η περιοχή Πλευρά όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το θαλάσσιο πάρκο
η περιοχή Πλευρά όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το θαλάσσιο πάρκο

Η περιοχή όμως θα καταστεί διεθνής τουριστικός προορισμός κατάδυσης;

«Τεχνητό Θαλάσσιο πάρκο» η φυσικό θαλάσσιο πάρκο;

Πρέπει να δούμε το θαλάσσιο πάρκο με την οπτική της τουριστικής ανάπτυξης, της επιστημονικής έρευνας ή τον συνδυασμό και των δύο.

Τεχνητό πάρκο με οικονομικό κόστος εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ή φυσικό θαλάσσιο πάρκο χωρίς κόστος.

Φυσικό πάρκο με άμεσα αποτελέσματα ή τεχνητό με αποτελέσματα τα οποία θα φανούν μετά από μια δεκαετία τουλάχιστον, (απαιτούμενα τεχνητού υφάλου: έγκριση μελετών, έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παραχώρηση θαλάσσιου οικοπέδου από την κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, εύρεση χρηματοδότησης λιμενικού έργου/ θαλάσσιου υφάλου, χρόνος κατασκευής περίοδος αναμονής δημιουργίας φυσικού υφάλου πέντε – δέκα χρόνια);

Ήδη μετράμε την δεύτερη δεκαετία από την πρώτη πρόταση του επιμελητηρίου Λασιθίου.

Μπορεί η τουριστική οικονομία της περιοχής και δη το Ξενοδοχειακό δυναμικό της, να περιμένει τα όποια αμφίβολα, πενιχρά αποτελέσματα για τόσο διάστημα;

Φυσικό θαλάσσιο πάρκο που θα επιτρέπει και την επιφανειακή περιήγηση ως τουριστικό προϊόν, προσδίδοντας υπεραξία σε πολλές θαλάσσιες τουριστικές επιχειρήσεις και δράσεις για όλο τον χρόνο; Ή μόνο καταδυτικό τεχνητό πάρκο, δεδομένου ότι το βάθος 15έως 30 μέτρων δεν επιτρέπει την επιφανειακή περιήγηση λόγω μικρής ορατότητας προκαλώντας παράλληλα τον φόβο και την ανασφάλεια στον απλό κολυμβητή.

Η διεθνής κοινότητα των αυτοδυτών επιδιώκει να καταδύεται σε φυσικούς βυθούς ή σε τεχνητούς;

Μπορούν οι τεχνητοί ύφαλοι να μας βάλουν με αξιώσεις στην διεθνή τουριστική αγορά κατάδυσης; Ή μόνο θα εξυπηρετούν τους ήδη επισκέπτες της περιοχής;

Πού δραστηριοποιούνται τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής μας σήμερα με επιτυχία; Ποια η άποψη τους ;

Πόσους επισκέπτες έχουν τα τεχνητά καταδυτικά πάρκα και που υπάρχουν; Υπάρχουν; Τι αποτελέσματα έμμεσα και άμεσα έχουν αποδώσει στις περιοχές που κατασκευάστηκαν; Υπάρχουν στοιχεία; Όχι!!

Αν φτιαχτούν τεχνητά θαλάσσια πάρκα στην Κρήτη όπως προτείνει η επιστημονική κοινότητα του ΕΛΚΕΘΕ, θα αποδώσει προσελκύοντας καταδυτικό τουρισμό;

Το τεχνητό έργο που δίνει πάντα μεγάλη προοπτική σε υποθαλάσσιους υφάλους είναι σίγουρα η πόντιση ναυαγίου. Όμως είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, λόγω της γραφειοκρατίας , του κόστους και του χρόνου που απαιτείται ;

Για ποιο λόγο να επιλέξει ο αυτοδύτης τον τεχνητό ύφαλο Αγίου Νικολάου, όταν υπάρχουν καταπληκτικοί θαλάσσιοι βιότοποι σε προορισμούς ανταγωνιστές δίπλα μας(Τουρκία, Μάλτα, Αίγυπτος, Κύπρος, Γαλλία , Ισπανία….), ανάλογου ενδιαφέροντος με τους δικούς μας φυσικούς ανοργάνωτους βυθούς;!!!!

Θα καταστεί η περιοχή μας διεθνής καταδυτικός προορισμός με φυσικά ή τεχνητά θαλάσσια πάρκα;

Τι κάνουν οι ανταγωνιστές προορισμοί τους οποίους εκ των πραγμάτων θα ανταγωνιστούμε; Τεχνητούς υφάλους; Όχι!! Αξιοποιούν πρωτίστως τις φυσικές υποθαλάσσιες περιοχές και τα υπάρχοντα ναυάγια.

Με ποια τουριστική τεχνογνωσία επελέγη το τεχνητό μόνο πάρκο από τον δήμο;

Η επιστημονική κοινότητα του ΕΛΚΕΘΕ διαθέτει τουριστική τεχνογνωσία και εμπειρία για να προτείνει την καλύτερη τουριστική λύση;

«Τεχνητό Θαλάσσιο πάρκο» η φυσικό θαλάσσιο πάρκο;

Η σωστότερη προοπτική είναι αυτή που επιδιώκει το επιμελητήριο Λασιθίου.

Απλά με κανονισμό λιμένα, επιτυγχάνεται η απαγόρευση κάθε αλιευτικής δραστηριότητας συγκεκριμένων μικρών περιοχών (εν προκειμένου στην Περιοχή του «πνιγμένου») για τον Άγιο Νικόλαο, εκεί που δραστηριοποιούνται ήδη τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής. .

Η διαδικασία αυτή παρακάμπτει όλη την γραφειοκρατία. Δημιουργώντας άμεσα τρία φυσικά θαλάσσια πάρκα στον νομό, τα οποία θα καλύπτουν μεγάλο φάσμα μορφολογίας βυθού, όσο το δυνατόν πλουσιότερη υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα συμπεριλαμβανομένου και υπαρχόντων ναυαγίων (οχηματαγωγό Νηρέας για τους extreme της κατάδυσης ….).

Το αποτέλεσμα θα είναι, να καταστεί ο νομός Λασιθίου ΆΜΕΣΑ, διεθνής τουριστικός προορισμός κατάδυσης, με περιοχές επιφανειακής περιήγησης.

Και μάλιστα από την επόμενη δύσκολη ως φαίνεται σαιζόν, χωρίς οικονομικό κόστος !!!!!.

Παράλληλα δε, επιτυγχάνεται ο εμπλουτισμός των περιμετρικών περιοχών με αλιεύματα. Ταυτόχρονα η επιφανειακή περιήγηση θα προσδώσει σημαντικό τουριστικό πλεονέκτημα στον Άγιο Νικόλαο λόγω του κλειστού κόλπου όσο και στις περιοχές Σητείας και Ιεράπετρας, χειμώνα καλοκαίρι.

Δίπλα ή μέσα σε αυτά τα πάρκα μπορούν να ενταχθούν τεχνητές κατασκευές υποθαλάσσιων υφάλων (αν το επιθυμεί η επιστημονική κοινότητα και οι συνεργάτες της), όπου θα αποδώσουν σε μερικά χρόνια από την κατασκευή τους το πλεονέκτημα του επιστημονικού θαλάσσιου τουρισμού, της θαλάσσιας έρευνας και θα προσδώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας.

Θα ήταν το ιδεώδες για την τουριστική και επιστημονική κατάδυση, να συνδυάζονται το φυσικό περιβάλλον ως απαραίτητο συστατικό του τουριστικού προϊόντος μας με το τεχνητό, το οποίο είναι χρήσιμο αλλά όχι απαραίτητο.

Ποιο θαλάσσιο πάρκο θεωρεί ο Δήμος μας ως «ώριμο έργο» για να επιδεικνύει αυτή την βιασύνη (πρεμούρα) ενώ είναι ενήμερος από το επιμελητήριο Λασιθίου;

Αυτό που επιδοτείται (γιατί υπάρχουν κάποιες μελέτες έτοιμες) και θα στοιχήσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποδίδοντας μετά από μια δεκαετία στην καλύτερη περίπτωση , ή αυτό που μπορεί από την επόμενη σαιζόν να βάλει την ανατολική Κρήτη στις διεθνείς αγορές τουριστικής κατάδυσης χωρίς κόστος;

Πρέπει να αποφύγουμε την νοοτροπία όπου επιβάλει να φτιάχνονται επιδοτούμενα έργα και κατόπιν να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες για την περαιτέρω ανάπτυξη και προοπτική τους (πχ πυρασφάλεια μαρίνας, σύνδεση τουριστικού λιμανιού με το βόριο οδικό άξονα, εκβάθυνση τουριστικού λιμανιού, βιοτεχνικό πάρκο και ο δρόμος του……).

Ακόμα και στην περίπτωση επιδοτούμενου ώριμου τεχνικά έργου πρέπει να προσβλέπουμε στην προοπτική και όχι μόνο στην κατασκευή και επιδότηση.

Βλέποντας μόνο το «τυρί»/επιδότηση, αγνοούμε την ύπαρξη της«φάκας», εν προκειμένου να μην καταστεί η περιοχή διεθνής καταδυτικός προορισμός.

Δεν πρέπει να γίνει το ίδιο λάθος πού έγινε με πολλά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και όχι μόνο;

Το μέλλον του καταδυτικού τουρισμού, είναι η ανάδειξη / προστασία του φυσικού υποθαλάσσιου περιβάλλοντος και των τυχαίων γεγονότων που συνέβησαν μέσα σε αυτό, στην διάρκεια αιώνων ή χιλιετηρίδων ή και εκατομμυρίων χρόνων, όπως τα ναυάγια, οι βυθισμένες πόλεις, η μορφολογία του βυθού κλπ. Εδώ χρειάζεται η αμέριστη βοήθεια των φορέων (η πρεμούρα) σε συνεργασία με την τεχνική και επιστημονική υποβοήθηση, όπου είναι αναγκαίο και χρήσιμο.

Ή επιδίωξη δημιουργίας τεχνητών υποθαλάσσιων υφάλων, σε νεκρές θαλάσσιες ζώνες οι οποίες θα αναπτύξουν ζωή με τον χρόνο, αφορά πρωτίστως την επιστημονική έρευνα και δευτερεύοντος το ίδιο το τουριστικό προϊόν κατάδυση και επιφανειακή περιήγηση .

Αλίμονο αν επιδιώξουμε τουριστική ανάπτυξη όπου θα περιλαμβάνει κυρίως, τεχνητό διάκοσμό σε τεχνητά σπήλαια, κατάδυση σε δεξαμενές ενυδρείων , τεχνητά φαράγγια σε τεχνητά βουνά, τεχνητούς αρχαιολογικούς χώρους, Κρι Κρί μέσα σε κλουβιά, τεχνητά αντίγραφα αρχαιολογικών χώρων, αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων στα μουσεία, πλαστικά φυτά … κλπ.

Στην κατεύθυνση της ανάδειξης του φυσικού πλούτου πρώτιστος πρέπει να στοχεύσουν οι φορείς. και μάλιστα βιαστικά με πρεμούρα !! Για να μην χαθεί για τον εναλλακτικό τουρισμό μας ο σοβαρός, με προοπτική διεθνής καταδυτικός τουρισμός!!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Εισηγητής στο επιμελητήριο Λασιθίου πριν μία δεκαετία του θέματος για την έναρξη της δημιουργίας θαλάσσιου πάρκου Αγίου Νικολάου επί προεδρίας Νικολάου Τζανόπουλου.

Τουριστικός Πράκτορας

Μέλος ΔΣ επιμελητηρίου Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.