Ουνέσκο«Εξαιτίας της συστηματικής κυβερνητικής αδιαφορίας και υπονόμευσης δεν εγκρίθηκε τελικά η υποψηφιότητα ένταξης της Σπιναλόγκα στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτισικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο». Τα αίτια αυτής της αδιαφορίας και της έλλειψης πολιτικής ζητά να μάθει ο βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχάλης Καρχιμάκης με ερώτηση του προς τον υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη.
Η επιστολή – ερώτηση
 

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων κανένα μνημείο της Κρήτης δεν έχει περιληφθεί στο χάρτη της UNESCO για τα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς, γεγονός που ουσιαστικά υπονομεύει κάθε προσπάθεια τουριστικής προώθησης και προβολής των πολιτιστικών θησαυρών του νησιού.

 

Για το θέμα αυτό κατατέθηκε αναφορά στη Βουλή στις 28 Φεβρουαρίου 2006 που αφορούσε στην επίσημη διατύπωση των προθέσεων του Υπουργείου σας για την προσπάθεια των τοπικών φορέων να αποκαταστήσουν την ιστορική δικαιοσύνη με τη συγκρότηση Επιτροπής Διεκδίκησης της ένταξης των μινωικών Ανακτόρων στο Χάρτη αυτό.

 

Στη διαπιστωμένη, πλέον, αδιαφορία του αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, και ιδίως της Ανατολικής, που συχνά συνοδεύεται και από προσπάθειες υπονόμευσης, έρχεται τώρα α προστεθεί η ολιγωρία σας να στηρίξετε τις προσπάθειες του Αναπτυξιακού Συλλόγου Ελούντας για την ένταξη στο Χάρτη της UNESCO του νησιού – φρουρίου της Σπιναλόγκας.

 

Πρόκειται για μια προσπάθεια που είχε ξκινήσει από τον Απρίλιο του 2002, δεν έτυχε όμως της αποτελεσματικής υποστήριξης που δικαιούται από την Κυβέρνησή σας. Για το συγκεκριμένο πολιτιστικό μνημείο, ένα θαυμάσιο δείγμα επιθαλάσσιου οχυρού της Βενετοκρατίας στην Κρήτη, είχε διατυπωθεί πρόταση ένταξης στον πρώην Υπουρό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ανταποκρινόμενος θετικά, είχε μεριμνήσει για την δρομολόγηση και πραγματοποίηση των ανασκαφικών και αναστηλωτικών έργων που απαιτούνταν προκειμένου να καταρτιστεί επίσημη πρόταση από τους φορείς του Υπουργείου.

 

Ο συνδυασμός της προοπτικής υποβολής υποψηφιότητας της Σπιναλόγκας με την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών έργων απέβλεπε στην προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου και στην επιτυχή προώθηση της πρότασης ένταξης, ώσε να γίνει αποδεκτή από την UNESCO. Το έργο αυτό έχει λάβει χρηματοδότηση τόσο από το Β’ όσο και από το Γ’ ΚΠΣ με πρωτοβουλίες και ενέργειες που δρομολογήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

 

Σπιναλόγκα Για το θέα αυτό έχει υποβληθεί αναφορά στη Βουλή που απευθυνόταν στο Υπουργείο σας, ήδη από τις 16 Ιουλίου 2005, η οποία επικεντρωνόταν στο ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού της Σπιναλόγκας. Η αναφορά αυτή δεν έλαβε απάντηση. Δυστυχώς, η ΝΔ έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, ότι οι προθέσεις της για την τουριστική ανάπτυξη και αξιοποίηση της δυναμικής της Ανατολικής Κρήτης, με σκοπό την δημιουργία θέσεων εργασίας και προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών κάθε άλλο παρά θετικές είναι.

 

Η Κυβερνητική διαχείριση του ζητήματος των μεγάλων τουριστικών αναπτυξιακών έργων στο Κάβο Σίδερο έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των τοπικών φορέων και των κατοίκων, που βλέπουν τις ελπιδοφόρες πρωτοβουλίες της προηγούμενης Κυβέρνησης να απαξιώνονται με καταστροφικά αποτελέσματα για το μέλλον του νησιού. Στο θέμα των πολιτιστικών μνημείων της Κρήτης, είναι πραγματικά τραγικό το γεγονός ότι ούτε καν η Κνωσός περιλαμβάνεται στο Χάρτη της UNESCO.

 

Ελπίζουμε, πραγματικά, να μην επιφυάσσεται την ίδια τύχη στο μνημείο της Σπιναλόγκας, του οποίου οι τελευταίες χρηματοδοτήσεις έληξαν την 31 Δεκεμβρίου. Είναι κρίσιμο να εξασφαλιστεί το κονδύλι που έχει ζητήσει η 13η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και μάλιστα σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να συνταχθεί κατόπιν από το Υπουργείο σας μια ολοκληρωμένη πρόταση ένταξης του μνημείου αυτού στο Χάρτη της UNESCO.

 

Είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας να μην υπονομευθεί και αυτή η προσπάθεια των τοπικών φορέων του νησιού για αποτελεσματική ανάδειξη των μνημείων της περιοχής και για προώθηση του Κρητικού τουρισμού.

 

Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Αντιλαμβάνεσθε τη θεμελιώδη σημασία της ένταξης του μνημείου της Σπιναλόγκας στο Χάρτη της UNESCO; Σκοπεύετε να στηρίξετε τις προσπάθειες των τοπικών φορέων που ενισχύθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να επιτευχθεί η τουριστική αναβάθμιση και προβολή της Ανατολικής Κρήτης; Η’ θα εξακολουθήσετε την τακτική αδιαφορίας προς τους κατοίκους της περιοχής και υπονόμευσης κάθε πρωτοβουλίας που στοχεύει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Κρήτης;
  • Ποια η τύχη του αιτήματος συνέχισης της χρηματοδότησης που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2005 για την ολοκλήρωση των αναστηλωτικών και ανασκαφικών έργων στη Σπιναλόγκα;
  • Σκοπεύετε να παρέχετε το αναγκαίο κονδύλι των 700.000 ευρώ που απαιτούνται σύμφωνα με το αίτημα της 13ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων; Αν ναι, πότε;
  • Αναλαμβάνετε τη δέσμευση ότι τα χρήματα θα καταβληθούν άμεσα, ώστε να προχωρήσει η ολοκλήρωση των ανασκαφικών και αναστηλωτικών έργων, που αποτελούν προϋπόθεση διατύπωσης μιας πρότασης ένταξης με αξιώσεις και ικανή να λάβει την έγκριση της UNESCO;
  • Σκοπεύετε να συνεργαστείτε με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, και να υποστηρίξετε, έστω και με καθυστέρηση, το τουριστικό αναπτυξιακό έργο που ξεκίνησε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και που είναι κρίσιμο για την οικονομική ευημερία των κατοίκων του νησιού;
  • Τέλος, δεσμεύεστε να προχωρήσετε αμελλητί με την ολοκλήρωση των έργων στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και στην αποτελεσματική προώθησή του, ώστε να λάβει την έγκριση της UNESCO το μοναδικό αυτό μνημείο της Σπιναλόγκας»;

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Καρχιμάκης

 

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

 

Ουνέσκο, μνημεία της Ελλάδας

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos