Μονή Τοπλού«Ο εθνικός πλούτος κηρύσσεται εν κινδύνω. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης που συνεχίζει τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο».
Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε τη Τετάρτη (24/9)σχετικά με την υπόθεση της Μονής Τοπλού.

Ο Α. Αλαβάνος έκανε λόγο για «Κρητικό Βατοπαίδι»,υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από 15.000 στρέμματα σε σύνολο 30.000 στρεμμάτων, που διεκδικούσε στη Κρήτη στη Μονή Τοπλού.
Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για δημόσια έκταση, για μια περιοχή «ΝATURA» με μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και το μόνο μέρος στη Μεσόγειο που έχει επιβιώσει από την Μινωϊκή ως την Βυζαντινή περίοδο, για τη διάσωση της οποίας υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση.
Η περιπέτεια αυτή, ανέφερε ο κ. Αλαβάνος, ξεκίνησε το 1991 επί κυβερνήσεων του Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε ένα σουλτανικό φιρμάνι που επικαλέστηκε η Μονή, συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και ολοκληρώνεται τώρα.
Αλέκος ΑλαβάνοςΌπως εξήγησε ο κ. Αλαβάνος δίνοντας στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα, η ιστορία ξεκίνησε το 1991 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος δέχθηκε ότι η Μονή Τοπλού έχει την κυριότητα επί 30.000 στρεμμάτων. Στη συνέχεια η Μονή δημιούργησε ένα ίδρυμα για την εκμετάλλευση της έκτασης. Μάλιστα, είπε, μια αγγλική εταιρία έδειξε ενδιαφέρον. Στη δε συνέχεια, μετά από δικαστικές αποφάσεις, τα μισά στρέμματα πέρασαν στη κυριότητα του κράτους.
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, λίγο αργότερα και εν μέσω δικαστικής εξέλιξης, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλείται το δημόσιο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση. Το 1997 με κοινή υπουργική απόφαση η κυβέρνηση κάνει δεκτή την επένδυση.
Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά το σχετικό φάκελο, παράλληλα δε θα φέρει στη Βουλή την υπόθεση.
Ακόμα, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο απευθύνθηκε στον ίδιο το πρωθυπουργό, ζητώντας του να σταματήσει η κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων, που άρχισαν μετά από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων το 2007, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
«Η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζοντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο και τον κηρύσσει εν κινδύνω. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση και η μόνη λύση είναι η αποχώρηση της», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.
Τέλος, ο κ Αλαβάνος επανάφερε το θέμα ελέγχου και έρευνας όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos