από τη παράσταση

του Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη

Ο Σύλλογος Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας  συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα επέλεξε να αποτίσει φόρο τιμής  στους αγώνες των προγόνων μας ανεβάζοντας την παράσταση με τίτλο: «ΠΑΝΤΕΡΜΑ ΚΡΗΤΗ» σε κείμενα των  Παντελή Πρεβελάκη και Νίκου Καζαντζάκη.  Στην Ιεράπετρα οι φίλοι του θεάτρου θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την παράσταση την Τετάρτη 29 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Μελίνα Μερκούρη» στις 20:30 μ.μ.

Είναι μια παράσταση  κυριολεκτικά «χειροποίητη». Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, με τη συμπαράσταση και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και της ΚΟΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του Δήμου Ιεράπετρας, αλλά κυρίως  «με το μεράκι των μελών του Συλλόγου μας παρουσιάζει τη νέα της δουλειά έχοντας συναίσθηση της τεράστιας  ευθύνης που έχουν εναποθέσει στις ζωές μας οι αγώνες  των παππούδων μας! Θα θέλαμε σαν άλλοι Σπαρτιάτες να υποσχεθούμε πως: «άμες δε  γεσόμεθα πολλω κάρρονες» με οδηγό την προτροπή του Ποιητή: ο καθελις και τα όπλα του. Τα κείμενα που συνιστούν την «ι σ τ ο ρ ί α» της παράστασης είναι επιλεγμένα από το έργο του Παντελή Πρεβελάκη «Παντέρμη Κρήτη», από την  «Ασκητική» και τον «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη καθώς και το βιβλίο του Εμμ.Φαρσάρη : «Οπλαρχηγοί της Ανατολικής Κρήτης».

Τα κείμενα αναφέρονται στους αγώνες του Κρητικού Λαού να λευτερωθούν από τον οθωμανικό ζυγό καλύπτοντας την περίοδο από το 1866,  την περίοδο της  Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης, με το Αρκάδι να προβάλει ως φάρος γενναιότητας και αυτοθυσίας, μέχρι τις παραμονές της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το κριτήριο της επιλογής των κειμένων  δεν ήταν μια εξιστόρηση γεγονότων, αλλά η ανεύρεση του Κοινού Σκοπού όλων αυτών των επαναστάσεων πέρα και πίσω από τις επιμέρους ατομικές στοχεύσεις αγωνιστών.

Αυτός ο Σκοπός ήταν σαφής και σταθερός: ΛΕΥΤΕΡΙΑ από τον Τούρκο και ΕΝΩΣΗ με την ΕΛΛΑΔΑ. Μέσα από αυτόν τον κεντρικό ιστό διαμορφώθηκε και η προσωπικότητα, ο ηγέτης, που θα τον εκπλήρωνε: ο  Ελευθέριος Βενιζέλος!

Την επιλογή των κειμένων, τα σκηνικά και η μουσική επιμέλεια είναι της Πόπης Δασκαλάκη και της Σοφίας Κονταξάκη. Την ενδυματολογική επιμέλεια ανέλαβε η Σοφία Κονταξάκη,  τον φωτισμό ο Νίκος Νικολουδάκης, τον ήχο η Πόπη Κονταξάκη, φωτογραφία-βίντεο ο Μπάμπης Χαραλαμπάκης, επεξεργασία ήχου ο Αντώνης Τσικαλουδάκης με την Πόπη Κονταξάκη. Στην παράσταση παίζουν οι μουσικοί: φλάουτο η Άρτεμις Χαραλαμπάκη, βιολί η Μαριάμ Ρουχάτζε,

Παίζουν: Φωτεινή Κουκλάκη, Μαρία Μαμαντάκη, Γιώργος Χριστάκης, Μπάμπης Καρανδεινός, Κατερίνα Κοϊνάκη, Πόπη Καλογηράτου, Κωστής Μαυρικάκης, Γιάννα Ιωαννίδη, Μαίρη Παρθενάκη, Μανώλης Μπαλοθιάρης, Μαριάμ Ρουχάτζε, Νίκος Ζυγάκης και Σοφία Τσαντηράκη.

Φωνή: Ματθαίος Παχλιτζανάκης. Τραγούδι εισαγωγής: «ΑΝΟΙΞΗ» (ανέκδοτο), οι στίχοι είναι από τη ποιητική συλλογή ΤΑ ΔΙΦΟΡΑ του Κωστή Φραγκούλη (ΑΝΤΑΙΟΣ) βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, μελοποιημένο από τον Παύλο Δασκαλάκη. Τραγούδι του τέλους: «ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΟΙ ΦΑΝΗΣΙΜΟΙ» (ανώνυμο Κρητικό τραγούδι) από το αρχείο του περιηγητή Παναγιώτη Βλαστού.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos