Όταν η τέχνη συναντά την ιστορία του τόπου
ο Παντελής Σωτηριάδης συναρμολογώντας το έργο

Η “αφαίρεση” ενός δέντρου (χαρουπιάς) από το σημείο όπου ήδη έχει ανεγερθεί το μνημείο Ηρώων στο Σίσι Λασιθίου, ήταν μόνο η αφορμή, για την δημιουργία  μιας άκρως ενδιαφέρουσας εικαστικής παρέμβασης,

που στο εξής θα κοσμεί τον συγκεκριμένο χώρο, ώς μια διαρκή υπόμνηση για την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στην φύση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το δέντρο που θα τοποθετηθεί στο εν λόγω μνημείο, αποτελεί ένα σκαρίφημα του αείμνηστου Νίκου Σωτηριάδη, που με περίσσια σπουδή και αγάπη δημιούργησε ο αδελφός του Παντελής και ο γιός του Χαράλαμπος.

Πρόκειται γαι μια σύνθεση από σφυρήλατο ανοξείδωτο ατσάλι και μπρούντζο (φύλλα) ύψους 1,85 μ., που όπως έκαναν γνωστό οι δημιουργοί του ανήκει στην θεματολογία “Δέντρα” -έκθεση που πραγματοποιήθηκε το 1990 στην Λίμνη Αγίου Νικολάου- με αφορμή την καταστροφή της φύσης.

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μετά την ολοκλήρωση του φωτισμού στο συγκεκριμένο έργο, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του μνημείου, στις 24 Μαρτίου, προκειμένου να παραδοθεί ολοκληρωμένο στους πολίτες της περιοχής.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε ν΄ευχαριστήσει τις οικογένειες των επιχειρηματιών κ.κ  Κεφαλογιάννη – Μαντωνανάκη-  Χονδράκη – Δασκαλαντωνάκη, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική ως προς την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ενώ  ευχαρίστησε επίσης την αρχιτέκτονα κ. Βίκυ Γρίβα καθώς και την δωρήτρια του οικοπέδου όπου ανεγέρθηκε το μνημείο κ. Πετράκη Κυριακή.

Εξ άλλου όπως ο ίδιος ανέφερε, η ιστορία – βήμα και αφετηρία για κάθε πολίτη- συναντά σ΄αυτό το μνημείο την τέχνη, χάριν των συμπολιτών που στα χέρια τους τα υλικά όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, ο χαλκός, το γυαλί, ο σίδηρος και η πέτρα, πήραν και θα συνεχίσουν να παίρνουν ζωή.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι έργα των αδελφών Σωτηριάδη  κοσμούν την είσοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, την είσοδο του λιμανιού του Αγίου Νικολάου, αλλά και πολλές ιδιωτικές συλλογές προσωπικοτήτων, όπως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του προέδρου της Κίνας, του πρώην προέδρου των Η.Π.Α., του προέδρου της Βουλής της Χιλής, αλλά και Ελλήνων πολιτικών και καλλιτεχνών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos