από την ομιλίαΤην Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 22 Μαρτίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας συνεχίστηκαν οι διαλέξεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Η επίκαιρη ομιλία του Αιδεσμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Εμμανουήλ Ασκιανάκη, Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου σχετικά με τον «Σταυρό του Χριστού και τον προσωπικό μας Σταυρό» παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και κράτησε καθηλωμένο το πολυπληθές ακροατήριο, ανάμεσα στο οποίο ήταν σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο πρώην Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Ν. Χριστοφακάκης, εκπαιδευτικοί και άλλα εκλεκτά μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Προηγήθηκε η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. κ. Ευγένιος. Ο Σεβ. παρουσίασε τον προσκεκλημένο Κληρικό-εκπαιδευτικό και τόνισε στην εισαγωγή του ότι «η εκούσια άρση του σταυρού μας είναι η αποδοχή της δύσκολης πορείας της ζωής μας, των θλίψεων, των δοκιμασιών, αρρωστιών, θανάτου προσφιλών προσώπων, κ.ά. Στο σημερινό Ευαγγέλιο ακούσαμε ῾῾ος γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι απολέσει αυτήν, ος δ᾽ αν απολέση την εαυτού ψυχήν σώσει αυτήν”. Δηλαδή, όταν ῾῾απολέσουμε” τον εγωιστή και υποκριτή εαυτό μας, όταν δείξομε ηρωϊσμό και αυταπάρνηση, με θυσία και μάλιστα σταυρική, θα διασώσουμε τον εαυτό μας, τις αρχές μας, το σπίτι μας, την κοινωνία με τον Θεό».

Ο π. Εμμ. Ασκιανάκης αφου αναφέρθηκε στο λόγο για το οποίο η Εκκλησία στο μέσον της Μεγ. Τεσσαρακοστής μάς προβάλλει τον Ζωηφόρο Σταυρό, τη μοναδική αναψυχή και το σταθερό στήριγμα, για βοήθεια, παρηγοριά και ενθάρρυνση. Όπως σημείωσε αναφερόμενος στην προϊστορία του Τ. Σταυρού, αποτελεί το δένδρο της ζωής σε αντιπαραβολή με το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού, το οποίο αποτέλεσε το κριτήριο της αγάπης των πρωτοπλάστων προς τον Θεό και το μέσο της πτώσης τους.

Για τους Χριστιανούς το επικατάρατο δένδρο που είχε μεγαλώσει πάνω στα τρία ραβδιά  που φύτεψε ο Λωτ δεν χρησίμευε σε τίποτα, με το πάθος του Χριστού μεταμορφώθηκε σε ένα όχημα της θείας δύναμης, σε ῾῾ξύλον της ζωής”, σε ῾῾τρισμακάριστον και πανσεβάσμιο ξύλο”, απόδειξη της νίκης της ζωής επί του θανάτου, τίμιο τρόπαιο και παντοδύναμο όπλο κατά των δαιμόνων… Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι «ο Σταυρός δεν είναι μαγικό όργανο αλλά μια ζωοποιός και σωτήρια πηγή θείων ενεργειών, αφού η επίκληση και η χρήση του προϋποθέτουν την πίστη, δηλ. την άσκηση της ελευθερίας των ανθρώπων». Αποτελεί μια σιωπηλή ομολογία πίστεως και ανταπόκριση στη θεία πρόσκληση για αγγόγυστη άρση του σταυρού, γι᾽ αυτό και οι χριστιανοί κάνουν το σημείο του σταυρού πριν ξεκινήσουν το κάθε έργο.

Όσον αφορά τον προσωπικό Σταυρό και τον τρόπο που καλείται ο κάθε πιστός να συσταυρωθεί με τον Χριστό τόνισε ότι δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι ο Θεός γνωρίζει καλύτερα ποιός σταυρός μας ταιριάζει καλύτερα για να σηκώσουμε και επομένως αντί τον γογγυσμό και τη μεμψιμοιρία είναι προτιμότερο να εμπιστευόμαστε το θέλημα του Θεού στη ζωή μας. Σταυρός είναι η φτώχεια, η αρρώστια, η ορφάνια, η χηρεία, η ανεργία, τα οικογενιακά δράματα (απιστίες, διαζύγια, κ.λπ.), η διαβολή, η συκοφαντία και οι προσβολές εναντίον αθώου κ.ά. ενώ Σταυρός είναι ακόμη και ο πνευματικός αγώνας εναντίον της σάρκας, του κόσμου και του διαβόλου. Επιγραμματικά ανέφερε για τον προσωπικό σταυρό, ότι κάθε συμφορά μας δεν είναι ούτε μοναδική, ούτε διαφορετική από εκείνη που βρίσκει και άλλους ανθρώπους. Άρα, δεν επιτρέπεται να τη θεωρούμε ανυπόφορη και αβάστακτη. Ο Θεός, ως στοργικός Πατέρας, ποτέ δεν επιτρέπει να μας επισκεφθεί συμφορά ανώτερη των δυνάμεών μας  και μαζί με τη δοκιμασία ο Θεός μας δίδει και τα μέσα και τη δύναμη όχι μόνο να υπομένουμε τη συμφορά, αλλά και να την ξεπεράσουμε.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον παπα-Μανώλη για τη μεστή περιεχομέμου ομιλία του σχετικά με το πνευματικό νόημα και τη θεολογική σημασία του Σταυρού, του επέδωσε το αναμνηστικό μετάλλιο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και ανακοίνωσε ότι την προσεχή  Κυριακή (του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος), 29 Μαρτίου, η ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού θα τελεσθεί στις 7:00 μ.μ. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Η φλυαρία των λόγων  και ο Λόγος της σιωπής» από τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Παχυγιαννάκη, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Τριάδος Αγίου Νικολάου.

Τέλος και φέτος καθημερινά (ώρες 9:00´ έως 13:00´ και 17:30´ έως 21:00´) από την επόμενη Τρίτη 31/3 έως και την Πέμπτη 2 Απριλίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής, στην πόλη της Ιεράπετρας, και την Παρασκευή 3/4 και το Σάββατο 4/4 στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου, στην πόλη της Σητείας, καθώς και την Ε´ Κυριακή των Νηστειών 5/4, στον Ι. Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Παλαικάστρου θα εξολομολογεί ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Τύχων, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτα Αγίου Όρους.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos