Πιταροκοίλης, σιδηροδέσμιος..Τελικά, σ’ αυτόν εδώ το τόπο, θα πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, για να μπουν τα πράγματα σε τάξη.

Έτσι συνέβη και με το Πυρηνελαιουργίο της Ρούσσος ΑΒΕΤΕ, που βρίσκεται στην περιοχή Αλμυρός, λίγο έξω από τον Αγιο Νικόλαο.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η ακτιβιστική ενέργεια του μέλους της Συσπείρωσης Δημοτών Δήμου Αγίου Νικολάου, γιατρού Κωστή Πιταροκοίλη, ο οποίος αλυσοδέθηκε το πρωί της Τρίτης (25/1) έξω από την είσοδο του εργοστασίου. Όπως μας είπε, φτάσαμε μέχρι εδώ γιατί εδώ και δυο μήνες, μας δουλεύουνε όλοι και σ’ αυτήν εδώ τη πόλη κάποιος πρέπει να πει μια κουβέντα παραπάνω. Στόχος είναι να προκληθούνε οι θεσμοί, για να δούμε τι θα κάνουμε.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουδάρας, αλλά και πολλοί πολίτες από τον Αγιο Νικόλαο, για συμπαράσταση ενώ, τον ακτιβιστή επισκέφτηκαν τόσο ο Νομάρχης Λασιθίου, όσο και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου. Η παρουσία της αστυνοίας ήταν διακριτική.

Ο Νομάρχης Λασιθίου, Αντώνης Στρατάκης, μας ενημέρωσε ότι ζήτησε να προχωρήσουν μια σειρά πράξεις κατά της εταιρείας. Παρά το γεγονός, μας είπε, ότι έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος, ότι υπάρχουν μια σειρά αποφάσεις, από την Περιφέρεια, τόσο πια ενδιαφέρον υπάρχει για το συγκεκριμένο επενδυτή; Επίσης πρόσθεσε ότι σε όλη την Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια βιομηχανία, ακυρώσεων αποφάσεων των Νομαρχών από τους Περιφερειάρχες. Οι Γενικοί Γραμματείς μπορούν να κρίνουν τη νομιμότητα των αποφάσεν και όχι τη σκοπιμότητα. Γι’ αυτό και η πρόεδρος της ΕΝΑΕ Φώφη Γεννηματά, ουσιαστικά προειδοποίησε τον Υπουργό Εσωτερικών ότι αυτή η λογική δεν θα γίνει αποδεκτή.

Κινητοποίηση στην είσοδο του εργοστασίουΤελικά η πίεση είχε αποτέλεσμα. Ουσιαστικά, οι ιθύνοντες σύρθηκαν, πίσω από τη πράξη αυτή και με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, λίγες ώρες μετά ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, αποφάσισε ουσιαστικά το κλείσιμο του εργοστασίου. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Με την υπ’ αριθμόν 405/24-1-2005 απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, απορρίφθηκε η προσφυγή της εταιρείας με την επωνυμία ΡΟΥΣΣΟΣ ΑΒΕΤΕ κατά των αριθμών οικ.63196/21-12-2004 και 63387/22-12-2004 αποφάσεων του Νομάρχη Λασιθίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης: «…προκύπτει ότι η προσφεύγουσα εταιρεία δεν έχε προχωρήσει σε ανανέωση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του πυρηνελαιουργείου της ούτε σε ανανέωση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας, όπως αναφέρεται στην αριθμ. 10750/9-4-2001 άδεια λειτουργίας που της είχε χορηγηθεί, παρά τη σχετική επισήμανση που της είχε γίνει με έγγραφο της Διεθυνσης Βιομηχανίας Λασιθίου και επομένως ο Νομάρχης Λασιθίου νομίμως προχώρησε στην έκδοση των προσβαλλόμενων αποφάσεων του…»

Για την ώρα το εργοστάσιο έκλεισε. Τους επόμενους μήνες λήγει και η άδεια του. Ελπίζουμε ότι τόσο η Νομαρχία Λασιθίου, όσο κα ο Δήμος Αγίου Νικολάου, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν το ζήτημα για να μην προκύψουν εκπλήξεις, όπως πολλές φορές στο παρελθόν.

Και το κυριότερο:

Ας αποφασίσουμε στη χώρα αυτή, επιτέλους, για τις χρήσεις γης. Μια περιοχή είναι είτε, κύρις κατοικίας, είτε παραθεριστικής, είτε βιομηχανική, είτε αεροδρόμιο, είτε νταμάρι. Δεν γίνεται να συνυπάρχουν όλα αυτά. Για να πάψουμε να βρίσκουμε μπροστά μας τέτοια προβλήματα.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos