Σταύρος ΣταυρακάκηςΣε ηλικία 82 ετών, έφυγε από κοντά μας το Σάββατο (29/12), ο Σταύρος Σταυρακάκης, δημοσιογράφος, χρονονγράφος και για πολλά χρόνια αρχισυντάκτης της εφημερίδας Πατρίς του Ηρακλείου. Είχε εκδόσει και δύο βιβλία «Ρωμιός είναι, βαράτε τον» και «Το δικό μου τίποτα». Γεννήθηκε στους Πεύκους Σητείας, όπου και τελικά ετάφη τη Κυριακή (30/12). Όπως διαβάσαμε στο blog “pagidothetes”:

Στην γενέτειρά του την Πεύκη Μακρύ Γιαλού κηδεύτηκε ο Στ. Σταυρακάκης, που έχασε τη μάχη με το θάνατο χθες το μεσημέρι, ύστερα από την περιπέτεια που αντιμετώπισε από τροχαίο με την υγεία του.
Ο Σταύρος, ο κυρ Σταύρος για μας τους νεότερους, ήταν (σκληρή λέξη ο αόριστος ήδη) από εκείνους τους Δημοσιογράφους, που σε όλη του τη ζωή δίδαξε ήθος, υπηρετώντας τη Δημοκρατία και την ενημέρωση, μη αποδεχόμενος τους συμβιβασμούς με τις αρχές των οποίων ήταν ίσως ο καλύτερος πρεσβευτής της γενιάς του, αλλά και όσων ακολούθησαν.
Ο Σταύρος, Σταυρακάκης, ήταν συνώνυμο μιας δημοσιογραφίας που σήμερα συναντά κανείς σπάνια, μιας συλλογικής λειτουργίας ακόμα και στα συνδικαλιστικά ζητήματα που σήμερα σπανίζουν οι μιμητές της.
Είχε ενεργητική εμπειρία, υψώνοντας υψηλό δείκτη ηθικής, υπερβαίνοντας το ημέτερο εγώ, το προσωπικό συμφέρον, για να φροντίσει την ανάγκη την δική του ή του άλλου, συνέδεε πάντοτε, την εσωτερική υπευθυνότητα με την αντικειμενικότητα, που ο κόσμος μοιράζεται: την κοινωνία και το εμείς.
Η κακοήθης ιστορία των ημερών που βίωσε, και εξακολουθεί χωρίς ηθικούς φραγμούς να ενσταλάζει συμπεριφορές και μη κώδικες, τον οδήγησαν πάντοτε να αντιστέκεται σθεναρά στις απόπειρες ενάντια στην ελευθερία και τη ζωή. Ήταν στενά καθοδηγητής, χωρίς να επιδιώκει να δρέψει δάφνες, στον συσχετισμό ακριβώς, της ελευθερίας της έκφρασης και του προορισμού. Και αν η εμπειρία θέλει τους νεότερους υποταγμένους σε έναν περισφιγμένο κόσμο, την πλειοψηφία των προβεβλημένων του τύπου, όλο και πιο επαναλαμβανόμενη, καρικατούρα υπερφίαλων, ματαιόδοξων συναλλαγών της εφήμερης εξουσίας που κάποιοι επιτρέπουν να διαχειρίζονται, εκείνος, άφησε μια παρακαταθήκη, το όνειρο προς τα μπρος. Και όσο και αν οι φύλακες της μνήμης λιγοστεύουν, θα υπάρχει ένα μέλος της Ε.ΣΥ.Κ., που θα τον κρατά ζωντανό….

http://pagidothetes-iaxartis.blogspot.com/

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, Σεραφείμ Τσόκας, δήλωσε:
Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του διακεκριμένου δημοσιογράφου Σταύρου Σταυρακάκη . Ο Σ. Σταυρακάκης με το εξαίρετο ήθος του υπηρέτησε με σθένος επι δεκαετίες τη δημοσιογραφία και έμεινε αταλάντευτος στις αρχές και τις θέσεις του προσφέροντας πολύπλευρο έργο στη Δημοκρατία και την Κοινωνία . Στην οικογένεια του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Ο Μανόλης Παπαχατζάκης, φαρμακοποιός και πρώην νομάρχης Λασιθίου σε δήλωση που μας έστειλε αναφέρει:

«Αν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που δεν τιθασεύεται, αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες εν ριπή οφθαλμών και το αύριο σήμερα και χθες. Κι εμείς παρασυρόμεθα προς το τέρμα της πορείας μας, εκόντες άκοντες, παρακολουθούντες τα γεγονότα που περνούν από μπροστά μας, χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα. Αυτή είναι η μοίρα των θνητών
«Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος»

Και εσύ Σταύρο, ένας θνητός ήσουν δυστυχώς!
Έφυγες περήφανος, αφού απλόχερα η φωτεινή παρουσία σου μας γέμισε «φως». Αφού για πολλά χρόνια θηλάζαμε τη γνώση σου και την καθημερινή σου παρέμβαση στην καθημερινότητα. Τα μνήματα σου «Ρωμιός είναι, βαράτε του» σίγουρα δεν έσωσαν τον κόσμο, βοήθησαν όμως για ένα καλύτερο κόσμο.
«το δικό μου τίποτα» στην μνήμη σου αγαπημένε Σταύρο με την υπόσχεση ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ, τη φιλία σου, την εκτίμηση σου, την παρουσία σου.

Καλό σου Ταξίδι γείτονα και φίλε.

Μανόλης Παπαχατζάκης

Φαρμακοποιός Τ. Νομάρχης Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos