προσκυνητάρι μονής Φανερωμένηςτου Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Μεταφράστηκε και κυκλοφόρησε ο προσκυνηματικός οδηγός της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Ιεράπετρας στα Ρωσικά. Το άλμα αφίξεων στην Κρήτη, και στα τουριστικά καταλύματα του νομού Λασιθίου, Ρώσων τουριστών, που παραδοσιακά χαρακτηρίζονται από υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα, οδήγησε στην μετάφραση του οδηγού. Το «Προσκυνητάριον» της Μονής κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά το 2008 και επανεκδόθηκε το 2011 από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, αποτελεί δε ένα περιεκτικό προσκηνυματικό οδηγό της ιστορικής Μονής των «Γουρνιών» της Ιεράπετρας.

Τα κείμενα και την έκδοση έχει επιμεληθεί ο Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως. Ο οδηγός στα ελληνικά και στα Ρωσικά κοσμείται με πολλές έγχρωμες φωτογραφίες των ιερών χώρων και των ανεκτίμητων κειμηλίων της μονής  που έχει επιμεληθεί ο Διάκονος Αμβρόσιος Σκαρβέλης. Τη μετάφραση στα ρωσικά έκανε η Ρωσίδα κ. Αλεξάνδρα Νικηφόροβα, Δρ Βυζαντινής Ιστορίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει ειδική καταχώρηση για την πανήγυρη της ιστορικής αυτής Μονής στη σελίδα του Πανεπιστημίου Μόσχας www.taday.ru και στο σύνδεσμο http://www.taday.ru/text/1759238.html

Στην πρωτότυπη έκδοση περιλαμβάνονται ενότητες για την ίδρυση και τη θέση της Μονής, την επαναστατική συνέλευση που έλαβε χώρα στη Μονή το 1293 και η περίοδος της τουρκοκρατίας, κατά την οποία η Μονή αποτέλεσε το καταφύγιο και το ορμητήριο των αγωνιστών Χριστιανών Επαναστατών της επαρχίας. Ακόμα ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο «πρωτοπαλίκαρο» του οπλαρχηγού Καζανομανώλη, την ηρωίδα Ροδάνθη την Κριτσοτοπούλα, και το Κρυφό Σχολείο που κάτω από το μελιχρό φως του λυχναριού ή του καντηλιού της Μονής μεταλαμπάδευσε την ελληνορθόδοξη παιδεία και παράδοση στα χριστιανόπουλα, υποδαυλίζοντας στις ψυχές των ελληνοπαίδων τη φλόγα της πίστεως και τον πόθο της ελευθερίας.

Επίσης σε σύντομο κεφάλαιο, αλλά με μεστό περιεχόμενο, καταγράφεται η νεώτερη περίοδος και οι αφιερώσεις στη Μονή χάρη στη θαυματουργή εικόνα της «Κυρίας της Φανερωμένης», που φυλάσσεται στον σπηλαιώδη Ναό του Μοναστηριού και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μεγαλονήσου. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πανήγυρη της Μονής στις 15 Αυγούστου, αλλά και σε σύγχρονα θαύματα και ιάσεις, που η Παναγία η Φανερωμένη επιτέλεσε σε πιστούς.

Προλογίζοντας το σύντομο αυτό οδηγό ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος αναφέρει: “…ευχόμαστε πατρικά σε κάθε προσκυνητή, που έρχεται στην ιστορική αυτή Μονή και επικαλείται με πίστη και ευλάβεια τις Μητρικές πρεσβείες της Εφόρου και προστάτου Παναγία της Φανερωμένης, να αισθανθεί στην καρδιά του ανέκφραστη πνευματική χαρά και ολοθύμως ευλογούμε την προσπάθεια ανακαίνισης και επάνδρωσης του ιερού και ιστορικού αυτού τόπου, που διατηρεί από τον 12ο αιώνα άσβεστη τη φλόγα της πίστεως και ζωντανή τη μαρτυρία του πνεύματος”.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos