ο διευθυντής αστυνομίας Λασιθίου Κ. Περράκης με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γ. Στεφανάκη
ο διευθυντής αστυνομίας Λασιθίου Κ. Περράκης με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γ. Στεφανάκη

Την σοβαρότατη έλλειψη αστυνόμευσης που έχει σαν αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση αστυνομικών αλλά και μέσων αστυνόμευσης-υλικοτεχνικής υποδομής στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Οροπεδίου Λασιθίου που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, επισημαίνει με επιστολή του ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης προς τον αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα.

Η διαμορφωθείσα αρνητική εικόνα, τονίζει ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης, αυξάνει τους κινδύνους των διαφόρων μορφών εγκληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στην επιστολή του ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου που κοινοποιείται και στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Δημήτριο Τσακνάκη, περιγράφονται αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την δραματική έλλειψη προσωπικού αστυνόμευσης που έχει σαν αποτέλεσμα να αναλογεί 1 αστυνομικός ανά 610 πολίτες στο δήμο.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης στην επιστολή του προς τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα περιγράφει την κοινωνική, οικονομική δομή του τόπου, αλλά και την δεσπόζουσα τουριστική θέση που κατέχει, γεγονός που επισείει την σωστή και επαρκή αστυνόμευση της περιοχής. Μάλιστα αναφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου στην επιστολή του προς τον κ. Τόσκα αναφέρει τα εξής:

«Οι κάτοικοι του Δήμου δραστηριοποιούνται κυρίως στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.  Η απόσταση από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου τον Άγιο Νικόλαο, είναι πενήντα πέντε χιλιόμετρα μέσω ορεινού και σε αρκετά σημεία επικίνδυνου οδικού δικτύου. Στην τοπική κοινότητα Ψυχρού του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου βρίσκεται το Δικταίον Άντρον το μυθολογικό σπήλαιο του Δία και της Ευρώπης το οποίο βάσει στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 250.000 επισκέπτες. Το Δικταίον Άντρον κατατάσσεται ως  2ος σε εισπραξιμότητα αρχαιολογικός χώρος σε επίπεδο Κρήτης και 11ος σε επίπεδο Ελλάδος.

Στο Τζερμιάδων, την έδρα του Δήμου, λειτουργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Οροπεδίου Λασιθίου, ο οποίος προήλθε από την συνένωση του Α.Σ. Τζερμιάδων και του Α.Σ. Ψυχρού. Στον Α.Σ. Οροπεδίου Λασιθίου προβλέπονται 7 οργανικές θέσεις (2 βαθμοφόροι και 5 αστυφύλακες) ενώ σήμερα υπηρετούν μόνο 1 βαθμοφόρος και 3 αστυφύλακες καθώς και ένας αστυφύλακας ο οποίος έχει αποσπασθεί εκτός Κρήτης.   Με την υπ´ αριθμό 7002/2/427 – 31/3/2015 απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδο Νομού Λασιθίου, οι οργανικές θέσεις αστυνομικής δύναμης μειώνονται από 280 σε 240.  Επισημαίνεται ότι η υφιστάμενη δύναμη σήμερα για τους 4 Δήμους που αποτελούν τον Νομό Λασιθίου είναι 176 αστυνομικοί, ενώ μόνο 4 εξ’ αυτών υπηρετούν στον Δήμο μας (εκ των οποίων ο μοναδικός βαθμοφόρος ο οποίος εκτελεί χρέη Διοικητού πρόκειται να αποστρατευθεί εντός διμήνου).

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι, η αναλογία υπηρετούσας αστυνομικής δύναμης ανά πολίτη σήμερα είναι:

  • Σε επίπεδο Νομού Λασιθίου ένας αστυνομικός ανά τετρακόσιους τριάντα πολίτες (1/430).
  • Σε επίπεδο Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου ένας αστυνομικός ανά εξακόσιους δέκα πολίτες (1/610).

Λόγω του ότι:

  1. Το υπάρχον προσωπικό που υπηρετεί στον Α.Σ. Οροπεδίου Λασιθίου είναι ελάχιστο και πολύ κάτω του μέσου όρου για τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά δεδομένα με αναλογία 1 αστυνομικός ανά 610 πολίτες.
  2. Επίκειται η συνταξιοδότηση του μοναδικού βαθμοφόρου και Διοικητή του Α.Σ. Οροπεδίου Λασιθίου.
  3. Το πρόβλημα της αστυνόμευσης που ανακύπτει για τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου είναι τεράστιο λόγω της ορεινότητας και των αρκετών κρουσμάτων παραβατικότητας στην περιοχή. Το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων που υπάρχει ήδη, όχι μόνο θα αυξηθεί αλλά και θα δημιουργήσει υποτροπιάζουσες μορφές εγκληματικότητας.
  4. Η έντονη και συνεχής επισκεψιμότητα στην περιοχή του Δήμου λόγω τουρισμού (περισσότεροι από 250.000 επισκέπτες βάσει ΕΛΣΤΑΤ) επιβάλλει ακόμα και την σύσταση πλήρως στελεχωμένου αστυνομικού τμήματος στον Δήμο μας.
  5. Τα έσοδα υπέρ του Κράτους από την επισκεψιμότητα του Δικταίου Άντρου στο Ψυχρό Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου προσεγγίζουν το ένα εκατομμύριο ευρώ με έντονα αυξανόμενη τάση.
  6. Η Δημοτική Αρχή μέσω της εξαίρετης συνεργασίας με τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ν. Λασιθίου και τον Διοικητή του Α.Σ. Οροπεδίου Λασιθίου, έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή της προκειμένου να αποκτήσει το κτίριο του πρώην Ειρηνοδικείου Οροπεδίου Λασιθίου και αφού προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση του κτιρίου (πρόσβαση ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, μονώσεις, κουφώματα κλπ) να το διαθέσει δωρεάν προκειμένου να φιλοξενηθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες. Επίσης μέσω της άριστης συνεργασίας η Δημοτική Αρχή έχει ήδη διαθέσει προ τριμήνου δωρεάν, ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή για την δημιουργία της υπηρεσίας POL στο Α.Σ. Οροπεδίου Λασιθίου καθώς και έπιπλα γραφείου.
  7. Ο προτεινόμενος σχεδιασμός καταργεί το Α.Τ. Νεαπόλεως Δήμου Αγίου Νικολάου, στο οποίο υπόκειται υπηρεσιακά ο Α.Σ. Οροπεδίου Λασιθίου. Η προτεινόμενη αστυνόμευση από το Α.Τ. Αγίου Νικολάου κρίνεται αδύνατη λόγω:

o          της μεγάλης απόστασης (55 χλμ μέσω δύσβατου ορεινού οδικού δικτύου)

o          των ακραίων καιρικών συνθηκών κατά την χειμερινή περίοδο.

o          της μεγάλης τουριστικής κίνησης κατά την θερινή περίοδο από Απρίλιο έως Οκτώβριο, τόσο στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου.

o          του μεγάλου ποσοστού γήρανσης του πληθυσμού του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

  1. Το σύνολο του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου λόγω υψομέτρου (850 έως 2.148 μέτρα) πλήττεται συχνά από θεομηνίες και έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία διαρκούν πλέον των τεσσάρων μηνών. Γι αυτό άλλωστε ο Δήμος κηρύσσεται σχεδόν κάθε χρόνο σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας (Επισυνάπτεται απόφαση του Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπ’αρ.: 173/09-01-2015- ΑΔΑ: 61ΦΑΙ-ΗΒΕ).
  2. Κατά την θερινή περίοδο κάθε έτους, παρουσιάζεται στον Δήμο μας άφιξη εκατοντάδων αλλοδαπών εργατών για αγροτικές εργασίες, με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται.
  3. Ο Νομός Λασιθίου προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, παρουσιάζοντας  3.251.187 ετήσιες διανυκτερεύσεις σε καταλύματα ξενοδοχειακού τύπου και κάμπινγκ, για τον Νομό Λασιθίου (βάσει της από 25 Σεπτεμβρίου 2015 έκθεσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής).
  4. Στον Νομό Λασιθίου υπάρχουν συνολικά 25 μουσεία και 1.327 αρχαιολογικές θέσεις»

Προτάσεις Δημοτικής Αρχής     

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, βάσει της ανωτέρω τεκμηρίωσης προτείνει προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης τα εξής:

  • Την αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Οροπεδίου Λασιθίου σε Αστυνομικό Τμήμα με πλήρη στελέχωση.
  • Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουμε την πλήρη στελέχωση του Αστυνομικού Σταθμού Οροπεδίου Λασιθίου (χωρίς καμία διάθεση προσωπικού σε προσωρινές μετακινήσεις) σύμφωνα με την οργανική δύναμη που προβλέπει 2 βαθμοφόρους και 5 αστυφύλακες, την ενίσχυση με υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την μη κατάργηση του Α.Τ. Νεαπόλεως (Δήμου Αγίου Νικολάου) για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη συνεργασία των Υπηρεσιών για την αστυνόμευση της περιοχής και την εξυπηρέτηση των πολιτών του Δήμου. Στην περίπτωση αυτή προτείνεται και η δημιουργία κλιμακίου των ΤΑΕ λόγω του ότι ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου

βρίσκεται στο κέντρο του ορεινού όγκου της Δίκτης και ενδιάμεσα των Νομών Λασιθίου και Ηρακλείου έχοντας όμορους τους ακόλουθους Δήμους:  Βιάννου, Μινώα Πεδιάδος, Χερσονήσου Νομού Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας Νομού Λασιθίου (Επισυνάπτεται σχετικός χάρτης εικ.1).

Επειδή η περιοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου αλλά και του Νομού Λασιθίου- αναφέρει ο Δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης- αποδίδει τα μέγιστα στην Εθνική Οικονομία και την ανάδειξη του πολιτισμού, χωρίς να απολαμβάνει τα ανάλογα ανταποδοτικά οφέλη, θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστές οι θέσεις και προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για την καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής και την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και των επισκεπτών του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Συνάντηση με τον Ταξίαρχο Κ. Περάκη

Εξάλλου δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης συναντήθηκε στο γραφείο του στο δήμο με τον αστυνομικό  διευθυντή Ταξίαρχο  Κώστα Περάκη όπου συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, και που περιγράφονται στην παραπάνω επιστολή, από την έλλειψη αστυνόμευσης. Μάλιστα ο Ταξίαρχος Κώστας Περάκης ανέφερε στον δήμαρχο ότι θα υποστηρίξει θερμά προς το Υπουργείο την δημιουργία αστυνομικού τμήματος στο δήμο που θα εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε ο Γιάννης Στεφανάκης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos