Σεραφείμ Τσόκας

Γενικός Γραμμ. Περιφ. Κρήτης

Εγκρίθηκε από το Ταμείο Συνοχής η τροποποιημένη πρόταση του περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε τη Πέμπτη (12/10) ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας. Έτσι, ένα ακόμα σημαντικό έργο για το νησί, συνολικού προϋπολογισμού 29.096.000 ευρώ, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης και περιλαμβάνει μονάδα προ επεξεργασίας απορριμμάτων Δήμου Ηρακλείου και όμορων Δήμων, την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Ρεθύμνου, ΣΜΑ Ιεράπετρας και Ηρακλείου, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των ΧΥΤΑ των Δήμων Αγίου Νικολάου, Καζαντζάκη, Χερσονήσου, Βιάννου και Σητείας.

Όπως δήλωσε ο κ. Τσόκας «από εδώ και πέρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν υπάρχει τίποτα, τα έργα που αναφέραμε είναι καθαρά έργα. Δεν έχουν προβλήματα και οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε, και ο ΕΣΔΑΚ και οι Δήμοι που εμπλέκονται και πολύ περισσότερο η Περιφέρεια να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2008».

Οι δηλώσεις του Γ.Γ.:
Σχετικά με το έργο Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Κρήτης και την τροποποίηση που είχαμε ζητήσει από το Ταμείο Συνοχής μας ήρθε η έγκριση της τροποποίησης. ¶ρα εξασφαλίζουμε τα 29 εκατ. ευρώ που ζητήσαμε από το Ταμείο Συνοχής και προχωράμε στην υλοποίηση.
Για να θυμίσουμε λίγο την υπόθεση να σας πω τα βασικά στοιχεία, από το 2003 είχαν εγκριθεί 32 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για τα έργα της διαχείρισης απορριμμάτων Κρήτης. Με όλες αυτές τις περιπέτειες που πέρασε το έργο υπήρξε ο κίνδυνος της απένταξης κα ο κίνδυνος της ματαίωσης.
Αν θυμάστε πέρυσι τον Δεκέμβριο έγινε Περιφερειακό Συμβούλιο και καταθέσαμε την αίτηση τροποποίησης προς το Ταμείο Συνοχής με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 29 εκατ. ευρώ.
Αυτό λοιπόν εγκρίθηκε. Δόθηκε και ένας χρόνος παραπάνω από 31/12/2007 πήγαμε στις 31/12/2008. Η χρηματοδότηση είναι 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 25% από Εθνικούς πόρους, όπως ισχύει στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Περιλαμβάνει την μονάδα προ επεξεργασίας απορριμμάτων Δήμου Ηρακλείου και όμορων Δήμων.
Περιλαμβάνει την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Ρεθύμνου, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που υπήρχε, Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ιεράπετρας και Ηρακλείου, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό των ΧΥΤΑ των Δήμων Αγίου Νικολάου, Καζαντζάκη, Χερσονήσου, Βιάννου και Σητείας, συνολικού προϋπολογισμού 29.096.000 ευρώ.
Από εδώ και πέρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν υπάρχει τίποτα, τα έργα που αναφέραμε πριν είναι καθαρά έργα. Δεν έχουν προβλήματα και οφείλουμε όλοι να προσπαθήσομε, και ο ΕΣΔΑΚ και οι Δήμοι που εμπλέκονται και πολύ περισσότερο η Περιφέρεια να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2008.

Ερ. Είστε αισιόδοξος;
Απ. Είμαι αισιόδοξος και σας λέω γιατί αυτά τα συγκεκριμένα έργα δεν έχουν προβλήματα. Έχουν λυθεί τα προβλήματα, έχει ψηφιστεί ο περιφερειακός σχεδιασμός και προχωράμε ολοταχώς.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos