έναρξη πανελλαδικής εκστρατείας κατά της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών
από τη παρουσίαση της εκστρατείας

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου η έναρξη της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στην Σεξουαλική Κακοποίηση των Παιδιών από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών.

Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στα γραφεία της οποίας πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» άνοιξε τον φάκελο «Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών» με την ουσιαστική και διαδραστική συμμετοχή Εισαγγελέων Ανηλίκων, Ανακριτών Ανηλίκων, καθηγητών ψυχιατροδικαστικής, Διευθυντών και Προϊστάμενων Κοινωνικών Υπηρεσιών Νοσοκομείων Παίδων, εκπροσώπων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπροσώπων της ΕΛ.ΑΣ από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του τμήματος Αναζητήσεων, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας, εκπροσώπου του ΔΟΜ και εκπροσώπου του ΕΚΚΑ. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, ένα φαινόμενο που συμβαίνει δίπλα μας, αλλά χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται.

Ο πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μέσα από την εκστρατεία ΜΕΝΕΙ ΜΥΣΤΙΚΟ ανοίγουμε τον φάκελο για την σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών. Ένα θέμα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Όμως το τελευταίο διάστημα η σεξουαλική κακοποίηση έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και έχει αναγνωριστεί ως θέμα Δημόσιας Υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μέσα από την εκστρατεία αυτή θα δουλέψουμε μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς προκειμένου να καταγράψουμε κοινές προτάσεις απ’ όλη την Ελλάδα και να κινητοποιήσουμε τα αρμόδια όργανα του κράτους ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Την ίδια στιγμή κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να ενισχύσουμε την πρόληψη εντός και εκτός των σχολικών κοινοτήτων και να θωρακίσουμε με γνώσεις τα παιδιά. Προσπαθούμε για το ιδανικό και υπηρετούμε όλοι μας το εφικτό για την προστασία των παιδιών αποφεύγοντας την περαιτέρω θυματοποίησή τους».

Η συνάντηση μεταξύ όλων των θεσμικών αρμόδιων φορέων είχε ως στόχο να συζητηθούν και να ενδυναμωθούν οι προτάσεις του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την ενίσχυση της πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών με σκοπό ο απολογισμός της πανελλαδικής εκστρατείας και τα συμπεράσματα της να παρουσιαστούν από τον Πρόεδρο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστα Γιαννόπουλο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στις 11 Δεκεμβρίου 2017.

Στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κατέθεσε προς συζήτηση και επεξεργασία τις παρακάτω προτάσεις:

1. Να θεσμοθετηθεί η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από την α΄βάθμια εκπαίδευση με στόχο αφενός να ενημερώνονται τα παιδιά με έγκυρο τρόπο για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να εμπεριέχει την ευαισθητοποίηση των παιδιών στο τι να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.
2. Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα Κέντρα στα οποία εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα θα πλαισιώνει κάθε παιδί θύμα. Στα συγκεκριμένα Κέντρα το παιδί θύμα θα καταθέτει ενοποιημένα, μία και μόνη φορά σε απόλυτα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον σε εκπαιδευμένους Συνεντευκτές όλα όσα έχει υποστεί. Στη διαδικασία αυτή θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (εισαγγελία, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας).
3. Να υπάρχει αυστηρός περιορισμός των δυνατοτήτων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να καλούν το παιδί – θύμα για περαιτέρω καταθέσεις-συνεντεύξεις ή μαρτυρίες πριν ή μετά αυτή την ενοποιημένη κατάθεσή του προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών που αποκαλύπτουν και να μην αποθαρρύνονται τα σιωπηλά μέχρι σήμερα θύματα στο να αποκαλύψουν και αυτά.
4. Να συσταθεί και στην Ελλάδα ένας ενιαίος φορέας για την καταγραφή των περιστατικών και της φύσης αυτών.
5. Να δημιουργηθούν εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα για τα παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
6. Να εκπαιδευτούν οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά κάθε περιστατικό (αστυνομικοί, εισαγγελείς, εκπαιδευτικοί, γιατροί, κοινωνικές υπηρεσίες).
7. Να απαιτείται πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για την πρόσληψη επαγγελματιών σε όλους τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έρχονται σε επαφή με παιδιά. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να ανανεώνεται ετησίως.
8. Να επιταχύνονται οι νομικές διαδικασίες και να μην ακολουθούν την συνήθη χρονική ροή. Στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών η διαδικασία αργεί εξουθενωτικά για τα παιδιά – θύματα με ολέθρια αποτελέσματα.

Επόμενοι σταθμοί της πανελλαδικής εκστρατείας όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους κατά τόπους αρμόδιους θεσμικούς φορείς: Πάτρα (14/11), Λάρισα (16/11), τη Χαλκίδα (27/11), το Ηράκλειο (28/11), τα Χανιά (29/11), την Τρίπολη (4/12) και τη Θεσσαλονίκη (8/12). Οι συναντήσεις  πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των κατά τόπους Περιφερειών.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τις δράσεις του ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών και να γίνουμε η «φωνή» τους:

–  Επισκεφτείτε το www.meneimystiko.gr για να ενημερωθείτε για το φαινόμενο, να διαβάσετε πραγματικές ιστορίες παιδιών, να βρείτε στατιστικά στοιχεία από την Ελλάδα και τον κόσμο και κυρίως να γνωρίσετε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν όλα όσα έχουν υποστεί.
–   Υπογράψτε στο www.meneimystiko.gr τις προτάσεις που καταθέτει προς ανοιχτό διάλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και να προστατεύσουμε κάθε παιδί από την σεξουαλική κακοποίηση.
–  Ακολουθήστε τα #ΜένειΜυστικό ή #MeneiMystiko στα social media του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
–   Δείτε το τηλεοπτικό σποτ της πανελλαδικής εκστρατείας ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση των παιδιών εδώ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos