Ωδείο Τέχνης: βωβός κινηματογράφος με ζωντανή μουσική
η αφίσα

Δύο  κορυφαίες   βωβές  ταινίες   με ζωντανή  μουσική του συνθέτη Μηνά Αλεξιαδη θα παρακολουθήσουμε το Σάββατο στις 11 -2 2012 στο Ρεξ.
1. «Το  Κοχύλι και ο Κληρικός» — Le Coquille et le Clergyman (σκηνοθεσία: Germaine Dulac, Γαλλία, 1928,   διάρκεια  31.40”)
Θεωρείται ως η πρώτη πολύ σημαντική σουρρεαλιστική ταινία βωβού κινηματογράφου, κυρίως διότι είναι το μοναδικό φιλμ του οποίου το σενάριο έχει γράψει ο κορυφαίος σουρρεαλιστής Αντωνέν Αρτώ. Η σκηνοθεσία είναι της Ζερμέν Ντυλάκ, της οποίας το πολυδιάστατο έργο συμπυκνώθηκε και στα θεωρητικά της γραπτά, με στόχο έναν “καθαρό κινηματογράφο”, αποδεσμευμένο από εξωφιλμικές επιρροές. Στην πρώτη προβολή της, στις 9 Φεβρουαρίου 1928, η ταινία έγινε αντικείµενο αιχµηρής και ζωηρής κριτικής. Αν και ορισµένοι θεώρησαν ότι προδίδει το σενάριο του Αρτώ, η σπάνια  αυτή ταινία, ξαναδιαβάζεται σήμερα στο πλαίσιο των απόψεων της Ντυλάκ ως δοκίµιο για το περιε δχόμενο  και τον  κινηματογραφικό  ρυθµό..

2.  «Μελωδία του κόσμου» –  Melodie  der Welt  (σκηνοθεσία: Walter  Ruttmann, Γερμανία, 1929,   διάρκεια  48.05”)
Η επική αυτή βωβή ταινία του Βάλτερ Ρούτμαν, πολύ σημαντική από ιστορικής  πλευράς, είναι πιθανότητα η πρώτη παγκόσμια, «έθνικ» κινηματογραφική καταγραφή. Παρουσιάζει, με  βάση  ένα διηπειρωτικό  ταξίδι, παράλληλα και ταυτόχρονα ανθρώπους και κυρίως δραστηριότητες από όλες  της γωνιές της γης, κάτι  ιδιαίτερα  δύσκολο και σπάνιο το 1929.  Ένα μοναδικό έργο, που με γοητευτικό τρόπο, μας  δίνει  της  ευκαιρία να δούμε σε μίαν ενότητα, το πώς ήταν ο πλανήτης και οι άνθρωποι τότε, στην καρδιά του μεσοπολέμου.
Ζωντανή Μουσική:   Μηνάς  Ι. Αλεξιάδης  – Πιάνο  και συνθεσάϊζερ.
Η  πρωτότυπη μουσική  που έχει  συνθέσει ο  Μηνάς Ι. Αλεξιάδης  παίζεται ζωντανά  απο τον ίδιον στο πιάνο και το συνθεσάϊζερ, σχολιάζοντας  και υποστηρίζοντας την κινηματογραφική δράση με ηχοχρώματα και ηλεκτρονικούς ήχους ειδικά σχεδιασμένους και διαμορφωμένους για την  συγκεκριμένη  αυτή εκδήλωση. Πριν την προβολή,  θα γίνει  σύντομη  εισαγωγική ομιλία από τον  Μ. Ι. Αλεξιάδη  με θέμα  τις ταινίες  του βωβού κινηματογράφου  με μουσική συνοδεία.

Mηνάς   I.  Aλεξιάδης
Διπλωματούχος σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Nτύσσελντορφ, πτυχιούχος της Nομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών. Είναι αναπληρωτής καθηγητής  (Όπερα και Μουσικό Θέατρο) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στην Eλλάδα, σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, Kύπρο, Γερμανία, Αγγλία, Oλλανδία, Bέλγιο, Tσεχία, Bουλγαρία, Iσραήλ, Iαπωνία, Iταλία, Aίγυπτο, Μαρόκο, Eλβετία, Aυστραλία, HΠA, Kαναδά, Κίνα, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 22 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς. Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα, (Viva La Vida / Frida Kahlo και επίσης Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης & Το Μυστικό των Ποταμών σε δικά του κείμενα) μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Aπό το 1989  εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ.  (τώρα  Β’ Αντιπρόεδρος) της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών. Tο 2002- 2006 ήταν  μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματεύς της Eθνικής Λυρικής Σκηνής. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια,  άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις. Το 2003 εξεδόθη η μονογραφία του με τίτλο Η  Ιστορία του Στρατιώτη:  Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση  της μουσικής  του  Igor  Stravinsky και  το 2010 σύγγραμμά  του  Ο Μαγικός Αυλός του Ορφέα: 10 μελετήματα για την όπερα και το μουσικό θέατρο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos