το κλάμα ενός παιδιούΤο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου σε συνδιοργάνωση με τη μηνιαία εφημερίδα ‘Πυξίδα της Πόλης’ και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, παρουσιάζουν την έκθεση Φωτογραφίας Ίχνη Πολέμου’ του δημοσιογράφου Παύλου Νεράντζη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 24 Οκτωβρίου , στις 19:30 το απογευμα.
Ίχνη Πολέμου. Ο οδυρμός της μάνας. Το κλάμα ενός παιδιού. Η απόγνωση του πρόσφυγα. Η ιαχή του μισθοφόρου. Η βία του οργισμένου πλήθους. Η Ατελείωτη αναμονή. Σε κάθε πόλεμο τα συναισθήματα είναι τα ίδια. Όπως ίδιες είναι κα οι εικόνες βίας. Το κροτάλισμα ενός πολυβόλου. Η σύγκρουση. Ο φόβος που σε παραλύει. Το κενό ενός βομβαρδισμένου σπιτιού. Τα συντρίμμια. Η οδύνη της απώλειας….

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικά ντοκουμέντα από δημοσιογραφικές αποστολές του Π. Νεράντζη σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη από το 1982 μέχρι σήμερα, με τίτλο «Ίχνη Πολέμου». Εικόνες που αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου, τη θλίψη για το χαμό αγαπημένων, τον αγώνα για επιβίωση, αλλά και την έκκληση για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον μέσα από κοινωνικούς αγώνες σε διάφορες περιοχές του παγκόσμιου χωριού.  Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβληθούν βίντεο από τις αποστολές του Π. Νεράντζη στις εμπόλεμες περιοχές.

Παύλος Νεράντζης

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή στην Ιταλία, στο ιστορικό Radio Alice. Ως απεσταλμένος σε εμπόλεμες περιοχές από τις αρχές του ΄80 (Λατινική Αμερική, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ασία) και σε συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει ταξιδέψει σε 65 χώρες. Από το 1979 είναι ανταποκριτής στην Ελλάδα της ιταλικής εφημερίδας Il Manifesto. Εργάστηκε στις εφημερίδες Εγνατία, Αυγή, Αγγελιοφόρο, National Herald, Paese Sera, τα περιοδικά Αντί, Το Τέταρτο (του Μάνου Χατζιδάκη), Προοπτική, Τετράδια, Νέα Οικολογία, Ελληνικό Πανόραμα και τη RAI SAT. Στην ΕΤ3 διετέλεσε Διευθυντής Ειδήσεων (1996 – 2000) και για πολλά χρόνια, μέχρι το 2007, έγραφε το σενάριο και παρουσίαζε τη σειρά ντοκιμαντέρ δημοσιογραφικής έρευνας, «MIXER». Το 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το βραβείο δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Α. Μπότση «για τις έρευνες, που προσεγγίζουν μεγάλα ζητήματα, τα οποία απασχολούν τη διεθνή και ελληνική κοινή γνώμη, καθώς και για το ήθος και την πληρότητα, με την οποία καλύπτει πολέμους εδώ και δύο δεκαετίες». Βραβεύτηκε επίσης από τη Διεθνή Ακαδημία Τηλεόρασης και Ραδιοφώνου (2006), την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση Περιφερειακών Τηλεοράσεων CIRCOM (2003), το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων (2003), το πολιτιστικό περιοδικό «Αυλαία» (2006) και τον Όμιλο Ροταράκτ Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στην ενημέρωση.

Διδάσκει στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Συνδιοργάνωση με Μηνιαία Εφημερίδα «Πυξίδα Της Πόλης» και Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης

Διάρκεια έκθεσης: 24 Οκτωβρίου – 8 Νοεμβρίου 2009
Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10:00 – 14:00, 18:00 – 21:00. Δευτέρα κλειστά.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos