ECOWEEK Κρήτη 2016, δημόσιος χώρος και τουρισμός σ' έναν πλανήτη
παρέμβαση στις σκάλες του λιμανιού

Ολοκληρώθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το διεθνές συνέδριο ECOWEEK Crete 2016, μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ECOWEEK, τον Δήμο Αγίου Νικολάου, την περιφέρεια Κρήτης Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και την bluegr Hotels & Resorts. Το ECOWEEK Crete 2016 είχε την ευρεία αποδοχή και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και ενός πλήθους στρατηγικών εταίρων και εταίρων επικοινωνίας που συνέβαλαν ουσιαστικά στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν στον αειφόρο σχεδιασμό σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τόσο σε επίπεδο διαλέξεων, όσο και σε επίπεδο παρεμβάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Το ECOWEEK Crete 2016 πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 10 Ιουλίου και φιλοξένησε εμπειρογνώμονες αρχιτέκτονες και τις ομάδες τους από την Ελλάδα και το εξωτερικό – Καναδά, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ και Τουρκία. Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 επισκέπτες, ενώ στις παρεμβάσεις πήραν μέρος 60 μαθητές αρχιτέκτονες και μηχανικοί από πανεπιστήμια της Ελλάδος, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας ECOWEEK 2016 στον Αγ. Νικόλαο υπήρξε ιδιαίτερα επιμορφωτικό, καθώς παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι νέες μέθοδοι που καθιστούν βιώσιμη την ανάπτυξη των πόλεων. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν σημαντικά θέματα όπως η φυσική δόμηση με φυσικά υλικά, η εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων, καινοτόμα οικολογικά οικοδομικά υλικά, και η κομποστοποίηση οργανικών στα ξενοδοχεία του Αγίου Νικολάου με παρουσίαση και επίσκεψη σε εν λειτουργία μονάδα κομποστοποίησης.

Το ECOWEEK Crete 2016  και οι συμμετέχοντες έκαναν ακόμη πιο αισθητή την παρουσία τους στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, μέσα από εργαστήρια, έρευνα και επιτόπου παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

Αρχικά οργανώθηκε καθαρισμός παραλίας και βυθού στην παραλία Άμμος, σε συνεργασία με το καταδυτικό κέντρο Pelagos και την Ομάδα Διάσωσης Κρήτης.

Στη συνέχεια στο πλαίσιο της ECOWEEK πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω παρεμβάσεις:

  • Διαμόρφωση του Πάρκου Δημαρχείου ώστε να αποτελέσει έναν αναπόσπαστο χώρο για τη ζωή στην πόλη. Οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν με την τοπική κοινωνία για να προσδιορίσουν τις ανάγκες τους.
  • Η παρέμβαση Sissi σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, είχε ως στόχο την επιστροφή του δημοσίου χώρου στους πεζούς, που τώρα χρησιμοποιείται καθολικά από αυτοκίνητα και τραπεζοκαθίσματα στο Σίσι.
  • Με τίτλο ‘Συμβιωτικό Αστικό Ύφαλο’ η ομάδα μελέτησε το παραλιακό μέτωπο του Αγίου Νικολάου και πρότεινε μια παρέμβαση που θα μεταβάλει το παραλιακό μέτωπο σαν τη νέα πρόσοψη της πόλης.
  • Μία σημαντική παρέμβαση στον 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου η οποία έθεσε τις βάσεις για αλλαγές σε 4 στρατηγικά σημεία του σχολείου: (α) Στο χώρο αναμονής γονέων (β) Στον προαύλιο χώρο (γ) Στην εσωτερική αυλή (δ) Στον βοτανόκηπο.
  • Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τους γονείς και δασκάλους, σχεδιάστηκε η νέα, λειτουργική αυλή του σχολείου, την οποία ο Δήμος σκοπεύει να υλοποιήσει.
  • Κατατέθηκε η ιδέα βελτίωσης των Σκαλιών του Αγίου Νικολάου με δύο κατασκευές οι οποίες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο χώρος να γίνει πιο φιλόξενος και λειτουργικός.
  • Σε έναν χώρο φυσικής ομορφιάς, στην περιοχή Λιμνή  έξω από τον Άγιο Νικόλαο, η ομάδα επικεντρώθηκε σε δύο μικρές κατασκευές: έναν εξωτερικό φούρνο και ένα εξωτερικό καθιστικό.
  • Σε έναν χώρο φυσικής ομορφιάς έξω από τον Αγ. Νικόλαο που φιλοξενεί δραστηριότητες οικολογικής φιλοξενίας, η ομάδα επικεντρώθηκε στην κατασκευή με φυσικά υλικά – γαιόσακο, λάσπη, πηλό, ξύλο και πέτρα – και τη διαδικασία και τεχνικές κατασκευής με τα υλικά αυτά.

Τέλος, προβλήθηκαν στην ταράτσα της πινακοθήκης οι ταινίες: “Η Μυστική Ζωή των Υλικών” για την εφαρμογή της νανοτεχνολογίας στον σχεδιασμό, το ντοκιμαντέρ “Koyaanisqatsi” του Godfrey Reggio με μουσική Philip Glass, και η ταινία “The Human Scale” του Andreas Mol Dalsgaard, εμπνευσμένη από τη δουλειά του Δανού πολεοδόμου JanGehl.

H εβδομάδα έκλεισε με παρουσίαση και έκθεση των προτάσεων των εργαστηρίων στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos