25η Μαρτίου 1821 Ιστορία και ΤέχνηΈνα αφιέρωμα στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 από μια διαφορετική σκοπιά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο REX, ώρα 19.00. Αφορά στη συμβολή της Τέχνης στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και τις προεκτάσεις της στο παρόν.

Το κίνημα του Φιλελληνισμού, που αναπτύχθηκε τον19ο αιώνα στην Ευρώπη έφθασε στην πλήρη του έκφραση με τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Οι φιλέλληνες έχοντας πηγή έμπνευσης την κλασική τους παιδεία και την αγάπη τους για την ελευθερία, διαμόρφωσαν με τις ιδέες τους τη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών, για την ελευθερία της σκέψης και την αξιοπρέπεια του ατόμου.

Αποτέλεσαν, ουσιαστικά, το πρώτο κίνημα αλληλεγγύης στη νεότερη Ιστορία, δίνοντας τη δυνατότητα στο δυτικό κόσμο να ανακαλύψει τις ρίζες του στην κλασική αρχαιότητα και στους Έλληνες να ενταχτούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Η εκδήλωση του φιλελληνικού πνεύματος παρουσιάστηκε έντονα και μέσα από την τέχνη ιδιαίτερα δε, τη ζωγραφική. Ο Αγώνας του 1821 αποτελεί μια ξεχωριστή συνισταμένη στη διαμόρφωση των κυρίαρχων τάσεων στην ευρωπαϊκή ζωγραφική του 19ου αιώνα. Οι ρομαντικοί καλλιτέχνες αντιτάσσονται στην αριστοκρατία, ανοιχτά επηρεασμένοι από τον Διαφωτισμό και η ζωγραφική αρχίζει να χρησιμοποιεί σύγχρονα ιστορικά θέματα.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση Ευρωπαίου ζωγράφου, που ζωγραφίζει θέματα ελληνικά, είναι αυτή του Eugene Delacroix. Πιστές απεικονίσεις του Αγώνα βρίσκονται στις εικονογραφήσεις των Peter Von Hess,  Karl Krazeisen. Ludovico Lipparini, Filippo Marsigli.κλπ.

Η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Μελίτα Εμμανουήλ, θα δώσει διάλεξη- αντί πανηγυρικού- με θέμα « Η Ελλάδα του ’21 και η ευρωπαϊκή ζωγραφική του ρομαντισμού»

Παράλληλα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα η ποίηση αποτυπώνει το μεγαλείο του Αγώνα αλλά και τις δυσκολίες και τις παθογένειες των αγωνιζομένων. Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος, Δημοτικά τραγούδια κλπ. Μελοποιημένη ποίηση θα αποδώσουν οι Γιάννης Κασσωτάκης – τραγούδι, Μανώλης Κανακάκης – πιάνο, με τη συμμετοχή της Μεικτής Πολυφωνικής Χορωδίας ΠΑΟΔΑΝ.

Πρόσκληση και πρόκληση για όλους η διαφορετική αυτή προσέγγιση.

 

Η κ. Μελίτα Εμμανουήλ είναι καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Πτυχιούχος του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακά μαθήματα και σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μελέτες της αφορούν στη βυζαντινή τέχνη, καθώς και στην ελληνική και ευρωπαϊκή ζωγραφική και γλυπτική του 19ου και του 20ού αιώνα. Έχει ασχοληθεί ειδικότερα με τα βυζαντινά μνημεία της Εύβοιας και του Μυστρά, καθώς και με το έργο σύγχρονων ελλήνων δημιουργών.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos