Ποιος πληρώνει τελικά τον υπέροχο ψηφιακό κόσμο της Digea ;
Ποιος πληρώνει τελικά τον υπέροχο ψηφιακό κόσμο της Digea ;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ (για τη Δημόσια   Ραδιοτηλεόραση)  με Θέμα : «Το κρυφό «χαράτσι» της ιδιωτικής τηλεόρασης »

Κύριοι Υπουργοί,

σχεδόν με την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στην τηλεόραση, οι δήμοι της χώρας έμαθαν πως πρέπει να πληρώσουν από τα λεφτά των δημοτών τους για να μπορούν οι κάτοικοι να παρακολουθούν ψηφιακή τηλεόραση, σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν πληρώσουν για τους αναμεταδότες που υποχρεωτικά πρέπει να εγκαταστήσει η Digea, με επιπλέον αμοιβή φυσικά, οι κάτοικοι των περιοχών τους δεν θα βλέπουν τηλεόραση!!

Οι μικρότεροι αναμεταδότες οι οποίοι απαιτούνται προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η Ελλάδα με τηλεοπτικό ψηφιακό σήμα, είναι περίπου 800. Η εταιρεία που κατέχει το μονοπώλιο του ψηφιακού σήματος, ισχυρίζεται πως το κόστος δεν είναι «μεγάλο», αφού για κάθε εγκατάσταση για τη μετάδοση όλων των ψηφιακών καναλιών, πανελλαδικών και περιφερειακών, το κόστος δεν θα ξεπερνά τα 20.000 ευρώ.

Σε μια περιοχή, όμως, μπορεί να χρειαστεί να τοποθετηθούν περισσότεροι αναμεταδότες από έναν για να έχουν όλοι οι κάτοικοι τηλεόραση. Έτσι, οι δήμοι υποχρεωτικά πρέπει να αναθέσουν στην Digea την τοποθέτησή τους, όπως φρόντισε η υπουργική απόφαση με αριθμό 27217 της 14ης Ιουνίου 2013, με υπογραφή των αναπληρωτών υπουργών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, για την εγκατάσταση κεραιών χωρίς αδειοδότηση. Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε η δυνατότητα να τοποθετούνται αναμεταδότες (gap fillers) για την ψηφιακή τηλεόραση χωρίς άδεια από το κράτος, τους οποίους τοποθετεί υποχρεωτικά ο πάροχος δικτύου, δηλαδή η Digea.

Η επιβολή αυτού κρυφού «χαρατσιού» υπέρ της ιδιωτικής τηλεόρασης ολοκληρώνει την «παράδοση» των ψηφιακών συχνοτήτων στην τηλεοπτική διαπλοκή και «γεννά» την «υποχρέωση» των δήμων να αγοράσουν με δικά τους λεφτά αναμεταδότες στηρίζεται στην παράδοση της τηλεοπτικής διαπλοκής και του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου. Στην αναλογική τηλεόραση, σε πολλές ακριτικές περιοχές οι δήμοι είχαν αναγκαστεί να βάλουν τους δικούς τους αναμεταδότες προκειμένου να υπάρχει τηλεόραση στις περιοχές τους.

 Ερωτάστε κύριοι Υπουργοί :

Γιατί, παρά τις προειδοποιήσεις των στελεχών της ΕΡΤ από το περασμένο καλοκαίρι και τις ερωτήσεις συναδέλφων βουλευτών στη Βουλή για την καθιέρωση «ανταποδοτικού τέλους» υπέρ των ιδιωτικών καναλιών, μόλις τώρα οι δήμοι υποχρεούνται να φροντίσουν να πληρώσουν από τους προϋπολογισμούς τους για να έχουν τηλεόραση και γιατί θα πρέπει να πληρώσουν χωρίς να υπάρχει νόμος για αυτό;

Αθήνα, 12 /11 /2014                                                                     

Αρ. πρωτοκ.                                      

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ

ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Η θέση σας, χρήσιμη !!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.