Αντώνης Στρατάκης

Νομάρχης Λασιθίου

Έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 62 ετών το πρωί του Σαββάτου (27/9), ο Νομάρχης Λασιθίου Αντώνης Στρατάκης.
Εν ενεργεία νομάρχης στη δεύτερη του τετραετία, είχε διατελέσει και αντινομάρχης Λασιθίου υπό τον Γιάννη Παπατσάκωνα.
Καταγόταν από το Οροπέδιο Λασιθίου και ήταν δάσκαλος. Μέλος του Πα.Σο.Κ., για δεκαετίες.

Η κηδεία ορίστηκε για τη Κυριακή 28/9 από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στον Άγιο Νικόλαο. Η νομαρχία έμεινε ανοικτή έως τις 20:30 του Σαββάτου. Έχουν ανοιχτεί βιβλία συλληπητηρίων τόσο στη νομαρχία όσο και στην Αγία Τριάδα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

στις 09:50 ξεκινά η πομπή από το σπίτι στην Αμμουδάρα. Στις 10:15 θα γίνει υποδοχή της σωρού του μεταστάντος στη Νομαρχία Λασιθίου, από το νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου. Αμέσως μετά θα μεταφερθεί στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, όπου θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι την εξόδιο ακολουθία που θα γίνει στις 14:00. Της ακολουθίας θα προστούν οι Μητροπολίτες του νομού και θα εκφωνηθούν οι επικήδειοι. Συλλυπητήρια δεν θα δεχτεί η οικογένεια στην εκκλησία Στη συνέχεια η σωρός θα συνοδευτεί από τη φιλαρμονική και άγημα στρατού μέχρι τη γέφυρα και θα ταφεί στο δεύτερο νεκροταφείο Αγίου Νικολάου. Παράκληση από την οικογένεια να μην κατατεθούν στεφάνια αλλά να γίνουν δωρεές στα ιδρύματα.

Η κηδεία του θα γίνει δημοσία δαπάνη.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΡΑΤΑΚΗ

Κατάγεται από το Καμινάκι Οροπεδίου Λασιθίου.
Πτυχιούχος της Παιδαγωγικής ακαδημίας Ηρακλείου και του Μαράσλειου Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης όπου μετεκπαιδεύτηκε για δύο χρόνια στην ειδική Αγωγή.
Υπηρέτησε ως διευθυντής σε διάφορα σχολεία στους νομούς Έβρου και Λασιθίου ενώ εκπροσώπησε κατ’ επανάληψη το σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Μεραμβέλλου – Οροπεδίου σε διάφορα συνέδρια της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο Αντώνης Στρατάκης ακούει τα κάλαντα από μαθητές

Από τη Νομαρχία

Με την εφαρμογή του νόμου 2218/94 για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πήρε μέρος στις εκλογές του 1994 και 1998 όπου εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος με αρκετά υψηλά ποσοστά. Την τριετία 1995 – 1997 υπηρέτησε το θεσμό ως Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενώ από το 1998 μέχρι to 2002 υπηρέτησε ως Αντινομάρχης Λασιθίου, υπό τον νομάρχη Γιάννη Παπατσάκωνα.
Διετέλεσε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λασιθίου και της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου. Χρημάτισε, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Νομικής Υποστήριξης και Τεκμηρίωσης του Νομαρχιακού έργου και θεσμών, καθώς και της επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου.
Εξελέγη Νομάρχης Λασιθίου το 2002, με ποσοστό 52,5% από την πρώτη Κυριακή, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Επανεξελέγη Νομάρχης Λασιθίου το 2006 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, επίσης από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 53,3%.
Πρόεδρος της "ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ Α.Ε." από το 2003 μέχρι σήμερα.
Παντρεμένος με τη Ζαχαρούλα Πυθαρούλη και έχει δύο γιους.

Ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου:

«Με την αναγγελία της θλιβερής είδησης του θανάτου του Νομάρχη Λασιθίου, κ. Αντώνη Στρατάκη πραγματοποιήθηκε σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα σήμερα 27 Σεπτεμβρίου έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο επιθυμεί να εξάρει την πολυσχιδή προσωπικότητα και το πολυδιάστατο έργο του εκλιπόντος, την πλούσια και πολύπλευρη προσφορά του και να τονίσει ότι ο Αντώνης Στρατάκης υπήρξε επίλεκτο μέλος της λασιθιώτικης κοινωνίας και αποφασιστικός παράγοντας για την υλοποίηση των οραμάτων και των στόχων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου. Μαχητής και λόγιος, αφήνει με το μισεμό του το δικό του στίγμα στην Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε πιστά, με πηγαίο πάθος και εργατικότητα.
Έδειξε έμπρακτα την αγάπη του για τον τόπο και έδωσε αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων του.
Η ευθύτητα των λόγων του, η απλότητα, η αγωνιστικότητα, η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του το Οροπέδιο και η αφοσίωσή του στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Νομού μας συνιστούν πολύτιμες παρακαταθήκες για όλους μας.
Ο Αντώνης Στρατάκης υπήρξε, όχι μόνο ένας επιτυχημένος Νομάρχης, αλλά πάνω απ’ όλα αφοσιωμένος οικογενειάρχης, άξιος δάσκαλος, πιστός συνεργάτης, ένθερμος αγωνιστής και καλός φίλος.
Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης αγγίζουν τις καρδιές όλων μας. Παρέμεινε όρθιος μέχρι το τέλος, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας. Μπορεί η άνιση μάχη για ‘κείνον να τελείωσε με τον πιο οδυνηρό τρόπο, όμως για όλους εμάς δεν θα σβήσει ποτέ η εικόνα του χαρισματικού και αφοσιωμένου εργάτη της αυτοδιοίκησης.

Το γραφείο του Νομάρχη

Νομαρχία Λασιθίου

Για όσους συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουν να εργάζονται στο χώρο αυτό χωρίς τη ζωντανή παρουσία του. Το πολλαπλό έργο που άφησε πίσω του ο Αντώνης Στρατάκης θα παραμείνει για καιρό άσβεστο στη μνήμη μας.
Κι όπως η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοιχτή σε όλους τους πολίτες του Νομού Λασιθίου, έτσι και οι δικές μας καρδιές θα παραμείνουν ανοιχτές και στοργικά φιλόξενες στην πολύτιμη ανάμνηση της παρουσίας του ανάμεσά μας.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου να προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

  • Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος
  • Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Νομαρχιακού Συμβουλίου στη σωρό του εκλιπόντος και να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του
  • Να εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Πάγκαλος
  • Να αναρτηθεί μεσίστια η ελληνική σημαία στα καταστήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
  • Να παραμείνουν κλειστές όλες οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου την Δευτέρα 29η-09-2008
  • Η κηδεία του εκλιπόντος Νομάρχη να πραγματοποιηθεί από τον προϋπολογισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου
  • Να κατατεθεί εις μνήμην του το ποσό των 12.000,00 € στους παρακάτω συλλόγους: Σύλλογος ΑΜΕΑ Αγίου Νικολάου (2.000,00 €), Σύλλογος ΑΜΕΑ Ιεράπετρας (2.000,00 €), Σύλλογος ΑΜΕΑ Σητείας (2.000,00 €), Σύλλογος Ηλικιωμένων Αγίας Τριάδας (2.000,00 €), Σύλλογος Ηλικιωμένων Ιεράπετρας (2.000,00 €) και Γηροκομείο Τζερμιάδου (2.000,00 €). Η παραπάνω δαπάνη θα καλυφθεί από ίδια έσοδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου
  • Τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου να καταθέσουν εις μνήμην του το ποσό των 2.000,00 € στην Παιδούπολη Νεάπολης
  • Να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στην οποία θα γίνει αναφορά στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος, καθώς επίσης και απόδοση τιμής και μνήμης στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου
  • Να δοθεί το όνομά του στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λασιθίου».

Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου:

«Το ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, που συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 27-09-2008 στο Νομαρχιακό Κατάστημα, ύστερα από τη με αριθμ. πρωτ. 1776/27-09-2008 πρόσκληση του Προέδρου του και μετά από την ενημέρωση του σώματος από τη Νομάρχη Ηρακλείου κα Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη για τον αδόκητο χαμό του αείμνηστου Αντώνη Στρατάκη, Νομάρχη Λασιθίου, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

  • Εκφράζει τη λύπη του για τον αιφνίδιο και αδόκητο θάνατο του αείμνηστου Αντώνη Στρατάκη, Νομάρχη Λασιθίου.
  • Να παρασταθεί σύσσωμο στην νεκρώσιμη ακολουθία.
  • Εξουσιοδοτεί την κα Νομάρχη Ηρακλείου να μεταφέρει τα θερμά συλλυπητήρια του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου προς την οικογένειά του.
  • Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 
Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας.
Με βαθειά θλίψη πληροφορήθηκα το θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη , ενός άξιου εργάτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με τον οποίο συνεργασθήκαμε άψογα επί 4,5 χρόνια. Η ευθύτητα του χαρακτήρα του ,το ήθος του , η ανιδιοτελής προσφορά του και η υπηρέτηση των αρχών του με πάθος και συνέπεια βεβαιώνουν πως το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Το βιβλίο συλλυπητηρίων

Νομαρχία Λασιθίου

Νομάρχης Ηρακλείου, Βαγγελιώ Σχοιναράκη.
Ο αδόκητος θάνατος του Αντώνη Στρατάκη, του διαχρονικού φίλου, του ακούραστου συντρόφου, του συνεπή συναδέλφου δασκάλου, του συναγωνιστή Νομάρχη, μας βύθισε σε λύπη και πένθος. Όλη η Κρήτη θρηνεί το χαμό του, γιατί ο Αντώνης υπερέβαινε τα όρια του νομού του, αγαπούσε όλη την Κρήτη, μάχονταν για όλη την Κρήτη σε όλα τα μετερίζια. Με τον αείμνηστο Αντώνη συνδεθήκαμε πολλά χρόνια πριν, όταν και οι δυο ως συνδικαλιστές δάσκαλοι αγωνιστήκαμε για μια καλύτερη παιδεία και ξανασμίξαμε ως επικεφαλείς δυο όμορων νομών στους αγώνες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων για ουσιαστική αποκέντρωση. Γνωρίζοντας καλά τον άνθρωπο Αντώνη θλίβομαι που αύριο δεν θα είναι κοντά μας στο συνεχή και διαρκή αγώνα. Το κενό που αφήνει ο Αντώνης θα είναι ανεκπλήρωτο. Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του, στη σύζυγο του και στα δυο παιδιά του.

Επικεφαλής του νομαρχιακού συνδυασμού Λασίθι στη Πλώρη, Αντώνης Ανηψητάκης.
Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Νομάρχη Λασιθίου με βρίσκει στην Κομοτηνή καθιστώντας αδύνατη την παρουσία μου στο σημερινό έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στην αυριανή κηδεία. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια, στους συνεργάτες του. Η φυσική απώλεια ενός πολιτικού αντιπάλου εμπεριέχει ιδιαίτερο πένθος. Θυμάμαι κάποιες λέξεις που έγραψα λίγο μετά τις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές, πριν δυο χρόνια. “Το να συμπέσεις στο αχανές σύμπαν, την ίδια χρονική στιγμή, στον ίδιο μικρό τόπο, να έχεις την ίδια φιλοδοξία, να βάλεις ένα λιθαράκι προόδου στα δημόσια πράγματα, να έχεις τα ίδια εμπόδια, την εγκατάλειψη της Αποκέντρωσης και της Αυτοδιοίκησης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το να συμπέσεις λοιπόν σ’ όλα αυτά με άλλους τρεις θνητούς , τον Αντώνη Στρατάκη, τον Κωστή Νικολαράκη και τον Βασίλη Κόκκινο είναι ένας δεσμός με περισσότερα τα ενοποιητικά στοιχεία από τις διαφορές. “ Μ’ αυτές τις σκέψεις αποχαιρετώ το Νομάρχη Λασιθίου Αντώνη Στρατάκη.

Στρατάκης, Χατζημαρκάκης

από παλαιότερη συνάντηση

Ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης:
Θλίψη και πόνος με διακατέχουν από την είδηση της απώλειας του Νομάρχη Λασιθίου. Ο θάνατος του Αντώνη, αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τον τόπο μας, τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια, ανιδιοτέλεια και ζήλο επί πολλά χρόνια. Υπήρξε από τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησα στο νομό και κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση μου με την εγκαρδιότητά του. Οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ανθρώπινες, ζεστές και φιλικές και κάθε φορά που μιλούσαμε καταλάβαινα όλο και περισσότερο την αγάπη που είχε για το Λασίθι και την επιθυμία του να δει τον τόπο και τους ανθρώπους του να προοδεύουν. Ο Αντώνης δούλεψε με ήθος και συνέπεια για τον τόπο επιτελώντας το καθήκον του ως πολιτικός, γι’ αυτό και θα μείνει στη μνήμη και στην καρδιά μας για πάντα. Στην οικογένεια και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.


Πρόεδρος του Πα.Σο.Κ., Γιώργος Παπανδρέου:
Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Αντώνη Στρατάκη. Παρά την πρόωρη απώλειά του, αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο στο Λασίθι ως Νομάρχης, αλλά και στην εκπαίδευση των νέων της Κρήτης, που υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και μεγάλη ευαισθησία. Ανθρώπινος, προσιτός και γι’ αυτό αγαπητός από τους συμπατριώτες του Κρητικούς, ακολούθησε με πίστη τις αρχές, τις αξίες και τα κοινά οράματά μας, στην προσωπική του ζωή, στο σχολείο, στους αγώνες της Αυτοδιοίκησης. Θα τον θυμόμαστε πάντα για την μεγάλη του προσφορά. Στην οικογένειά του και στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου:
Ο Νομός Λασηθίου θρηνεί για την απώλεια του Νομάρχη κ. Αντώνη Στρατάκη, ο οποίος έχασε την μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 61 ετών. Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου σε έκτακτη συνεδρίασή του ΨΗΦΙΖΕΙ:

  • Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Δήμου στο Δημοτικό Κατάστημα την ημέρα της κηδείας του
  • Να παραχωρηθεί δωρεάν τάφος στο Β΄ κοιμητήριο της πόλης του Αγίου Νικολάου
  • Να παραστεί στην κηδεία το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Δήμου στην σωρό του.
  • Να εκφραστούν τα συλλυπητήρια του Δήμου στην οικογένειά του.
  • Να επιδοθεί το ψήφισμα στην οικογένειά του και να δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο.

Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης:
"Αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, πολίτη και πολιτικό του τόπου μας, το Νομάρχη Λασιθίου και φίλο Αντώνη Στρατάκη. Έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή αγωνιζόταν για τους συμπολίτες του και το Λασίθι με ικανότητα, υπευθυνότητα, σεβασμό στις υψηλές αξίες, εντιμότητα και πίστη. Μπορεί να νικήθηκε στον αγώνα με τον θάνατο, οπού κανείς δε βγαίνει νικητής, αλλά κέρδισε την καταξίωση στον αγώνα της ζωής. Κέρδισε το σεβασμό, τη μνήμη και την τιμή όλων μας. Και με αυτό τον τρόπο το όνομά του παραμένει ανεξίτηλο στην καρδιά μας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Ας είναι αιωνία του η μνήμη."

Νο.Δ.Ε. Ν.Δ. Λασιθίου:
Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Λασιθίου, εκφράζει την βαθιά της λύπη για τον πρόωρο θάνατο του Νομάρχη Λασιθίου κ. Αντώνη Στρατάκη. Κτυπημένος από την επάρατη νόσο έφυγε από κοντά μας σε μια ηλικία που είχε πολλά ακόμα να προσφέρει στον τόπο μας. Αγωνιστής μέχρι τέλους, απέδειξε την αγάπη του για το Λασίθι με την πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά του. Στην οικογένεια του, απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας.

Δημοτικό Συμβούλιο Οροπεδίου Λασιθίου:
Συνήλθε εκτάκτως σήμερα Σάββατο 27-9-2008 και ώρα 12:00 μ.μ. στο άκουσμα του θανάτου του Νομάρχη Αντώνη Στρατάκη επίλεκτου μέλους της κοινωνίας του Οροπεδίου και αφού άκουσε την εισήγηση του κ. Δημάρχου και τις τοποθετήσεις του προέδρου και των μελών του Σώματος για την υψηλή προσφορά του εκλιπόντος προς το Νομό Λασιθίου ΨΗΦΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ

  • Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του .
  • Να κατατεθεί στεφάνι στη σορό του από το Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ.
  • Να εκφραστούν συλλυπητήρια του Σώματος προς την οικογένεια .
  • Να συνοδεύσει την εκφορά του λειψάνου
  • Να διατεθεί ποσό 300 € στο Γηροκομείο Οροπεδίου Λασιθίου .
  • Να αναρτηθεί μεσίστια επί τριημέρου η σημαία του Δημοτικού Καταστήματος
  • Να δημοσιευτεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό τύπο .

Print Friendly, PDF & Email

Από manos