Ίδρυση ανώτατης σχολής τώρα στο Λασίθι
Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου

Με ομόφωνο ψήφισμα και σύσταση επιτροπής αγώνα ξεκινούν οι απαιτήσεις για κατά προτεραιότητα εξαγγελία ίδρυσης τριτοβάθμιας ανώτατης σχολής στο Λασίθι, για να αρθεί η αδικία εις βάρος του νομού από το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Αυτό αποφάσισε χθες (12/10) το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, μέσα σε κλίμα έντασης και αλληλοκατηγοριών για το ποιος φταίει που το Λασίθι, είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που είναι τόσο βαθιά διασπασμένος και η κάθε πόλη προσπαθεί να επωφεληθεί τα μέγιστα σε ατομικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο νομού, κάτι που έχουν πετύχει εδώ και πολλά χρόνια οι υπόλοιπες πόλεις -πρωτεύουσες της Κρήτς.

Η άμεση δέσμευση της υπουργού Παιδείας κα. Μαριέττας Γιαννάκου και η αποκάλυψη των σχεδίων της για το νομό Λασιθίου θα είναι το ζητούμενο της επιτροπής, που θα επιδιώξει να συναντηθεί μαζί της για να της επιδώσει το ψήφισμα.«Κανείς δεν αντιδρά αρνητικά στην ίδρυση του ΤΕΙ δυτικής Κρήτης στα Χανιά, αντίθετα το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι, ο νομός Λασιθίου, τι κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και ανεχόμαστε να είμαστε ο φτωχός συγγενής του νησιού, να μας δίνουν ψίχουλα και να λέμε και ευχαριστώ» συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

«Δε μας ξένισε το διακομματικό αίτημα της δυτικής Κρήτης για ίδρυση ανεξάρτητου ΤΕΙ αλλά ο χρόνος που δημοσιοποιήθηκε και το αιφνίδιο του γγονότος……το εκπαιδευτικό σύστημα αλλάζει, οι ακαδημαϊκές αρχές θεωρούν ότι στο μέλλον θα υπάρχει αύξηση εισακτέων στα ΤΕΙ και ταυτόχρονη μείωση στα ΑΕΙ. Να μπουν τώρα οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης των σχολών.Τα τμήματα που έχουν ιδρυθεί στις τρεις πόλεις του νομού Λασιθίου πρέπει να στηριχτούν προκειμένω να καταστούν βιώσιμα με την ίδρυση και δεύτερου τμήματος» τόνισε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Ιωαν. Λουκαράκης.

Ο κ. Ζερβός από την πλευρά του, ως εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, παρατήρησε την ελάχιστη παρουσία εκπροσώπων φορέων αλλά και δημοτών στην αίθουσα, παρότι το θέμα είναι βασικό για τη δημιουργία σοβαρών υποδομών στην πόλη. «Η απουσία αυτή έχει σχέση με το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε στη διεκδίκηση όσων δικαιούται ο δήμος, αν είχαμε κάνα τρενάκι θα έτρεχαν όλοι», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «η πολιτική παρουσία του νομού υπολείπεται πρώτα σε αριθμούς, να δούμε τι θα κάνουμε για να μην ερημώσουν τα τμήματα των ΤΕΙ και τα δούμε να γίνονται φυλακές».

Από πολλούς ακούστηκε να γίνουν πιο μαζικές αντιδράσεις, να βγει όλος ο νομός έξω από τα όρια για να ακουστεί και να δώσουν και κάποια σημασία, όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Γιατί μέχρι σήμερα κανείς δεν ασχολείται και η λύση των κινητοποιήσεων φαίνεται ως η μόνη απάντηση στην αδιαφορία όλων των αρμοδίων.

Ενώ ακούστηκε μέχρι και η προώθηση δημιουργίας «lobby» από συντοπίτες που ζουν δίπλα στα κέντρα εξουσίας την Αθήνα αλλά και το Ηράκλειο, γιατί όπως έχει δείξει η εμπειρία μόνο με πίεση και φωνές μπορεί να ακουστούν οι διεκδικήσεις και ίσως κάποια στιγμή να παγματοποιηθούν.

Παρόντες, σ΄ αυτήν την έκτακτη συνεδρίαση ήταν και ο αντινομάρχης κ. Βάρδας, ο πρώην δήμαρχος κ. Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής του οικονομικού επιμελητηρίου κ. Κουνενάκης, ο διευθυντής δευτεροβάθιας εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Βασιλάκης καθώς και ο σχολικός σύμβουλος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Αλέξης.

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Δήμος Αγίου Νικολάου

Νομαρχία Λασιθίου

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos