Από τη Κριτσά του 60Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Απόστολου Ζεϊμπέκη, έγιναν το βράδυ του Σαββάτου (4/6), στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου.

Η έκθεση έχει τον τίτλο «Άγιος Νικόλαος- Κριτσά – Ελούντα – Παρίσι – Ευρώπη»

Ένας μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο περιοχές του τόπου μας και του κόσμου και τεκμηριώνει το ποιητικό βίωμα του παρατηρητή και ταξιδευτή, Απόστολου Ζεϊμπέκη.

Βαθύς γνώστης της τεχνικής της φωτογραφίας και λάτρης του Αγίου Νικολάου, όπου έζησε χρόνια και της περιοχής του, ο καλλιτέχνης – φωτογράφος Απόστολος Ζεϊμπέκης, αναζητεί μέσα στα όρια μιας στιγμής και αποτυπώνει το ουσιώδες που είναι προορισμένο να διαρκέσει στο χρόνο. «Άγιος Νικόλαος- Κριτσά – Ελούντα – Παρίσι – Ευρώπη».
Η μεγάλη τοιχογραφία που συντίθεται συμβάλλοντας μέσα από την έκθεση στη γοητευτική διήγηση μιας διαδρομής των ανθρώπων και του τοπου.

Λουκαράκης, Σγουρός, ΖεϊμπέκηςΣημείωμα του φωτογράφου.

Από την εποχή των Niepce, Daguerre, Talbot και των άλλων ερευνητών που οδήγησαν στην επινόηση της φωτογραφίας, είναι γνωστή η πορεία που ακολούθησε η θαυμαστή αυτή τέχνη, ως που να φτάσει στα σύγχρονα επιτεύγματα και στις εφρμογές της στις επιστήμες, τις τέχνες, και τη βιομηχανία. Χάρη στις προσπάθειες των πρωτοπόρων εκείνων ερευνητών και το ενδιαφέρον τους για δημιουργία, μπορούμε σήμερα να θαυμάσουμε την τέχνη που αντιπροσωπεύει η φωτογραφία. Είναι η τέχνη που έχει καταστεί η πιο δημοφιλής και πιο προσιτή στο ευρύ κοινό. Μια τέχνη η οποία θα εξελίσσεται, θα αυξάνει την εμπορικότητα των προϊόντων που την αφορούν και θα συγκινεί ένα μεγάλο αριθμό εραστών της παραδοσιακής φωτογραφίας. Η καλή φωτογραφία μπορεί, με τη δημιουργία ωραίων συνθέσεων ή με την οπτική καταγραφή αυθεντικών γεγονότων, να χαρίζει συναισθήματα ευχαρίστησης στο κοινό, όπως και στους δημιουργούς.

Απόστολος ΖεϊμπέκηςΑπόστολος Ι. Ζεϊμπέκης Βιογραφικό Σημείωμα.

Ο Απόστολος Ζεϊμπέκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Το 1959 πήγε στο Παρίσι όπου παρέμεινε περισσότερο από μία δεκαετία. Κατά την εκεί παραμονή του, εργάστηκε στην Αμερικανική Πρεσβεία, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα και πήρε το πτυχίο της Γαλλικής. Στον ελεύθερο χρόνο του έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας. Το 1969 πραγματοποίησε στο Παρίσι την πρώτη του ατομική έθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας και παράλληλα είχε συνεργασία με διεθνή φωτογραφικά πρακτορεία που διεκόπη το 1970, όταν λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων αποφάσισε να επαναπατριστεί στην γενέτειρα του, το Ηράκλειο. Από τις αρχές του 1971 εργάστηκε σε υπεύθυνη θέση, στην αναπτυσσόμενη ότε «βιομηχανία» του Τουρισμού στον ‘Αγιο Νικόλαο και το Νομό Λασιθίου για 27 χρόνια συμβάλλοντας επαγγελματικά και προσωπικά για το καλό της πόλης του Αγίου Νικολάου και της περιοχής που δέθηκε δια βίου. Ένα χρόνο έμεινε στο Ηράκλειο στην θέση του Γεν. Δ/ντη της ΚΡΕΤΑ Α.Ε, από όπου συνταξιοδοτήθηκε. Οριστικά εγκατέλειψε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1999. Από το 2000 ασχολείται με την φωτογραφία αξιοποιώντας το πρόσφατο και παλιό πλούσιο υλικό που διαθέτει από περιοδείες στις περιοχές μας και από χώρες που επισκέπτονταν στο εξωτερικό. Το 1973 είχε πραματοποιήσει στον Άγιο Νικόλαο έκθεση φωτογραφίας σε χώρο του ξενοδοχείου ΑΚΡΑΤΟΣ και το 2002 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και τη Γαλλική Πρεσβεία, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Β. Ουγκώ, με έκθεση από 86 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες με θέματα από τη Γαλλία στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos