από την ομιλία της Ε' νηστειώνΣτον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας Ελεούσης Ιεραπέτρας τελέσθηκε το απόγευμα της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών 21 Απριλίου, ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός, κατά τον οποίο ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τους έτους 2013. Στην ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και συμμετείχε ο Ιερός Κλήρος και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος καλωσορίζοντας τον ομιλητή της βραδιάς Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Μακάριο Γρινιεζάκη, Ιεροκήρυκα και Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, και Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου, προλόγισε κατάλληλα το θέμα της ομιλίας: «Οσία Μαρία η Αιγυπτία: πρότυπο μετανοίας». Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ,«η Εκκλησία μας προβάλλει την Ε´ Κυριακή της Μεγ. Τεσσαρακοστής ως πρώτυπο αγώνα και μετανοίας την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, η οποία κατάφερε από την άβυσσο της αμαρτίας να φθάσει στην άβυσσο της ευσπλαχνίας και του θείου ελέους και να γίνει ζωντανή εικόνα του Θεού του αοράτου».

Ο π. Μακάριος, αφού εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τη συγκίνησή του για την παρουσία του ανάμεσα σε οικεία πρόσωπα σε μια εποχή αποξένωσης, υπογράμμισε ότι την Ε´ Κυριακή της Μεγ. Τεσσαρακοστής με την τιμή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας ολοκληρώνεται ο δεύτερος θεματικός κύκλος του Τριωδίου, που αποτελείται από τις πέντε πρώτες Κυριακές της Μεγ. Τεσσαρακοστής, κατά την οποία ο πιστός καλείται να μυηθεί σε πνευματικότερη ζωή με νηστεία, προσευχή, εξομολόγηση και να πετύχει την προσωπική του μεταμόρφωση. Ο ομιλητής αποκάλεσε την Οσία Μαρία την Αιγυπτία «Οσία των άκρων», καθώς στο πρόσωπό της συγκρούονται δύο διαφορετικοί τρόποι ζωής, αυτός της αμαρτίας, της αυτονόμησης, της φιληδονίας και της φιλαυτίας και αυτός της αναταπόκρισης στην αγάπη και την ευσπλαχνία του Θεού. Παρότι κοιμήθηκε ειρηνικά την 1η Απριλίου, οι Θεοφόροι Πατέρες όρισαν να τιμάται και την Ε´ Κυριακή των Νηστειών για να αναδειχθούν τα επιτεύγματα της αληθινής μετάνοιας και «προς διέγερσιν των ραθύμων και αμαρτωλών εις μετάνοιαν, εχόντων υπόδειγμα την εορταζομένην αγίαν» κατά το συναξάρι της ημέρας.

 

Ο π. Μακάριος αναφέρθηκε στον συγκλονιστικό βίο της Οσίας και στη συνάντησή της ύστερα από 47 χρόνια άσκησης στην έρημο με τον Ιερομόναχο Ζωσιμά, στον οποίο εξομολογήθηκε και τον παρακάλεσε το επόμενο έτος να της προσκομίσει τα άχραντα Μυστήρια, για να κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Όπως τόνισ,ε χαρακτηριστικό γνώρισμα της Οσίας και στην πρώτη και στην δεύτερη φάση της ζωής της είναι  η επιμονή και η αποφασιστικότητα, στοιχεία απαραίτητα για τον πνευματικό αγώνα της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακoστής αλλά και όλης της ζωής μας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε αντιδιαστολή ανάμεσα στη μεσαιωνική Σχολαστική Θεολογία της Δύσεως, όπου  ο Θεός εκλαμβάνεται ως εκδικητικός κριτής που απαιτεί από τον αμαρτωλό άνθρωπο κάποια μορφή εξευμενισμού για να εξιλεωθεί και να σωθεί από την αιώνια καταδίκη, και στην Ορθόδοξη Θεολογία, κατά την οποία η κρίση του Θεού βασίζεται περισσότερο στην αγάπη και τη φιλανθρωπία Του παρά στα έργα του ανθρώπου, ο οποίος πρώτα ζητά τη βοήθεια του Θεού και Εκείνος στη συνέχεια καθοδηγεί τα βήματά του προς στη σωτηρία.

Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε στη λυτρωτική και ανακαινιστική δύναμη της μετάνοιας, ως μιας επαναστατικής πράξης για γενναίες ψυχές, που ελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά της αμαρτίας και της διαστροφής του «κατά φύσιν». Σύμφωνα με τον π. Μακάριο στο πρόσωπο της Οσίας Μαρίας βλέπουμε ότι η μετάνοια μέσω της ασκήσεως, της ταπειώσεως και της ελεημοσύνης οδηγεί στη θεραπεία της φιληδονίας, της κενοδοξίας και της φιλαυτίας. Τέλος τόνισε ότι η Εκκλησία, ως φιλόστοργη μητέρα, αναμένει τη μετάνοια όλων μας, το δρόμο της οποίας η εορταζόμενη Οσία μάς καλεί να πορευτούμε κατά την επίγεια ζωή για να έχει κατάληξη την ατελεύτητη Βασιλεία των Ουρανών.

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον ομιλητή και του πρόσφερε ως αναμνηστικό δώρο ένα πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας της Ελεούσης, ενώ ανακοίνωσε και την προσκυνηματική εκδρομή της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας από 30 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου στη Μακεδονία, τα Σκόπια και τη Βόρειο Ήπειρο. Τέλος, ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τους ιεροψάλτες και όλο το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως για τη συμμετοχή τους στους Κατανυκτικούς Εσπερινούς και τις ομιλίες της περιόδου της Μεγ. Τεσσαρακοστής προς οικοδομή και επιστηριγμό όλων.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos