε η Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Κληρικοί της περιοχής, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανώλης Μαστοράκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιω. Ροβυθάκης, ο πρ. Δήμαρχος κ. Νικ. Χριστοφακάκης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολλοί πιστοί.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos