μεθεόρτιος εσπερινόςΠάνδημη και ιδιαίτερα μεγαλοπρεπής ήταν η φετεινή πανήγυρη του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας, την οποία λάμπρυνε η παρουσία της τίμιας Κάρας  του Οσίου Παρθενίου, Κτήτορος της Ι. Μονής Κουδούμα.

Εκατοντάδες πιστοί όλων των ηλικιών συμμετείχαν στις τριήμερες λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις της πανηγύρεως του Ναού και της ανάμνησης των είκοσι χρόνων (1993-2013) από τα Ιερά Εγκαίνια του και προσκύνησαν το χαριτόβρυτο λείψανο του Οσίου Παρθενίου.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Κυριακή της Σαμαρείτιδος 2 Ιουνίου, μετά την ακολουθία του Όρθρου, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, τελέσθηκε πολυαρχιαρετική Θεία Λειτουργία. Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος και Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ενώ έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουδουμά Αρχιμ. Μακάριος Σπυριδάκης και πολλοί Εφημέριοι.

Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην προσωπική αναγέννηση της Σαμαρείτιδος μετά τη συνάντησή της με τον Ι. Χριστό στο φρέαρ του Ιακώβ, ευχαρίστησε τους συλλειτουργούντες Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο που έδωσε τη σχετική άδεια και ευλόγησε την παρουσία της τιμίας Κάρας του Οσίου Παρθενίου από την επαρχία του, και  Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα που είχε λάβει μέρος και στα Εγκαίνια του Ναού ως Αρχιμανδρίτης και Σχολάρχης της Ανωτέρας τότε Εκκλησιαστικής Σχολής Ηρακλείου.

Αναφερόμενος στον μακαριστό προκάτοχός του, Μητροπολίτη κυρό Φιλόθεο Β´, σημείωσε  ότι «σήμερον μακαρίζομεν και μετ᾽ ευγνωμοσύνης μνημονεύομεν δι᾽ όσα προσέφερεν ως διορατικός και εργατικός Ποιμενάρχης προλαμβάνοντας την κρίση των επομένων ετών και παραδίδοντας τέτοιο περικαλλή Ναό, που δύσκολα σήμερα όχι μόνο κτίζεται αλλά και συντηρείται. Εμείς συνεχίζουμε το έργο του μακαριστού Προκατόχου μας, συντηρούμε και επαυξάνομε τους πολλούς χώρους προς διακονία του λαού του Θεού με κέντρο τη θεία Λατρεία, τις σχεδόν καθημερινές θείες Λειτουργίες, τις κατηχητικές συνάξεις, τις προνοιακές και φιλανθρωπικές δράσεις, που επιτελούν, προγραμματίζουν και πραγματοποιούν οι εργατικοί κι αφοσιωμένοι Ιερείς, οι ιεροπρεπείς ψάλτες, οι άμισθοι και έντιμοι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, οι κυρίες του Φιλοπτώχου, οι Κατηχήτριες και οι παντοειδείς διακονητές, μικροί και μεγάλοι».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και επαίνεσε όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην απρόσκοπτη και ιεροπρεπή θεία λατρεία του Ναού της Αγίας Φωτεινής, που δεσπόζει στην μεγάλη και ιστορική πόλη της Ιεράπετρας με τους φιλακόλουθους, φιλάγιους και ευσεβείς χριστιανούς.

Ανάμεσα στο πιστών που κατέκλυσαν τον πανηγυρίζοντα Ναό ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Νικ. Καστρινάκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σ. Αναστασάκης, ο πρώην Δήμαρχος και Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου  κ. Ν. Χριστοφακάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Κουγιουμτζάκης και δημοτικοί συμβουλοι, ο Περιφ. Σύμβουλος της Π.Ε. Λασιθίου κ. Ν. Παπαβασιλείου και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos