Imperial Airways απολογισμός εκδήλωσης

Imperial Airways απολογισμός εκδήλωσης

το σκίτσο του υδροπλάνου σε τοίχο κατοικίας στη Σπιναλόγκα

Το φετινό αφιέρωμα της Βιβλιοθήκης Μανώλης Φουντουλάκης στα Υδροπλάνα της εταιρίας Imperial Airways στη Μεσοπολεμική Ελούντα ξεκίνησε την  Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο κατάμεστο Κοινοτικό Κατάστημα Ελούντας, παρουσία του Στρατιωτικού Ακόλουθου της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα Capt Richard Blackwell και του Δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού μετά των συζύγων τους,  της Αντιδημάρχου Δέσποινας Καρνιαδάκη, του Προέδρου ΔΕΥΑΝ  Μ.Καραβελάκη, πλήθους Βρετανών κατοίκων της Ελούντας και φυσικά των Ελουντιανών, παλαιών και νεώτερων.

Η πολυετής ιστορία του Σταθμού Ανεφοδιασμού στον Κόρφο της Ελούντας και η επιρροή του στην κοινωνική και οικονομική ζωή του φτωχού τότε οικισμού (1929-1939) ξετυλίχθηκαν στα ελληνικά (από την Κατερίνα Ασανάκη, μέλος της Βιβλιοθήκης) και στα αγγλικά (από τον David Davis, μέλος της κοινότητας των Βρετανών κατοίκων της Ελούντας και εθελοντή ξεναγό στις άγνωστες γωνιές της). Πολύτιμες πηγές οι έρευνες των  Μανόλη Μακράκη (Δρος Επιστημών Αγωγής-Συγγραφέα) και Κωστή Μαυρικάκη (Πολ.Μηχανικού), το αρχείο της εταιρίας Imperial, το Ίντερνετ, αλλά και οι προσωπικές αναμνήσεις των ίδιων των Ελουντιανών.

Την παράσταση έκλεψε η σύντομη ερασιτεχνική ταινία της Imperial Airways (1930) με σπάνιες σκηνές από την Ελούντα της εποχής,  το ρολόι  που είχε κρατήσει από το cockpit  του υδροπλάνου Scipio o πατέρας του Δημήτρη Λουκάκη, Ανδρέας, μέλος του πληρώματος του MV Imperia και τα χρηστικά αντικείμενα από σπίτια της περιοχής κατασκευασμένα από λαμαρίνα της ατράκτου του ίδιου υδροπλάνου. Το πλοίο IMPERIA ναυλωχούσε όλα αυτά τα χρόνια στον Κόρφο, για να καλύπτει τις ανάγκες των διερχομένων υδροπλάνων και τα τότε παιδιά της Ελούντας, όπως ο 93χρονος Γιώργος Μαρκάκης, διατηρούν έντονες μνήμες από αυτό.

Imperial Airways απολογισμός εκδήλωσης

από τα εγκαίνια της έκθεσης, σε πρώτο πλάνο ο Μορίς Μπορν

Φέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από το δυστύχημα του υδροπλάνου Scipio, που κατέπεσε στα αβαθή νερά του Κόρφου της Ελούντας το πρωί της 22/8/1936 παρασέρνοντας στο θάνατο δυο επιβάτες, βρετανούς στρατιωτικούς που επέστρεφαν από την Ινδία. Στη μνήμη τους εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Μπουτσάκη το ίδιο απόγευμα και κατατέθηκε στεφάνι από τον Στρατιωτικό Ακόλουθο Capt Blackwell στο Κοιμητήριο της Αγίας Τριάδας, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι.

Μικρό αναμνηστικό ισχυρού συμβολισμού, η καρτ ποστάλ της εκδήλωσης με το πρόσφατα (2013) αποκαλυφθέν υδροπλάνο-γκράφιτι σε οικία ασθενούς της Σπιναλόγκας.

Η έκθεση διήρκεσε έως την Κυριακή 7 Αυγούστου,  αλλά είναι έτοιμη να ξαναζωντανέψει εμπλουτισμένη  σε αίθουσες και σχολεία της περιοχής .

Θερμές ευχαριστίες στον Προοδευτικό Σύλλογο Ελούντας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Ελούντας, τον ΠΑΟΔΑΝ και σε όλους όσους εισέφεραν με τον τρόπο τους στην παρουσίαση αυτή. Ιδιαιτέρως μάλιστα στους βρετανούς φίλους, στη συνεργασία των οποίων προσβλέπουμε για μελλοντικές δράσεις.

Σημειώνεται, ότι η Βιβλιοθήκη ΜΦ είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία με μοναδικούς πόρους τις δωρεές των Φίλων της. Οι κατά καιρούς δράσεις της πραγματοποιούνται χάρη στην εθελοντική προσφορά υλικών, ιδεών, υπηρεσιών όσων νοιάζονται για τη διαφύλαξη της μνήμης του τόπου μας και την παράδοσή της στις επόμενες γενιές, ζωντανής, ανανεωμένης, τεκμηριωμένης.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ «ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ»

ΕΛΟΥΝΤΑ 72053 ΚΡΗΤΗ

στο Facebook

vivliothikimf@gmail.com

Print Friendly

You may also like...

%d bloggers like this: