afisa_d1bΕκατό χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του ποιητή της «Αμοργού». Ο Νίκος Γκάτσος παραμένει μία ξεχωριστή περίπτωση για τα Ελληνικά Γράμματα. Είναι ο ποιητής της μιας ποιητικής συλλογής και των πολλών τραγουδιών που μελοποιήθηκαν από τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες του 20ου αιώνα. Ένα ποιητικό περιβόλι γεμάτο τραγούδια μιας Ελλάδας, που ξεκινάει από τον Όμηρο για να καταλήξει στην Παναγία των Πατησίων και την Ελλάδα της λαμογιάς είναι το έργο του. Λυρικός, τρυφερός αλλά και δωρικός, αυστηρός και πολύ δηκτικός τόσο στην ποίηση όσο και στη ζωή του ο Γκάτσος υπήρξε δάσκαλος με την ευρεία έννοια του όρου για πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες του 20ου αιώνα.

Εκατό χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του ποιητή του «Άξιον Εστί». Ο Οδυσσέας Ελύτης, το δεύτερο Ελληνικό Νόμπελ μετά τον Σεφέρη, υπήρξε στενός φίλος και συνομιλητής του Γκάτσου.

«Αν υπάρχει, για τον καθένα μας ένας διαφορετικός, προσωπικός παράδεισος, ανεπανόρθωτα ο δικός μου θα πρέπει να είναι σπαρμένος με δέντρα λέξεων που τ’ ασημώνει ο άνεμος καθώς λεύκες, από ανθρώπους που βλέπουν να επαναστρέφει επάνω τους το δίκιο που τους είχε αφαιρεθεί, από πουλιά που ακόμα και μέσα στην αλήθεια του θανάτου επιμένουν να κελαηδούν ελληνικά και να λεν έρωτας…».

Τον «Παράδεισό» του συνθέτουν ο Έρωτας, ο Θάνατος, η Δικαιοσύνη και Ελληνική Γλώσσα.

Πέρασαν εκατό χρόνια αφ’ ότου εκοιμήθη ο Άγιος των Γραμμάτων μας. Αν και η θέση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στα Ελληνικά Γράμματα είναι αναμφισβήτητη όσον αφορά τη νεότερη λογοτεχνική κριτική, δεν ίσχυε το ίδιο όσο ζούσε. Μερικοί φίλοι του δημοσιογράφοι όπως ο Γαβριηλίδης, ο Πάγκος Καμπούρογλου, ο Δημήτριος Κορομηλάς, ο Ιωάννης Ζερβός, ο Δημήτρης Χατζόπουλος, είναι οι πρώτοι που μίλησαν ανεπιφύλακτα και εγκωμιαστικά για το έργο του. Όλοι οι άλλοι, όμως, δεν ανέφεραν λέξη γι’ αυτό ακόμα και όταν ζούσε.

Εκατό χρόνια πέρασαν από τη γέννηση του συγγραφέα των Ακυβέρνητων Πολιτειών. Οι ρίζες του Στρατή Τσίρκα κρατούν από τα νησιά Ίμβρο και Χίο, ο ίδιος γεννήθηκε στο Κάιρο. Ανεξίτηλες στη μνήμη του και έντονες στο έργο του  είναι οι παιδικές αναμνήσεις από τη λαϊκή ελληνοαραβική συνοικία Αμπτίν του Καΐρου  όπου μεγάλωσε, και το Ράμλι, έξω από την Αλεξάνδρεια, όπου απολάμβανε την ξενοιασιά του καλοκαιριού μαζί με τον παππού του. Αιγυπτιώτης, με αγάπη και σεβασμό προς τη χώρα που τον φιλοξένησε στο μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μα στην ψυχή Έλληνας.

Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου  τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011 ξεκινά τον κύκλο διαλέξεων «Οι άνθρωποι και ο τόπος»  με ένα μικρό επετειακό αφιέρωμα στους τέσσερεις μεγάλους των Γραμμάτων μας: Γκάτσο, Ελύτη, Παπαδιαμάντη και Τσίρκα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λασιθίου με ώρα έναρξης 19.00 και είσοδο ελεύθερη.

Μικρά σημειώματα για τους τιμώμενους θα παρουσιάσουν οι κκ Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ε., Ρουμπελάκη Α,. Σταμέλος Ι. και Φασουλάκη Μ.

Αποσπάσματα έργων θα διαβάσουν οι κκ Κουρουπάκης Σ., Σησαμάκης Ε., Καμαράτου Ε.  και Γιατζάκη Ε.

Δραματοποίηση αποσπασμάτων θα παρουσιάσουν οι κκ Καμαράτου Ε., Ραπανάκη Ε., Παπά Λ. και Τζάβλα Χ.

Μελοποιημένη ποίηση θα αποδώσουν ζωντανά οι κυρίες Πορφυράκη Ξ. και Σωτηριάδη Α.

Τις διασκευές, τη μουσική επιμέλεια και τη ζωντανή εκτέλεση οι κκ Πορφυράκη Ξ., Παπαδάκη Γ., Κλώντζας Μ. και Μαλέρδος Ν.

Τα πολυμέσα είναι του Σταμέλου Ι. και χορηγοί της εκδήλωσης είναι το Επιμελητήριο Λασιθίου, η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και το βιβλιοχαρτοπωλείο «Πολύπλευρο».

Την Οργανωτική Επιτροπή αποτελούν οι κκ Σταμέλος Ι., Κουρουπάκης Στ., Φασουλάκη Μ., Μπλαζογιαννάκη Α., Μπουκουβάλα-Κλώντζα Ε. Καρτέρη-Σιγανού Μ. και Ρουμπελάκη Α.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos