makri_agathi1Τη Δευτέρα το βράδυ 9/05/2011, πραγματοποιήθηκε  η παρουσίαση του βιβλίου της Λένας Ψηλομανουσάκη – Πιλατάκη «Μακρύ Αγκάθι. Τα θύματα ενός άλλου πολέμου, Σπιναλόγκα 1903 – 1957, στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο.

Την παρουσίαση συντόνιζε η φιλόλογος κ. Μαρία Κωστάκη.

Την παρουσίαση του βιβλίου άνοιξε  ο φιλόλογος κ. Παύλος Γουλιαρμής, ο οποίος ανέλυσε πολλές από τις ενότητες και ανέδειξε συνοπτικά τα περιεχόμενα και τη δομή του βιβλίου ενώ ανέγνωσε και κάποια αποσπάσματα.

Ο πολιτικός μηχανικός κ. Κωστής Μαυρικάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, στους συμβολισμούς που σηματοδοτεί η χανσενική Σπιναλόγκα αφού όπως είπε, «αποτελεί πρωτίστως έναν τόπο από τη χορεία των πανανθρώπινων τόπων μαρτυρίου, όπου ένα διαρκές ανθρωπομάζεμα, μια αποθήκη ψυχών για μισόν αιώνα, ήταν αρκετό να την κατατάξει σήμερα ως ένα οικουμενικό σύμβολο κατά των οποιουδήποτε διακρίσεων, αποκλεισμού, προκατάληψης  και κοινωνικού ρατσισμού, απ’ όπου κι αν προέρχονται».

Σημείωσε ακόμη, ότι «το έργο της συγγραφέως σηματοδοτεί ένα πληρωτικό πόνημα στην τελευταία τραγική περίοδο της ζωής της Σπιναλόγκας. Στοιχειοθετεί μια ολοκληρωμένη ιστορική ανασκόπηση της τελευταίας ζωντανής ιστορίας της, καθώς είναι αυτονόητο να πει κανείς με ακλόνητη βεβαιότητα, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασική πηγή για περαιτέρω ιστορική έρευνα από τους ιστορικούς. Το σύγγραμμα, δεν θα μπορούσε παρά να φωτίσει άγνωστα τεκμήρια του πρόσφατου ιστορικού χρόνου. Πόνος και τόκος πολύμοχθος για τη συγγραφέα, που μαρτυρεί πολύχρονη, πεισματώδη και κοπιαστική έρευνα σε σκονισμένα συρτάρια και σε κιτρινισμένα από τον καιρό χαρτιά. Που μαρτυρεί άλλωστε ανέκπτωτη και αφειδώλευτη αγάπη γι’ αυτό που αισίως ολοκλήρωσε: Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού όπως λέει και ο ποιητής «ό,τι αγαπάω γεννιέται αδιάκοπα, ό,τι αγαπάω είναι στην αρχή του πάντα».

Ο ιατρός Γαστερντερολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του Παν/μίου Κρήτης, κ. Γιάννης Μουζάς, αναφέρθηκε στο ιατρικό μέρος της λειτουργίας του λεπροκομείου Σπιναλόγκας. Ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη τριετία, στην αίθουσα της φρουράς δίπλα στη δυτική πύλη του φρουρίου, εκεί που ήταν το απολυμαντήριο, θα λειτουργήσει ειδική έκθεση του Πανεπιστημίου Κρήτης για τη νόσο του Χάνσεν.

makri_agathi2Η πρώην προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Λασιθίου, κ. Μαρία Σεργάκη έκανε μια ιστορική αναδρομή στο χρονικό της ίδρυσης του λεπροκομείου μέσα από γραπτές μαρτυρίες της εποχής, και αναφέρθηκε λεπτομερώς στις σκοπιμότητες ίδρυσης του στη Σπιναλόγκα σε σχέση με το γενικότερο πολιτικό σκηνικό της εποχής. Ακόμη αναφέρθηκε στις αγωγές των ιδιοκτητών των ακινήτων κατά του δημοσίου που ακολούθησαν της ίδρυσης. Τόνισε ότι η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος κατά την άποψή της είναι η περίοδος 1941 – 1948 γιατί περιέχεται η αλληλογραφία του ιδρύματος με το Υπουργείο Υγιεινής και τις αρχές κατοχής. Αποτελεί πρωτότυπο αρχειακό υλικό και είναι ενδιαφέρον για τη συγγραφέα που εξασφάλισε την έκδοσή του. Είπε ακόμη ότι ένα μικρό μέρος του αρχείου του «Αγ. Παντελεήμονα Σπιναλόγκας» βρέθηκε στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου και έχει μεταφερθεί και σήμερα είναι στα ΓΑΚ Λασιθίου.

Η συγγραφέας Λένα Ψηλομανουσάκη – Πιλατάκη, αναφέρθηκε στην πολύμοχθη διαδρομή της για την υλοποίηση του έργου της και ευχαρίστησε αναλυτικά όλους όσους εκείνους τη βοήθησαν για τη συλλογή στοιχείων καθώς και την έκδοση του πονήματός της.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα όχι και τόσο ευχάριστα πράγματα που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην Πλάκα, απέναντι από τη Σπιναλόγκα, λόγω της εκρηκτικής διαφήμισης που έχει η περιοχή λόγω του της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί».

Είπε ότι πρέπει να διαχειριστούμε τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο ώστε «να μην χάσουμε την ουσία των πραγμάτων που πρέπει να έχουν διάρκεια, και να μην είναι μία πομφόλυγα» που θα τελειώσει σε δύο ή τρία χρόνια. «Δίπλα στην εμπορευματοποίηση των πραγμάτων πρέπει σε μια κοινωνία παρακμής να αναδείξουμε άλλες αξίες, αυτές που πραγματικά είναι η Σπιναλόγκα, όπως αυτό που κάνουμε απόψε». Είπε ακόμη ότι «είναι σημαντική η προσπάθεια που εξελίσσεται από το ΤΕΕ/ΤΑΚ και πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους, για την ένταξη της Σπιναλόγκας στην UNESCO με την έννοια ότι πρέπει να διαχειριστεί στη βάση της λογικής που λέμε, όχι μόνο η νησίδα αλλά και η γύρω περιοχή της».

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο Δήμος Αγ. Νικολάου, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου και η βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos