από την ομιλία του Ιωάννου ΛίληΜε επίκαιρη ομιλία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 5 Απριλίου, εορτή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας ο κύκλος ομιλιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Προηγήθηκε η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος καλωσόρισε τον ομιλητή κ. Ιωάννη Λίλη, Δρ Θεολογίας και Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης, και προλόγισε κατάλληλα την ομιλία του που είχε ως θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία και η σημασία της ασκήσεως στη ζωή της Εκκλησίας». Ο ομιλητής τόνισε στο πολυάριθμο ακροατήριο ότι η Εκκλησία μάς εισάγει στη Μεγάλη Εβδομάδα προβάλλοντας ως πρότυπο άσκησης, τελείωσης και αγιότητας την Οσία Μαρία την Αιγυπτία. Αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία του βίου της Οσίας, η οποία γεννήθηκε το 345 μ.Χ. στην Αύγυπτο και από μικρή ακολούθησε το δρόμο της ακολασίας. Όπως εξήγησε, ο Πανάγαθος Θεός οδήγησε τα βήματά της στους Αγίους Τόπους την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, όμως μια αόρατη δύναμη την εμπόδισε να εισέλθει και να προσκυνήσει τον Τίμιο Σταυρό. Επίσης υπογράμμισε ότι η Οσία Μαρία, «φωτισθείσα ενθέως Σταυρού τη χάριτι», με δάκρυα παρακάλεσε την Παναγία να της επιτρέψει την είσοδό της στο ναό με την υπόσχεση ότι θα απαρνηθεί την άσωτη ζωή. Η διαδικασία μεταστροφής-μετάνοιας της Οσίας Μαρίας, που αφορά τη συνολική ύπαρξη του ανθρώπου και ξεκινά από τον νου, είχε ήδη ξεκινήσει. Με θεία νεύση οδηγήθηκε στην έρημο του Ιορδάνη, όπου έζησε για σαράντα επτά χρόνια με αυστηρή άσκηση και προσευχή. Δεν συνάντησε κανένα άνθρωπο, εκτός από τον Αββά Ζωσιμά λίγο πριν το θάνατό της, ο οποίος την εξομολόγησε και την κοινώνησε. Μάλιστα με θαυμαστό τρόπο την έθαψε λίγο αργότερα, μεταδίδοντας την αγιότητά της έως τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Σοφρώνιο.
Ο κ. Λίλης υπογράμμισε ότι τα σαρκικά αμαρτήματα είναι υπαρξιακά αμαρτήματα και αφορούν τον άνθρωπο ως συνολική ψυχοσωματική ενότητα. Η μετάνοια προϋποθέτει καθαρή και καλοπροαίρετη καρδιά, η οποία είναι εύπλαστη σαν το κερί, σύμφωνα με τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή. Ο καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης σημείωσε στον επίλογο της ομιλίας του ότι η πέμπτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής φανερώνει το πραγματικό είναι της Εκκλησίας, αφού τιμά ως Αγία και προβάλει ως πρότυπο για την πορεία ανάβασης στο Γολγοθά και την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μια πρώην πόρνη. Αυτό μαρτυρεί ότι δεν την ενδιαφέρει η κοινωνική θέση και η καταγωγή του ανθρώπου, αλλά μόνο εάν δέχθηκε τον αγιασμό και τη θεραπεία του Αγίου Πνεύματος. Ο αγιασμός επέρχεται μέσω των Ιερών Μυστηρίων και κυρίως με τη συμμετοχή στο κατ᾽ εξοχήν μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Επίσης, προβλήθηκε βιντεοταινία (DVD) για τους Αγίους Τόπους, για τους οποίους ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι η Ιερά Μητρόπολη διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή (Ιεροσόλυμα, Σινά και Κάιρο) από 4 έως 11 Ιουλίου, καθώς πάντα μάς υποβάλλει ο Ζωοδόχος Τάφος του Κυρίου, ο οποίος επιτελεί μέχρι σήμερα πάμπολλα θαύματα, με μεγαλύτερο την αλλαγή και τη διόρθωση του εαυτού μας. Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της περιοχής, που και φέτος ανταποκρίθηκαν στο μέγιστο βαθμό και συμμετείχαν στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς και στις ψυχωφελείς ομιλίες που τους πλαισίωσαν.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos