tee-tak_alexiou1Μέσα σε μια κατάμεστη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, το τμήμα Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, τίμησε ένα, μηχανικό του Λόγου, έναν άνθρωπο των γραμμάτων, που στα 90 του χρόνια έχει το προνόμιο, όπως μας είπαν οι ομιλήτριες, να ζει μια δεύτερη νεότητα. Πολλά μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου παρέστησαν στην εκδήλωση, στην οποία μίλησαν, οι Λένα Τζεδάκη – Αποστολάκη Φιλόλογος-Ιστορικός, Αγγέλα Καστρινάκη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Ανδρουλιδάκης Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο αρχιτέκτων και αντιπρόεδρος του τμήματος Οδυσσέας Σγουρός.
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ., Πέτρος Ινιωτάκης, είπε ολοκληρώνοντας το λόγο του:
Η παρουσία του σήμερα σε μια συνάντηση των μελών του τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου μας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μια σπουδαία προσωπικότητα του σύγχρονου πνευματικού κόσμου του Τόπου και παράλληλα να υπογραμμίσουμε και να προβάλουμε όλα όσα αντιπροσωπεύει  για την τοπική ανθρώπινη κοινότητα αλλά και για τις συλλογικότητες της περιοχής μας,  η σπουδαία προσωπική και διανοητική του κατάθεση που  με σεμνότητα και επιμονή υποστηρίζει στη διάρκεια μιας αδιάλειπτης και ακάματης πολύχρονης κοινωνικής και επιστημονικής παρουσίας. Δεν ήρθαμε εδώ εμείς απόψε για να τον τιμήσουμε, η δική του παρουσία εδώ μας τιμά όλους.
Ακολούθως ο αντιπρόεδρος του τμήματος Οδυσσέας Σγουρός:
Είναι ο λόγος του στ΄ αλήθεια δροσερός σαν ποίημα που αναβλύζει από το χθόνιο βάθος εκεί που μόνο οι νεροσυρμές με νάματα καθάρια σαν τα κρύσταλλα διαβαίνουν από τις γης τις χαραμάδες και σκιερός σαν λιακωτός οξώστης την ώρα της απαντοχής μετά τη δύση του ήλιου. Το έργο του απύθμενη κατάθεση μιας τέχνης που πορεύεται με  διανοητικούς κυματισμούς στα μονοπάτια μιας γλώσσας που του τη χάρισαν κι εκείνου –ελληνική- στις αμμουδιές του Ομήρου. Ίχνη που ανεξίτηλα χαράχτηκαν σε κριτικά δοκίμια και μελέτες, σε οδηγούς και ξεναγήσεις για τις αρχαιότητες , σε μεταφράσεις και ποιητικές μεταγραφές σε ζώπυρης φροντίδας κείμενα κι ανεμαζώματα σαν του αξεπέραστου ‘Ρωτόκριτου και της Αρετούσας, σε κείμενα θυμητικά για φίλους και ανθρώπους εξαιρετικούς που γνώρισε και εκτιμά, σε γραφές πολύτιμες με τη μοναδική της Μάρθας συντροφιά και συνδρομή, σε διαλόγους θεατρικούς μιας ντόπιας αναγέννησης και σε τραγούδια δημοτικά και στιχοπλοκίες του ατέρμονος χρόνου που αναδιπλώνεται συνέχεια μέσα από τις ριμαδόρικες φόρμες και τις διηγήσεις και την παραμυθία της διήγησης, αυτός είναι ο μοναδικός εξαίσιος πλούτος μιας ολοένα και πιο στοχαστικής εξύψωσης που αποτελεί το σύμπαν αυτού του μεγάλου τέκνου της Κρήτης και του Κόσμου.
Ο Στυλιανός Αλεξίου, ευχαριστώντας για τη τιμή:
Η ανταπόκριση εκλεκτών εκπροσώπων του επιστημονικού κόσμου και της κοινωνίας στην προσφορά μου, η πλατιά υποδοχή από το αναγνωστικό κοινό, της Ελληνικής Λογοτεχνίας 30 αιώνων και άλλων βιβλίων μου, όπως και η χθεσινή παρουσίαση των Κειμένων Φιλίας έκδοσης Δοκιμάκη, από τους αγαπητούς μου Βασίλη Βερτουδάκη και Κική Τζωρτζακάκη στο Εμπορικό Επιμελητήριο, με συγκινούν ιδιαίτερα. Όλα με κάνουν να αισθάνομαι ότι τα 90 χρόνια μου δεν πέρασαν μάταια: πρόσθεσα κάποιους λίθους στο μεγάλο οικοδόμημα της Επιστήμης και του Πολιτισμού στην Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα, παρ’ όλες τις σημερινές δυσκολίες και τα προβλήματα. Είμαι βαθιά ευγνώμων σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης του Τεχνικού Επιμελητηρίου και σ’ όλους που με τίμησαν απόψε με την παρουσία τους. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Χίλια ευχαριστώ.

Στη συνέχεια, τη τιμή στον Στ. Αλεξίου, επέδωσαν, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε./Τ.Α.Κ., Πέτρος Ινιωτάκης και Οδυσσέας Σγουρός. 
Η βραδιά έκλεισε με το φωνητικό σύνολο “Θαλήτας“, για να κοπεί αμέσως μετά η πρωτοχρονιάτικη πίτα του τμήματος.

Βιογραφικό:
Ο Στυλιανός Αλεξίου, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης (δίδαξε την περίοδο 1977-1991), πρώην Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Ηρακλείου (1962-1977), είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Ινστιτούτου και Επίτιμος Διδάκτωρ των πανεπιστημίων Padova, Αθηνών και Κύπρου. Ανακάλυψε τους υστερομινωικούς τάφους του Λιμένος Κνωσού και τους πρωτομινωικούς θολωτούς τάφους της Λεβήνος (Λέντα). Στο μουσείο Ηρακλείου εδημιούργησε μια νέα πτέρυγα και την αίθουσα της Συλλογής Γιαμαλάκη. Ίδρυσε τα μουσεία Χανίων και Αγίου Νικολάου. Εδημοσίευσε πολλές εργασίες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Επραγματοποίησε φιλολογικές μελέτες και εκδόσεις έργων (“Έρωτόκριτος”, “Απόκοπος”, “Βοσκοπούλα”, “Διγενής Ακρίτας”, Σολωμός”), καθώς και μελέτες σχετικές με την κοινωνία, τη ζωή και τον πολιτισμό της Κρήτης στο ΙΕ’ – ΙΖ’ αι. Άλλες εργασίες του αφορούν σε θέματα ιστορικής γλωσσολογίας και σε ετυμολογήσεις λέξεων του κρητικού ιδιώματος και των νέων ελληνικών. Είναι επίτιμο μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

tee-tak_alexiou2Βραβεία: Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (1993). Χρυσούς Σταυρός του Τάγματος της Τιμής (2003). Commendatore της Ιταλικής Δημοκρατίας. Χρυσούς Σταυρός Αγίου Ανδρέου Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Επίτιμος δημότης Χανίων και Σητείας Κρήτης. Εργογραφία: Κριτικές εκδόσεις-μελέτες: “Ερωτόκριτος” (μεγάλη έκδοση: Ερμής, 1980) “Ερωτόκριτος” (μικρή έκδοση: Ερμής, 1985) “Βασίλειος Διγενής Ακρίτας Εσκοριάλ” (Ερμής, 1985) “Η Κρητική λογοτεχνία και η εποχή της. Μελέτη φιλολογική και ιστορική” (Στιγμή, 1995) “Δημώδη βυζαντινά” (Στιγμή 1997) “Κρητικά φιλολογικά” (Στιγμή, 1999) “Δ. Σολωμού, Η γυναίκα της Ζάκυθος” (Ιδεόγραμμα, 2005) “Βασίλειος Διγενής Ακρίτης και τα άσματα του Αρμούρη και του Υιού του Ανδρονίκου” (Εστία, 2006) “Δ. Σολωμού, Ποιήματα και πεζά” (Στιγμή, 2007) Αρχαιολογικά: “Υστερομινωικοί τάφοι Λιμένος Κνωσσού” (Βιβλιοθήκη της Αρχαιολογικής Εταιρείας, 1967) “Μινωικός Πολιτισμός” (Ηράκλειο, 1969) “Μινωικά και Ελληνικά” (Στιγμή, 2002) “The Early Minoan Tombs of Lebena” (σε συνεργασία με τον P. Warren P. Aström, Förlag, Savedalen (Sweden) 2004) Εκδόσεις: Κείμενα Φιλίας και Μνήμης. Ηράκλειο, Δοκιμάκης, 2010 Ελληνική Λογοτεχνία. Από τον Όμηρο στον 20ο αιώνα. Αθήνα, Στιγμή, 2010 Μινωικά και Ελληνικά. Αθήνα, Στιγμή, 2002 Δάφνη. Αθήνα, Ergo, 2001 Κρητικά φιλολογικά. Αθήνα, Στιγμή, 1999 Δημώδη βυζαντινά. Αθήνα, Στιγμή, 1997 Σολωμικά. Αθήνα, Στιγμή, 1994 Η αποκατάστασις του ναού του Αγίου Μάρκου του Χάνδακος. Ηράκλειο Κρήτης, Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, 1958 Ο μινωικός πολιτισμός. Ηράκλειο Κρήτης , Β. Κουβίδης. Μεταφράσεις: Σαίξπηρ, “Σονέτα”, Στιγμή, Αθήνα 1998 (α’ έκδ. 1989) Keats, John. Το εντευκτήριον, Στιγμή, Αθήνα 2004 Άλλες Εκδόσεις Κριτικές εκδόσεις (συνεργασία με την Μάρθα Αποσκίτη): -“Ζήνων” (κρητοεπτανησιακή τραγωδία), Στιγμή, Αθήνα 1991 -“Η ελευθερωμένη Ιερουσαλήμ. Ιντερμέδια της Ερωφίλης”, Στιγμή, Αθήνα 1992. -Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, “Ο Κρητικός Πόλεμος”, Στιγμή, Αθήνα 1995. -Γ. Χορτάτση, “Ερωφίλη”, Στιγμή, Αθήνα 2007 (δ. έκδ.).

Υ.Γ.
Έξω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ακούγονταν οι ιαχές των οπαδών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού. Λίγο μετά το τέλος του αγώνα άρχισαν να συγκρούονται μεταξύ τους, στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο και αλλού!
Από τη μια η Ελλάδα που σκέπτεται, δημιουργεί και προχωρεί εμπρός και από την άλλη η Ελλάδα, της υπανάπτυξης και της καταστροφής. Πικρή η σύγκριση !!

Print Friendly, PDF & Email

Από manos