Άγνωστη Κρήτη: φαράγγι Κουδουμή - οροπέδιο Μονοκαράς
ορειβατικός αγίου Νικολάου

Στην περιοχή της Σητείας, στο άγνωστο σε πολλούς αλλά εντυπωσιακό φαράγγι Κουδουμή και στο γραφικό οροπέδιο της Μονοκαράς, περπάτησαν τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη.

Το φαράγγι Κουδουμή σχηματίζεται ανάμεσα στα χωριά Σφάκα και Τουρλωτή από το ρέμα του ομώνυμου ποταμού, και ξεκινά την φιδογυριστή πορεία του στα Σητειακά βουνά από το οροπέδιο της Μονοκαράς. Σμιλεμένο με το πέρασμα των αιώνων ανάμεσα στις οροσειρές της Ανατολικής Κρήτης, μαγεύει τον περιπατητή με τις αντιθέσεις του: στενό στην αρχή, πλαταίνει στη συνέχεια με την κοίτη του να μοιάζει με βοτσαλωτή παραλία γεμάτη μικρές πέτρες, ενώ στενεύει κατόπιν και γίνεται σχεδόν απροσπέλαστο με επιβλητικούς ογκώδεις βράχους! Το μήκος του είναι 3χλμ περίπου και τα κάθετα τοιχώματα του από ασβεστολιθικά πετρώματα υπερβαίνουν τα 150μ.
 Η πεζοπορία μας ξεκινά κοντά στο χωριό Σφάκα και κατεβαίνουμε στο ρέμα του ομώνυμου ποταμού για να διασχίσουμε το φαράγγι. Με ανηφορική πορεία (για να καλύψουμε την υψομετρική διαφορά των 500μ μέχρι το οροπέδιο) ξεκινάμε τη διάσχιση του φαραγγιού. Αρχικά τα σκεπασμένα με αρωματικούς θάμνους πρανή βρίσκονται σε απόσταση περίπου 20μ, όμως όσο προχωράμε ‘ανοίγουν’, το ύψος και η απόσταση ανάμεσα τους διαρκώς μεγαλώνει και γίνονται όλο και πιο εντυπωσιακά με αλλόκοτες ορίζόντιες πτυχώσεις που έχουν σχηματιστεί από πετρώματα διαφορετικής σύστασης και απόχρωσης. Ακολουθούμε το στενό μονοπάτι που έχουν χαράξει τα ζώα της περιοχής, ενώ όσο ανεβαίνουμε πληθαίνουν οι πέτρες, που έχουν μεταφερθεί από το νερό στην κοίτη του όταν ο χείμαρρος έτρεχε με ορμή.  
Mετά τα πρώτα χίλια μέτρα, το φαράγγι σχεδόν ‘κλείνει’ από ογκώδεις βραχώδεις σχηματισμούς, στους οποίους πρέπει να σκαρφαλώσουμε για να προχωρήσουμε. Πολλές φορές συναντάμε πανύψηλους βράχους με παράλληλες πλάκες οι οποίες δημιουργούν φυσικά πέτρινα ‘σκαλοπάτια’, που εύκολα ανεβαίνουμε. Αρκετά συχνά όμως την πορεία μας διακόπτουν δυσθεώρητοι βράχοι που μοιάζουν με κάθετα τείχη που πρέπει να κατακτήσουμε. Η ομάδα πρέπει κυριολεκτικά να υποστηρίξει τα μέλη της, καθώς για να σκαρφαλώσουμε πάνω στους βράχους ο ένας υποστηρίζει και τραβά τον άλλο. Απολαμβάνουμε την ανάβαση με την αδρεναλίνη να ανεβαίνει, καθώς όσο προχωράμε τα βράχια πυκνώνουν και οι ακτίνες του ήλιου με δυσκολία διαπερνούν την πυκνή βλάστηση και τους πέτρινους όγκους για να φτάσουν μέχρι την κοίτη. Περνάμε δίπλα από σκοτεινές σπηλιές και στενά ‘τούνελ’ που έχουν δημιουργηθεί από αλλεπάλληλες κατολισθήσεις τεράστιων βράχων, με την άγρια ομορφιά του τοπίου να μας μαγεύει.
Άγνωστη Κρήτη: φαράγγι Κουδουμή - οροπέδιο Μονοκαράς
αναμνηστική όλων

Μετά από 3ωρη ανάβαση, βγαίνουμε από το φαράγγι στο …φως και βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό τοπίο, με την έντονη βλάστηση να κυριαρχεί, και τα μυρωδάτα φρύγανα να σκορπούν στην ατμόσφαιρα τα αρώματα τους. Φτάνουμε στη βορειοανατολική πλευρά του οροπεδίου της Μονοκαράς, με τους πρώτους ‘μαγατζέδες’ με τα κλειστά παραθυρόφυλλα να μας καλωσορίζουν. Το μικρό στενόμακρο οροπέδιο βρίσκεται φωλιασμένο σε υψόμετρο 750μ. κάτω από τις κορφές του Ορνού. Αν και έχει χάσει λίγη από τη φρεσκάδα του μετά τις ζέστες του καλοκαιριού παραμένει καταπράσινο, κατάφυτο από αμπέλια, μηλιές, αχλαδιές και καρυδιές (πιθανά από τις καρυδιές/καρές να προέρχεται και το όνομα του).

Καταλήγουμε στο μικρό ξωκλήσι του Τιμίου Σταυρού και στη σκιερή αυλή του κάνουμε διάλλειμα για ξεκούραση και για την καθιερωμένη …ρακή. Με ανανεωμένη διάθεση παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, ακολουθώντας παλιό μονοπάτι και χωματόδρομους. Από ψηλά ξεχωρίζουμε τη Σφάκα, μια χούφτα άσπρα σπιτάκια στη μέση του σκουροπράσινου κάμπου, με το ύψωμα του Προφήτη Ηλία με το μεγάλο ξωκλήσι να δεσπόζει από πάνω. Ο κόλπος του Μεραμπέλλου αστράφτει κάτω από τον λαμπερό ήλιο και το ορυχείο γύψου ξεχωρίζει με την αλλόκοτη ασπράδα του. Αθέλητα όμως το βλέμμα μας μαγνητίζεται από το μικροσκοπικό νησάκι της Ψείρα, που ‘πλέει’ στο μυχό του κόλπου. Μικρό αλλά πολύτιμο, με πλούσια ιστορία και φυσικές ομορφιές, το κοντινό μας νησί είναι ένα από τα 100 (γνωστά και άγνωστα) νησιά που περιβάλλουν την Κρήτη. Η εικόνα (που γίνεται πιο μαγευτική από την απόσταση) μεγαλώνει την ανυπομονησία μας να το εξερευνήσουμε, καθώς έχουμε προγραμματίσει κρουαζιέρα και πεζοπορία στο νησί την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη…
Μετά από 5 ώρες καταλήγουμε στην αφετηρία κοντά στη Σφάκα. Φωτογραφίες και video από τη διαδρομή στο blog (pezopories.blogspot.gr) και στη σελίδα μας στο facebook.
                                                                                                                         ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos