Εξώφυλο του 18ου τεύχους

Κρηικό Πανόραμα

Κυκλοφορεί ήδη στα περίπτερα όλης της Ελλάδας, το ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, ένα περιοδικό που προσπαθεί να γνωρίσει σε όλους μας τις γνωστές, αλλά κυρίως τις άγνωστες γωνιές της Κρήτης. Στο τεύχος αυτό μπορμε να διαβάσουμε ανάμεσα στα άλλα για τη Τρυπητή.
Πολλά έχουν γραφτεί για τα περίλαμπρα μινωικά ανάκτορα και τη ζωή στα μεγάλα οικιστικά κέντρα της εποχής του Χαλκού. Γνωρίζουμε όμως ελάχιστα για την καθημερινότητα των καθημερινών ανθρώπων. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που στήριξαν τον σπουδαίο αυτό πολιτισμό έχουν μείνει στο περιθώριο της έρευνας και του ενδιαφέροντος…

Το ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ρίχνει φως στη ζωή μιας φτωχής και «ασήμαντης» κοινότητας μινωιτών που έζησαν στην εσχατιά του κρητικού νότου και δεν άφησαν πίσω τους τίποτα εντυπωσιακό…
Αρχικά κατοίκησαν εδώ δυο ζευγάρια ανθρώπων, που σύντομα έφτιαξαν δυο οικογένειες τριών ή τεσσάρων ανθρώπων η κάθε μια. Ανάμεσα στα σπίτια τους άφησαν ένα σχετικά φαρδύ δρόμο.
Δεν ξέρμε με σιγουριά τι έφερε τους πρώτους ανθρώπους εδώ και από πού ήρθαν. Ξέρομε όμως καλύτερα τι τους κράτησε εδώ: η πηγή του νερού ήταν βασική αιτία. Η ασφάλεια που τους έδινε ο βράχος που πάνω του έχτισαν το χωριό τους, αλλά και η μεγάλη θέα που είχαν σε όλες τις κατευθύνσεις ήταν οι λλοι λόγοι. Ο Καλός Κάμπος νότια στην πλαγία και η στενή αλλά εύφορη κοιλάδα βόρεια από τον λόφο ήταν κατάλληλα για στοιχειώδη καλλιέργεια: σπαρτά, σιτηρά και όσπρια. Στην ανασκαφή βρήκαμε απανθρακωμένους σπόρους από αυτά τα φυτά.
Στα γύρω βουνά είχαν τα κοπάδια τους για να εξασφαλίζουν τη ζωική τροφή.
Βρέθηκαν στην ανασκαφή μεγάλες ποσότητες από κόκαλα οικόσιτων και αγελαίων ζώων, που αποτελούσαν τη βασική τροφή τους.
Το μικρό χωριό στη νότια πλευρά των Αστερουσίων ατενίζει στα νότια μπροστά του το απέραντο Λιβυκό πέλαγος.
Είναι χτισμνο σε ψηλό απότομο βράχο, προστατευμένο από κάθε εχθρική απειλή και με θέα σε όλη τη νότια παραλία και στις πλαγιές των υψωμάτων προς στα βόρεια…
Print Friendly, PDF & Email

Από manos