Άγιος Φανούριος

του Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Κάθε χρόνο όλο και πληθαίνουν οι προσκυνητές που συρρέουν στον εσπερινό και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου στο Καβούσι Ιεράπετρας. Θέλεις ότι ο ναός βρίσκεται στο κέντρο του νομού, θέλεις ότι δεκάδες ναοί συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου και πλήθος ταμάτων, θέλεις ότι ο κόσμος άρχισε να λατρεύει τον νεοφανή Άγιο, θέλεις ότι είναι ο Άγιος που φανερώνει δοξασία. Ίσως όλα μαζί.

 

Το πανηγύρι στο νεόδμητο ναό του Αγίου Φανουρίου, δίπλα ακριβώς στην εθνική οδό, αντικριστά που πανέμορφου μικρού κεδρόδασος της Χαλέπας, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από ελιές και  δεκάδες πεύκα για δροσερή σκιά, είναι από τα μεγαλύτερα στην Κρήτη.

Στον εσπερινό συρρέει πλήθος κόσμου από πολλές περιοχές Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Σητείας. Στο κέντρο του ναού τοποθετούνται τραπέζια για να αποθέσουν οι πιστοί τις φανουρόπιτες. Το πλήθος τους είναι τόσο μεγάλο που και αν τις μετράς,  μετά τον αριθμό 200 χάνεις τον λογαριασμό.  Στο τέλος δεν χωρούν τα τραπέζια, και στο δάπεδο στοιβάζεται τέτοιος αριθμός, που οι τελευταίοι αναγκάζονται να τις κρατούν στα χέρια τους.

Σε καμιά ίσως περιοχή της Ελλάδας δεν είναι τόσο διαδεδομένη η λατρεία του Αγίου Φανουρίου όσο στην Κρήτη. Για τους Κρητικούς είναι ο άγιος που φανερώνει. Πάντα ο άνθρωπος θα βρίσκεται στη δύσκολη θέση να επιζητεί τη φανέρωση πραγμάτων και προσώπων και δεν δυσκολεύτηκε να βρει τον υπερφυσικό βοηθό για να καλύψει αυτή την ανάγκη. Στην Κρήτη ο Άγιος Φανούριος, όπως και άλλοι άγιοι, είναι περίπου προστάτης από τη μάστιγα της ζωοκλοπής. Ο Άγιος που όλα τα φανερώνει μπορεί να σταθεί αρωγός του αδικημένου.

Μετά τον εσπερινό αρχίζει η διανομή. Γυναίκες και άντρες κρατούν από ένα δίσκο με την φανουρόπιτα και στην έξοδο τους προσφέρουν κομματάκια από την πίτα τους. Ο κώδικας λατρευτικής συμπεριφοράς απαιτεί να γίνεται δεκτή η προσφορά χωρίς αντιρρήσεις με ανταλλαγή ευχών. Τα αδέλφια Φάνης και Γιώργος Σηφάκης,  γιοί του κτήτορα του ναού, φροντίζουν να κεράσουν τις εκατοντάδες πιστών με πλούσια εδέσματα: ραζακιά σταφύλια, δροσεροί χυμοί, ξηροί καρποί, τυριά, άφθονη ρακή και κρασί, αλλά και ταψιά με κρέας.

Κτήτορας του ναού είναι ο αείμνηστος Λεωνίδας Σηφάκης από το Καβούσι. Ο λιθόκτιστος ναός θεμελιώθηκε το 1979. Μέσα από το υστέρημα του και με προσφορές ευσεβών χριστιανών, με εράνους που οργάνωσε η μακαριστή Πρεσβυτέρα Μαρία Σηφάκη-Γεναράκη, με προσφορές υλικών, γης, με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέκου Κιουπάκη και την μαστοριά παλιών τεχνιτών πέτρας, ανοικοδομήθηκε με τη δύναμη και τη θέληση των απλών ανθρώπων και με τις ευλογίες και την ηθική συμπαράσταση του μακαριστού Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Κυρού Φιλόθεου Βουζουνεράκη, με τον οποίο η οικογένεια Σηφάκη συγγένευε πνευματικά. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Μάρτυρος Φανουρίου του Νεοφανούς έγιναν το καλοκαίρι του 2007 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Ευγένιο.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos