Ρουσσέτος Παναγιωτάκης ΣητείαΣημαντικό γεγονός στην πόλη της Σητείας θα είναι η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη στον Τεχνοχώρο του δήμου  από 15 έως 21 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή και επισκέψιμη για το κοινό κάθε μέρα πρωί: 11.00 με 14.00 και απόγευμα: 17.00 με 21.30

Την έκθεση μπορούν να επισκεφθούν τις πρωινές ώρες και Σχολεία, όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του κάθε Σχολείου και ύστερα από συνεννόηση με τον ζωγράφο στο τηλέφωνο: 6977596066. Ο ίδιος ο ζωγράφος θα είναι παρών εξηγώντας και αναλύοντας στους μαθητές τα έργα και την τεχνική του. Είσοδος ελεύθερη.

 

Για τον ζωγράφο έχει κάνει αφιέρωμα η ΝΕΤ, ενώ video για τον ίδιο έχει επιμεληθεί η Ηρώ Σγουράκη. Στο video που ακολουθεί, η Ηρώ Σγουράκη παρουσιάζει τα έργα του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, που θα εκτεθούν στην πόλη της Σητείας.

 

Ο Πρόεδρος του «Αρχείου Κρήτης» Γιώργος Σγουράκης γράφει για την έκθεση ζωγραφικής του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, με τίτλο «Α ΛΟΓΑ 2009» στη Σητεία.

Η Κρήτη κι οι Κρητικοί είναι περήφανοι για τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης που γέννησε κι ανατράφηκαν στα άγια χώματά της, με τη συνείδηση και την «ευθύνη νάσαι Κρητικός»

Η έμπνευση και το πνεύμα των Κρητών δημιουργών υπήρξε πάντοτε πολύπλευρο και αστείρευτο. Όμως, ο σταθερός και βαθύτερος προσανατολισμός τους προέρχονταν και διαμορφώνονταν από την αντίληψη, την ιστορία, το ύφος και το ήθος της γενέτειράς τους. Οι σταθερές κι ακατάλυτες αξίες της Μεγαλονήσου και των ανθρώπων της υπήρξαν το έναυσμα κάθε ποιητικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας τους, με γνώμονα το συναίσθημα και την ιδιαιτερότητα που έχει στην παγκόσμια κοινότητα η Μεγαλόνησος.

Μορφές του πνεύματος και της τέχνης έδωσαν το στίγμα, την ταυτότητα, όσων συνειδητά ή ασυνείδητα εκφράζει κάθε κρητικός.

 

Ο ζωγράφος Ρουσσέτος

Στη σύγχρονη εκφραστική καλλιτεχνική ζωή ένας δημιουργός, ο Ρουσσέτος (Παναγιωτάκης), έχει πολλαπλά τιμήσει τον τόπο μας με το σημαντικό και καθοριστικό έργο του. Έχει συγκινήσει με τα χρωματικά – ζωγραφικά του ποιήματα τους πάντες κι ασφαλώς δίκαια οι κριτικοί τέχνης της Αθήνας τον έχουν τοποθετήσει στις πιο ψηλές σκάλες και βαθμίδες της αισθητικής δημιουργίας.

Άξιος καλλιτέχνης, δημιουργός σημαντικών θεματικών εκθέσεων, με άξονα την ιστορία  και της αξίες του τόπου μας. Κι ευρύτερα όμως τα εκφραστικά του έργα εμπεριέχουν τα πανανθρώπινα μηνύματα με ένα τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο.

Ιδανικός εκφραστής με το χρωστήρα του, εμπνευσμένος και συνειδητός φορέας αρχών και αξιών, που εν τέλει τα έργα του αποτελούν τεκμήρια συνέχειας αυτού που λέμε «κρητική ματιά».

 

Θεματικές εκθέσεις – σταθμοί του Ρουσσέτου

Θα θυμίσω μερικούς σταθμούς στο έργο του Ρουσσέτου, που τον ανέδειξαν και τον χαρακτήρισαν δίκαια ως, ο «ζωγράφος της Κρήτης», αναγνωρίζοντάς τον ως τον σπουδαιότερο σήμερα δημιουργό στον εικαστικό χώρο.

Η «Κρητική Μυθολογία», μεγάλη σειρά έργων του, υπήρξε μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση το 1997 και τεράστια η απήχηση στην Αθήνα όπου ο Δήμος Αθηναίων μαζί με την «Παγκρήτιο Ένωση» την παρουσίασαν σε χιλιάδες ανθρώπους (μόνο στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν 5.000 άτομα!).

Η «Μάχη της Κρήτης» στην Αθήνα το 2001, στη «Στοά του Βιβλίου» υπήρξε αποκάλυψη με τα μηνύματα: αντρειάς, γενναιότητας, αυτοθυσίας και θάρρους ενός λαού που δεν βαστά να ζει παράμερα από την ιστορία και ποτέ δεν έπαψε να εμπνέεται από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων του. Ποτέ δεν συμβιβάστηκε.

Το 2004 χρονιά τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας, μια εμπνευσμένη έκθεσή του με θέμα «Τα προ Ολυμπιακά αγωνίσματα στην αρχαία Κρήτη», απέδειξαν τη γενέτειρα του Ολυμπιακού ιδεώδους, που δεν είναι άλλη παρά η Κρήτη.

 

Τώρα, η έκθεση στη Σητεία.

Στην πιο ώριμη περίοδο της δημιουργίας του, ο Ρουσσέτος, επιλέγει τη πνευματική Σητεία για να παρουσιάσει τα νέα του έργα με τίτλο «Α ΛΟΓΑ 2012», έργα της ψυχής, του νου και του ταλέντου του.

Διαλέγει να προτάξει την πιο σπουδαία μορφή, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που γέννησε η Κρήτη, τον Μίκη Θεοδωράκη καθώς και αγαπημένα θέματα όπως το συγκλονιστικό έργο «Θεοφάνεια», «Η ανατροφή του Δία», «Τάλως, ο προστάτης της Κρήτης», «Μινωικό καράβι», «Ανασκαφές», «Πασιφάη», «Τάλως και Μήδεια» κ.ά., αλλά και πολλά καθαρά Λασιθιώτικα θέματα όπως: «Λασίθι ο τόπος που γέννησε τους θεούς των Ελλήνων»  και φυσικά άλλες 40 περίπου δημιουργίες του.

Γιώργος Σγουράκης, 2012

 

_____________________________________________________________________

Δείτε το video της Ηρώς Σγουράκη για τον ζωγράφο

{youtube}m4fvQtgeK2g{/youtube}

Έκθεση ζωγραφικής «Α ΛΟΓΑ»

του σημαντικού κρητικού ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

στη Σητεία  από 15 έως 21 Οκτωβρίου 2012

 

εγκαίνια: Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012, ώρα 20:00, στον Τεχνοχώρο.

Οργάνωση: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΤΕΙΑΣ .(Δ.Ο.Κ.Α.Σ)

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΡΟΥΣΣΕΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ

1944: Γεννήθηκε στο Ηράκλειο.

1962: Αποφοίτησε από τη Μ. Εμπορική Ηρακλείου.

1962-64: Σπουδάζει ζωγραφική στα εργαστήρια Σαραφιανού στην Αθήνα.

1966-69: Σπουδάζει Γραφικές Τέχνες στον Αθηναϊκό Τεχνολογικό Όμιλο (Σχολές Δοξιάδη) με υποτροφία και δασκάλους τους Α. Τάσσο, Τ. Κατσουλίδη, Ηλία Δεκουλάκο, Π. Γράβαλο, Αγρανιώτη, Γεωργιάδη, Βασιλειάδη, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, κ.ά.

Παράλληλα εργάζεται στο διαφημιστικό γραφείο «Αθηνά» (FIX) και αρχίζει την επαγγελματική του καριέρα με δασκάλους τους Γραφίστες Γ. Τζέκα, Μ. Περράκη, Α. Κεραμά και Γ. Ουζούνη. Ασχολείται με τη μεταξοτυπία στο ειδικό τμήμα εκτύπωσης του FIX.

1970: Εργάζεται στο διαφημιστικό γραφείο «ΜΙΝΩΣ» στην Αθήνα, όπου παίρνει και τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Πολλές διαφημιστικές καμπάνιες βγαίνουν από τα χέρια του. Συνεργάζεται επίσης με το Studio ATA στα γραφιστικά.

Παράλληλα κάνει το κασέ στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στο συγκρότημα Λαμπράκη και συνεργάζεται με τους Ρούσσο – Καψή – Τζίμα κ.ά. Εργάζεται επίσης στην εφημερίδα «Σημερινά» για ένα χρόνο με Δ/ντή το Λυκούργο Κομίνη και συνεργάτες τους Λογοθέτη, Καλαμαρά κ.ά.

1973: Εργάζεται στο διαφημιστικό γραφείο Κ&Ο «Κουσέντος ΟΛΥΜΠΙΚ» με συνεργάτες τους Τέρκα, Δανά, Μιχελιδάκη.

1974: Ανοίγει το πρώτο freelance γραφείο στην Αθήνα, όπου συνεργάζεται με το φωτογράφο Ερρίκο Μηλιώρη τους γραφίστες Αριάν Παρίδη, Γιώργο Σεκόφσκυ, Σπύρο Ορνεράκη, Ελευθερία Βερονίκου, όπου και αναλαμβάνει διαφημιστικές καμπάνιες απ’ όλα τα διαφημιστικά γραφεία, φωτογραφίσεις και έντυπα μόδας, καθώς επίσης και διακοσμήσεις περιπτέρων σε εκθέσεις.

Ρουσσέτος Παναγιωτάκης1976: Δέχεται την πρόταση του Γιάννη Βόγλη και συνεργάζεται μαζί του στο διαφημιστικό γραφείο «RENDA» στην Θεσσαλονίκη. Αναλαμβάνει εκτός από έντυπα, καταχωρήσεις, αφίσσες κ.λπ. τη διακόσμηση πολλών περιπτέρων στη Δ.Ε.Θ. – Ρώσικο περίπτερο, STIEBEL ELTRON, Hellenic Stell, Ethyl Hellas κ.ά.

1978: Ανοίγει λιθογραφείο στη Θεσσαλονίκη και εκτυπώνει βιβλία, έντυπα, αφίσσες κ.ά. διαφημιστικά.

1981: Κατεβαίνει στην Κρήτη όπου συνεταιρίζεται με τους Αφους Καζανάκη, φέρνοντας το σύγχρονο τότε εξοπλισμό των λιθογραφείων. Εκπαιδεύει προσωπικό και έχει τον έλεγχο του δημιουργικού και τεχνικού τμήματος.

1982: Αφιερώνεται στο καθαρά δημιουργικό μέρος των Γραφικών Τεχνών σε χώρο που του παραχωρούν οι Γραφικές Τέχνες Γ. ΔΕΤΟΡΑΚΗΣ στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου.

1991-93: Διδάσκει Γραφικές Τέχνες στα Ι.Ε.Κ. Ηρακλείου.

1992: Ιδρύει στο Ηράκλειο παράρτημα της σχολής Φωτογραφίας του Λυκούργου Σταυράκου και αναλαμβάνει τη Δ/νση.

1994: Ιδρύει Σχολή Γραφικών Τεχνών και διακόσμησης και συνεργάζεται με τα ιδιωτικά ΙΕΚ Nοrth College έχοντας τη Δ/νση του τμήματος διακόσμησης – γραφιστικής και φωτογραφίας.

1998: Εγκαταλείπει τις εφαρμοσμένες τέχνες και εγκαθίσταται στο πατρικό του χωριό Κερά Πεδιάδος Ν. Ηρακλείου, όπου και αφοσιώνεται στη ζωγραφική.

 

Πολιτιστική δραστηριότητα του ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη

1983: Ιδρύει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεράς Πεδιάδος. Εκλέγεται Πρόεδρος όπου και παραμένει μέχρι σήμερα.

1984-90: Γίνεται πρόεδρος του Οριακού Θεάτρου Νέων Κρήτης, συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Σερρών, σκηνογραφεί πολλά έργα και επιμελείται το έντυπο υλικό.

1990-2004: Κάνει εκπομπές σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και Τ.V. με θέματα που αφορούν γενικά την Κρητική Λαογραφία κ.ά. Με το Μανόλη Ρασούλη κάνουν εκπομπές στο «Ράδιο Κρήτη» για θέματα πολιτιστικά. Συνεργάζεται επίσης για τις τηλεοπτικές εκπομπές του Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ) και έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των τηλεοπτικών σειρών: «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», «Μονόγραμμα», τη «Γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική…» κ.ά.

Συνεργάζεται με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και αναλαμβάνει τη διακόσμηση περιπτέρων σε διεθνείς εκθέσεις Παρίσι, Reims, Sial, Helsinki.

Ως καλλιτεχνικός Διευθυντής συνεργάζεται με τον  πολιτιστικό φορέα «Αρχείο Κρήτης». Με τη Νομαρχία Ηρακλείου, την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου και άλλους Δήμους της Κρήτης, όπου επιμελείται σήματα, περγαμηνές, εκδόσεις, μετάλλια κ.ά. Είναι σύμβουλος στα Πολιτιστικά της Νομαρχίας Ηρακλείου και του Δήμου Χερσονήσου.

Συμμετέχει ως Σύμβουλος και αναλαμβάνει Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πολιτιστικού φορέα «Μμήνη Κώστα Μουντάκη» και συμβάλλει στη δημιουργία του πρώτου αδριάντα λαϊκου δημουργού και λυράρη – της Κρήτης στο Δήμο Ρεθύμνης.

2002: Εκλέγεται Δημαρχιακός πάρεδρος, Πρόεδρος Τ.Σ. Κεράς του Δ.Λ. Χερσονήσου και παραμέινει σύμβουλος στα πολιτιστικά της Νομαρχίας Ηρακλείου και του Δήμου Χερσονήσου.

2004: Τιμάται από τον Νομάρχη Δημ. Σαρρή για το έργο του «Ευρώπη» που κοσμεί την είσοδο της Νομαρχίας ( σημερινής Περιφέρειας) και γενικά για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos