Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη, παρουσίαση
Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη, Ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού

Το λεύκωμα με τίτλο «Όταν συλλογιέμαι την Κρήτη, Ψηφίδες ιστορίας και πολιτισμού» του συνταξιούχου δασκάλου Δημήτρη Χατζηκωνσταντίνου, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 23/5/2018 στις 8 το απόγευμα, στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Το λεύκωμα διατρέχει ολόκληρο το νησί, μέσα από τη ματιά ενός κατ’ επιλογή Κρητικού, ο οποίος αποτυπώνει όσα ο ίδιος κρατά στην ψυχή του και διαπερνά με το βλέμμα του. Είναι ένα παζλ πολλών πραγμάτων, που ωθεί τον αναγνώστη στην τέρψη και τον αναστοχασμό με:

  • φωτογραφικό υλικό
  • λαογραφικά στοιχεία,
  • φυσικό περιβάλλον,
  • το μυθικό υπόβαθρο,
  • τεκμήρια της ιστορίας
  • πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους
  • Κείμενα περιηγητών και επισκεπτών
  • Ποιήματα, τραγούδια και μαντινάδες
  • επιλεγμένα λογοτεχνικά αποσπάσματα

«Κρήτη, ένας τόπος γεμάτος αντιθέσεις. Τίποτα δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. Τα τοπία εναλλάσσονται συνεχώς. Βουνό, κάμπος, θάλασσα, όλα πλάι πλάι. Τη μια βρίσκεσαι στον χιονισμένο Ψηλορείτη, στις Μαδάρες, στο οροπέδιο του Λασιθίου, και την επομένη έρχεσαι αντιμέτωπος με το καυτό Λιβυκό. Το χέρσο τοπίο το διαδέχονται καταπράσινες φυτείες με ελιές, αμπέλια και οπωροφόρα. Στην πέτρινη αγριάδα της νοτιοδυτικής ακτογραμμής, μικρές πανέμορφες και δαντελένιες ακρογιαλιές εισχωρούν στον βράχο προσφέροντας γαλήνη.
Και στη μέση ο άνθρωπος. Με συνεχή παρουσία στο νησί από τη νεολιθική εποχή μέχρι τις μέρες μας, ο άνθρωπος, ο δημιουργός της σπουδαίας ιστορίας του νησιού. Τις περιόδους των μεγάλων ανατάσεων (μινωικός πολιτισμός, κρητική αναγέννηση, αγώνες για τη λευτεριά) διαδέχονταν εποχές σκοτεινές, σκληρές και επώδυνες. Παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποί της έβρισκαν πάντα τη δύναμη να συνεχίζουν».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Κωστάκη, Αντωνία Κυπριωτάκη, Γιώργος Μαυροειδής, κείμενα θα διαβάσει ο Γιώργος Ταβλάς,  το συγγραφέα και το έργο του θα παρουσιάσει ο Δ/ντής Δ/θμιας Εκπ/σης κ. Β. Αϊβαλιώτης και την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Μανώλης Μακράκης.

Την παρουσίαση οργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης- Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, ο Δήμος Αγίου Νικολάου ,οι Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και το βιβλιοπωλείο ΚΑΡΤΕΡΗ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos