Αιχμηρές νεανικές φωνές  πλημμυρίζουν το ελληνικό κοινοβούλιο
η Γ τάξη του Γενικού Λυκείου Νεάπολης στη Βουλή

 Έχοντας ολοκληρωθεί η ΚΔ΄ σύνοδος του προγράμματος της βουλής των εφήβων , η οποία έλαβε χώρα από τις δύο έως τις έξι  Σεπτεμβρίου 2019 , καθίσταται βέβαιο ότι κάθε μέλος  της φετινής συνόδου επέστρεψε έχοντας αποκομίσει εμπειρίες αλλά και αναμνήσεις,  σταθμούς στο ρόλο που θα κληθεί να αναλάβει ως ενεργός πολίτης . Το θέμα του φετινού προγράμματος δεν θα μπορούσε φυσικά να είναι άλλο πέρα από τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οικουμενική κοινωνία του εικοστού πρώτου αιώνα .

             Συγκριτικά με τις προηγούμενες  χρονιές , η φετινή ολομέλεια διαφοροποιήθηκε ως προς τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων εφήβων βουλευτών  Οι ενδιαφερόμενοι νέοι κλήθηκαν να εκπονήσουν ετήσιο πρόγραμμα με συγκεκριμένες  ομαδικές δραστηριότητες, για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες μαθητές επέλεξαν τον εκπρόσωπό τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία.   Στο σχολείο μας, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές δράσεις που οδήγησαν στην εμβάθυνση των ζητημάτων της καθημερινότητας ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και καταδείχτηκε η ανάγκη της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο θεσμικά αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Προσωπικά αισθάνομαι ευτυχής που οι συμμαθητές μου με επέλεξαν να τους εκπροσωπήσω.

            Το ταξίδι σε αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία διήρκεσε πέντε ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δραστηριότητες :

  • Η πρώτη μέρα αφιερώθηκε στη διεξαγωγή δραστηριοτήτων με σκοπό την γνωριμία μεταξύ όλων των εκπροσώπων .
  • η δεύτερη μέρα γέμισε από την πραγματοποίηση εποικοδομητικών συζητήσεων στον χώρο του Μουσικού Σχολείου Αθήνας , καταλήγοντας στην παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Οιδίπους Τύραννος “  στο θέατρο Βράχων  “ Μελίνα Μερκούρη “.
  • την τρίτη μέρα διεξήχθη συνεδρίαση στο κτίριο της Βουλής με την παρουσία πολιτικών εκπροσώπων της χώρας , ενώ τις συζητήσεις διαδέχτηκαν πλούσιες βιωματικές δράσεις .
  • Η τέταρτη μέρα  περιλάμβανε την επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο , ενώ τη σκυτάλη έδωσε στη μικρή και μεγάλη ολομέλεια της βουλής παρουσία βουλευτών μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Βουλής και η υφυπουργός  παιδείας  . Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε τη διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης στον αύλειο χώρο του κοινοβουλίου.

             Μεταξύ των εμπειριών που απέκτησα από τη συμμετοχή μου στο φετινό πρόγραμμα της βουλής , ήταν πρωτίστως η ευκαιρία που μου δόθηκε να συζητήσω επί της ουσίας για τα  ανθρώπινα δικαιώματα με συνομήλικους μου, να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και να προτείνουμε λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας, μέσα από τη δική μας νεανική και αισιόδοξη ματιά, χωρίς σκοπιμότητες, ενώ πολύ σημαντικό στοιχείο  αποτέλεσε η συνειδητοποίηση της ευθύνης που φέρει κάθε πολίτης, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας με τη συμμετοχή του στα κοινά . Επιπλέον κατανόησα τη δύναμη της φωνής, τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής, ενώ οι γνωριμίες και κυρίως οι φιλίες που ανέπτυξα σε αυτό το διάστημα των πέντε ημερών διεύρυναν τον κύκλο της κοινωνικοποίησης μου . Τέλος η επίσκεψη σε πλήθος πολιτισμικών μνημείων της χώρας οδήγησε στην σαφέστερη αντίληψη και γνωριμία με την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας .

Αναμφισβήτητα , λοιπόν, θα προέτρεπα κάθε νέο να συμμετάσχει σε αυτήν τη μοναδική εμπειρία που αποτελεί έναυσμα για πολιτική δράση και συλλογισμό , γιατί τα δικαιώματα, κάθε είδους, πηγάζουν από τη δημοκρατία, και η δημοκρατία στηρίζεται στους ενεργούς πολίτες.

Μαρία Ελένη Χριστοπούλου

 Μαθήτρια Γ τάξης  του Γενικού Λυκείου Νεάπολης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos