Αλλάζουμε το Ηράκλειο προς το καλύτερο
ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός στον απολογισμό

Τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2017 έκανε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Στα κυριότερα σημεία της αρχικής του εισήγησης του στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος τόνισε :

«To Ηράκλειο αλλάζει! Αλλάζει με έργα ενταγμένα σε έναν συνολικό σχεδιασμό μακράς πνοής, όχι αποσπασματικά. Με παρεμβάσεις τόσο στο κέντρο, όσο και στις γειτονιές και στην περιφέρεια του  Δήμου. Αλλάζει η όψη του και ταυτόχρονα αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται οι  υποδομές του, πολλές από τις οποίες ήταν παραμελημένες.

  • Ετούτη η Δημοτική Αρχή έχει πολλές φορές αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να διαψεύδει τα προγνωστικά, τις εικασίες ή και τις επιθυμίες όσων προσβλέπουν στην αποτυχία της.
  • Σε πείσμα λοιπόν, όσων προβλέπουν κάθε μέρα εδώ και τέσσερα χρόνια την διάλυσή μας, όσων μας συκοφαντούν προσπαθώντας συστηματικά να απαξιώσουν το έργο μας, των αυτόκλητων «αξιολογητών» που δεν αντιλαμβάνονται ότι κι εκείνοι αξιολογούνται για τις πράξεις και τη σοβαρότητα των λεγομένων τους, εμείς είμαστε ακόμα εδώ, είμαστε ενωμένοι και αλλάζουμε προς το καλύτερο την πόλη.

Και θα είμαι εδώ, θα είμαστε εδώ, όταν έρθει η ώρα, για να διεκδικήσουμε τη μοναδική θετική αξιολόγηση που μας ενδιαφέρει: Αυτή των δημοτών.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης σε όλα τα σημαντικά έργα που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε ξεκίνησαν, είτε δρομολογήθηκαν το προηγούμενο έτος, όπως:

  • Την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου.
  • Την αποκατάσταση του Κόλπου του Δερματά.
  • Την αποκατάσταση του Καπετανάκειου.
  • Την αγορά οκτώ καινούργιων απορριμματοφόρων και την ανανέωση του στόλου της καθαριότητας.
  • Την παραχώρηση του Μεγάρου Κοθρή από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Ηρακλείου.
  • Τις διακρίσεις της πόλης στον τομέα του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.
  • Τις νέες γεωτρήσεις που αδειοδοτήθηκαν καθώς και τα έργα αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου της πόλης κ.ά.

Ολόκληρη η εισήγηση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Διαδικασίες όπως η σημερινή – με την μορφή που έχουμε πια καθιερώσει –  είτε πρόκειται για απολογισμούς, είτε για τις κανονικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που μεταδίδονται πλέον ζωντανά από το διαδίκτυο, είτε για δημόσιες διαβουλεύσεις, στοχεύουν κυρίως στην καλύτερη δυνατή ενημέρωση των δημοτών. Ο ενημερωμένος δημότης μπορεί ευκολότερα να εξελιχθεί σε ενεργό δημότη.  Και μια πόλη με ενεργούς δημότες, που συμμετέχουν στα κοινά και έχουν άποψη, κριτική σκέψη και γνήσιο ενδιαφέρον γι’ αυτήν, είναι μια πόλη που δεν έχει τίποτα να φοβηθεί!

Κυρίες και κύριοι, αν έπρεπε να βάλουμε ένα τίτλο στον παρόντα απολογισμό αυτός θα ήταν απλός αλλά ακριβής:

To Ηράκλειο αλλάζει!

Αλλάζει με έργα ενταγμένα σε έναν συνολικό σχεδιασμό μακράς πνοής, όχι αποσπασματικά. Με παρεμβάσεις τόσο στο κέντρο, όσο και στις γειτονιές και στην περιφέρεια του  Δήμου. Αλλάζει η όψη του και ταυτόχρονα αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται οι υποδομές του, πολλές από τις οποίες ήταν παραμελημένες.

Το Ηράκλειο αλλάζει! Όχι με όμορφες και ανεφάρμοστες εξαγγελίες αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις.

Τα μεγάλα λόγια άλλωστε δεν μας ταιριάζουν. Εμείς προχωράμε προς την υλοποίηση του προγράμματος με πράξεις.

Όσοι διάβασαν ολόκληρο τον απολογισμό του 2017, σίγουρα θα συμφωνήσουν μαζί μου. Όσοι στάθηκαν μονάχα στο οραματικό τμήμα της γραπτής εισαγωγής μου, προφανώς αγνοούν, ενδεχομένως και εσκεμμένα, ότι για να δράσεις, πρέπει πρώτα να σχεδιάσεις. Και για να σχεδιάσεις, πρέπει πρώτα να οραματιστείς.

  • Εμείς, λοιπόν, οραματιστήκαμε έναν επισκέπτη ή έναν Ηρακλειώτη να ξεκινάει από την Λεωφόρο Δημοκρατίας, να περνάει μέσα από το αναβαθμισμένο Πάρκο Γεωργιάδη, την Δικαιοσύνης, την Ίδης, την Καλοκαιρινού, την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όλες πλήρως αναπλασμένες, να φτάνει στην θάλασσα και να επιστρέφει στο κέντρο από την περιπατητική και ποδηλατική  διαδρομή  πάνω στα τείχη, με αφετηρία της διαδρομής του τον προμαχώνα του Αγίου Ανδρέα.
  • Οραματιστήκαμε τον ίδιο άνθρωπο να σταματά για ένα μπάνιο, εφόσον το επιθυμεί, στην παραλία του Κόλπου του Δερματά. Να πίνει καφέ στο καφενείο του Κουμπέ. Να επισκέπτεται τη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μέγαρο Κοθρή.
  • Να περνά ελεύθερο χρόνο μαζί με τα παιδιά του σε κάποια από τις ανακαινισμένες παιδικές χαρές της πόλης.
  • Ή στο ολοκληρωμένο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου που θα του παρέχει πληθώρα επιλογών ολόκληρο τον χρόνο.
  • Και στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη η οποία θα έχει ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.
  • Να συμμετέχει ενεργά στο φεστιβάλ «Τέχνη Καθ΄ Οδόν», να απολαμβάνει τις εξαιρετικές εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» και των άλλων, σημαντικών  φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος.
  • Να παρακολουθεί κάποιο σημαντικό αθλητικό γεγονός στο Παγκρήτιο Στάδιο ή στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ηρακλείου.
  • Να ζει σε μια πόλη με υψηλό επίπεδο καθαριότητας, χάρις στο προσωπικό της Υπηρεσίας που εργάζεται με συνθήκες ασφαλείας σε ολοκαίνουργια απορριμματοφόρα καθώς και χάρις στα πρωτοπόρα προγράμματα διαχείρισης αποβλήτων στα οποία συμμετέχει.
  • Μια πόλη με σύγχρονες υποδομές ύδρευσης και άρδευσης.
  • Με κοινωνικές δομές που στηρίζουν εμπράκτως τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με δυναμικό εθελοντικό κίνημα.
  • Μια πόλη υπόδειγμα στην φιλοξενία προσφύγων.
  • Μια πόλη που αναδεικνύεται ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη και διαθέτει ένα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο.
  • Μια πόλη με δημότες ενεργούς και ενημερωμένους, οι οποίοι συζητούν, συνεργάζονται και συνδιαμορφώνουν με την εκάστοτε δημοτική αρχή το μέλλον της.

Αυτή η πόλη είναι το Ηράκλειο.

Και είναι μια πόλη  που δεν χρειάζεται πλέον να την φανταζόμαστε.  Γιατί είναι η πόλη που δημιουργούμε!

Παρά τις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες και τις καθυστερήσεις από τις διαρκείς αλλαγές του νόμου περί δημοσίων έργων και προμηθειών, παρά την υποστελέχωση καίριων υπηρεσιών του Δήμου και τα διαρκή προβλήματα που δημιουργεί και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η παρατεταμένη οικονομική κρίση, παρά τα εμπόδια που ορισμένοι επιμένουν συστηματικά και μικρόψυχα να βάζουν στον δρόμο μας, όλα όσα σας ανέφερα, είτε έχουν ήδη ολοκληρωθεί, είτε έχουν ξεκινήσει, είτε έχουν δρομολογηθεί.

Αλλάζουμε το Ηράκλειο προς το καλύτερο
από τον απολογισμό

Συγκεκριμένα:

  • Η Ανάπλαση των οδών Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017 και ,εκτός απροόπτου, έως το τέλος του 2018 το μεγαλύτερο κομμάτι της θα έχει παραδοθεί στο κοινό.
  • Θα ακολουθήσει η Ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η οποία θα δημοπρατηθεί το επόμενο διάστημα.
  • Η έναρξη των εργασιών συνδυάστηκε με μια σειρά από κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και με την παροχή δωρεάν μετακίνησης στους δημότες με τα City Bus, σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και δωρεάν στάθμευσης στο Λιμάνι (σε συνεργασία με τον ΟΛΗ) και Παγκρήτιο Στάδιο. Οι ρυθμίσεις μέχρι στιγμής κρίνονται απολύτως επιτυχείς.
  • Η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, μετά από ένα δημιουργικό και εποικοδομητικό διάστημα δημόσιας διαβούλευσης για τις χρήσεις του Πάρκου, θα συμβασιοποιηθεί και θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, λαμβάνοντας υπόψη και τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής.
  • Επιπλέον, η συζήτηση που άνοιξε με αφορμή το Πάρκο, έντονη και με αντιπαραθέσεις αλλά σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για την πόλη, θα συνεχιστεί, καθώς σκοπεύουμε να ανοίξουμε δημόσια διαβούλευση για τη συνολική διαχείριση των χώρων πρασίνου στο Ηράκλειο.
  • Η συντήρηση των Ενετικών Τειχών, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία νέας περιπατητικής διαδρομής έχει δημοπρατηθεί και το ίδιο θα συμβεί τους επόμενους μήνες και με την ποδηλατική διαδρομή.
  • Η πρώτη φάση της αποκατάστασης του Κόλπου του Δερματά έχει ολοκληρωθεί, και η δεύτερη, που περιλαμβάνει και την δημιουργία παραλίας μέσω της διαδικασίας της προσάμμωσης, έχει δημοπρατηθεί.
  • Η ανακατασκευή – πιστοποίηση 20 παιδικών χαρών  έχει συμβασιοποιηθεί και το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίησή της.
  • Η αποκατάσταση του Καπετανάκειου προχωρά, και ευελπιστούμε ότι έως το τέλος του 2018 οι μαθητές αυτού του ιστορικού σχολείου, θα έχουν μπει στο καινούργιό τους κτίριο.
  • Η επαναλειτουργία του Κουμπέ ως παραδοσιακό καφενείο, για την οποία δώσαμε μάχη και την κερδίσαμε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο , είναι θέμα χρόνου, ελπίζουμε ολίγου,
  • Το Υπουργείο Πολιτισμού μας παραχώρησε το Μέγαρο Κοθρή για 30 χρόνια και διεκδικούμε χρηματοδότηση για την εκπόνηση μελέτης και την μετατροπή αυτού του εμβληματικού κτιρίου σε πολυχώρο πολιτισμού και Δημοτική Πινακοθήκη.
  • Η παραχώρηση ενός δημοσίου κτιρίου στον Δήμο Ηρακλείου, αποτελεί από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Με την ίδια λογική, της αξιοποίησής τους προς όφελος των δημοτών, διεκδικούμε και τα άλλα δημόσια κτίρια στο κέντρο της πόλης και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να τα αποκτήσουμε και αυτά.
  • Η δεύτερη φάση κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου προχωρά πλέον με ταχείς ρυθμούς. Μέχρι το τέλος του 2018, εκτός απροόπτου, θα έχει ολοκληρωθεί. Μιας και βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο, να προσθέσω  πώς όταν αναλάβαμε εμείς, η επιλογή να συνεχιστεί η κατασκευή του ήταν μεν μονόδρομος αλλά δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Με την πρώτη φάση να έχει πολλές εκκρεμότητες και την απένταξη ύψους 11,8 εκατομμυρίων ευρώ να υπάρχει ακόμα ως ενδεχόμενο, χρειάστηκαν πολλές υπερβάσεις και σκληρή δουλειά για να «ξεκολλήσει» το έργο. Σήμερα αισιοδοξούμε βάσιμα ότι σύντομα θα το δούμε επιτέλους ολοκληρωμένο.
  • Το πρώτο μεγάλο στοίχημα λοιπόν, που ήταν η αποπεράτωση του Πολιτιστικού, θα το κερδίσουμε. Για το δεύτερο που είναι η λειτουργία του κατά τρόπον τέτοιο ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς  για ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο,  εργαζόμαστε για να το κερδίσουμε κι αυτό.
  • Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε τη λειτουργία της στο ανακαινισμένο Μέγαρο Αχτάρικα και με μια σειρά δράσεων, όπως συντήρηση και ψηφιοποίηση των ιστορικών παλαιτύπων που υπάρχουν στο αρχείο της, γίνεται εκ νέου ο πολιτιστικός θεματοφύλακας του Ηρακλείου.
  • Τα πολιτιστικά φεστιβάλ του Δήμου μεγαλώνουν και προσελκύουν ολοένα και περισσότερο κόσμο, εντός και εκτός Κρήτης. Τόσο το «Τέχνη Καθ’ Οδόν» όσο και το «Κρήτη, μια Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί» εντάχθηκαν το 2017 στο καλεντάρι του ΕΟΤ.

Και συνολικά ο τομέας του Πολιτισμού έχει κατά κοινή ομολογία αναβαθμιστεί. Με σεβασμό στην ιστορία και στην παράδοση του τόπου μας, δώσαμε ξανά στην πόλη ξεκάθαρη πολιτιστική ταυτότητα, η οποία εκτός των άλλων, αποτελεί και ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά στον τουρισμό.

  • Το ίδιο ισχύει και για τον αθλητισμό. Τη περασμένη χρονιά, φιλοξενήσαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέων Ανδρών, το φιλικό Legends 2004 – Inter For Ever, τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ και άλλες, σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις: Σε όλες δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια των συμμετεχόντων.
  • Παράλληλα, αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο επιλέγουν το Ηράκλειο για την προετοιμασία τους, καθιστώντας την πόλη σημείο αναφοράς για τον αθλητικό και τον προπονητικό τουρισμό.
  • Τα παραπάνω, με τη συμβολή του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου, της Περιφέρειας Κρήτης και όλων των αρμοδίων φορέων, συνετέλεσαν ώστε το Euromonitor, ένας από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους παρόχους έρευνας αγοράς παγκοσμίως να αναδείξει το Ηράκλειο ως τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης για το 2017.
  • Επίσης, στα Greek Tourist Awards, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του Υπουργείου Τουρισμού, ο Δήμος Ηρακλείου κέρδισε τρία βραβεία:
  • Το πρώτο για τον αθλητικό τουρισμό, το δεύτερο για την ιστοσελίδα τουρισμού, και το τρίτο για το Φεστιβάλ «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί».

Πρόκειται για διακρίσεις που επιβεβαιώνουν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Και που σε συνδυασμό με την ανακαίνιση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», για την οποία πιέσαμε μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και αποσπάσαμε την δέσμευση του Πρωθυπουργού, καθιστούν φανερό ότι το Ηράκλειο αποκτά πλέον μεγάλη δυναμική και στον τομέα του τουρισμού. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε.

Στην μάχη της καθημερινότητας, αναγνωρίζουμε ότι η πόλη αντιμετωπίζει ακόμα πολλά και μεγάλα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν στο πέρασμα των ετών και δεν λύνονται από τη μια ημέρα στην άλλη.  Όμως εμείς δεν φοβόμαστε την ευθύνη.  Προσπαθούμε να τα επιλύσουμε βραχυπρόθεσμα, εκεί που έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμες και οριστικές λύσεις.

  • Στην καθαριότητα, προχωρήσαμε στην μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει εδώ και χρόνια στον στόλο της Υπηρεσίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 επιχειρούν στην πόλη 8 καινούργια απορριμματοφόρα, ενώ περιμένουμε το επόμενο δίμηνο να παραδοθούν ακόμα δύο, χωρητικότητας 6 και  10 κυβικών μέτρων.  Επίσης, δρομολογούμε την απόκτηση δυο μικρότερων, χωρητικότητας 4 κυβικών μέτρων, που θα μπορούν να μπουν και στα στενά της Παλιάς Πόλης. Τα νέα οχήματα, παρέχουν στους εργαζομένους τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας και δίνουν συνάμα την δυνατότητα στην Υπηρεσία να βελτιώσει κι άλλο το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη. Και ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού στο αμαξοστάσιο, ο οποίος ήταν σε μεγάλο βαθμό προβληματικός, συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς.
  • Παράλληλα, το Ηράκλειο πρωτοπορεί στην διαχείριση αποβλήτων, συμμετέχοντας ως εταίρος σε τέσσερα προγράμματα, σε συνεργασία πάντα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.  Ειδικά το οραματικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, αποτελεί ένα έργο που μπορεί να αλλάξει καθοριστικά και προς το καλύτερο, ολόκληρη την περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού.
  • Στο μείζον ζήτημα της ύδρευσης, πέραν των δεδομένων και χρόνιων προβλημάτων, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν χειμώνα ιστορικής ανομβρίας  καθώς και με το ακραίο καιρικό φαινόμενο της συσσώρευσης τεράστιων ποσοτήτων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα του Ηρακλείου.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να  αδειάσουν μέσα σε μια μέρα οι δεξαμενές και να ακολουθήσει ένα προβληματικό δεκαήμερο, στα τέλη του Μαρτίου. Εκείνες τις δύσκολες ημέρες διεπίστωσα με απογοήτευση ότι ορισμένοι, αντί να αναγνωρίσουν την προσπάθεια της ΔΕΥΑΗ να διαχειριστεί μια δύσκολη περίσταση, επιχείρησαν να  την εκμεταλλευτούν προκειμένου να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη.  Κάποιοι μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν ότι κοροϊδέψαμε τον κόσμο και οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη.

Και αναρωτιέμαι, άραγε εκείνοι που κυβέρνησαν την πόλη για δώδεκα χρόνια και την άφησαν ανοχύρωτη απέναντι στην λειψυδρία θα ζητήσουν συγγνώμη; Εκείνοι που θεώρησαν ότι Φράγμα Αποσελέμη αποτελεί οριστική λύση για το Ηράκλειο, όταν εμείς ισχυριζόμασταν ότι δεν είναι πανάκεια, θα ζητήσουν συγγνώμη; Αυτοί που μας παρέδωσαν την ΔΕΥΑΗ σε κακή οικονομική κατάσταση, θα ζητήσουν  συγγνώμη;

Εμείς ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι θα λύσουμε το πρόβλημα μέσα σε τρία χρόνια, ούτε καν μέσα σε μια θητεία. Κάτι τέτοιο, όπως όλοι ξέρουμε, είναι απλώς αδύνατον.

Ωστόσο, από τη στιγμή που καταφέραμε να εξορθολογήσουμε τα οικονομικά της Επιχείρησης   – και χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια για να το πετύχουμε –  ξεκινήσαμε αμέσως να θέτουμε τις βάσεις, ώστε στο μέλλον να γίνει πραγματικότητα αυτό που αποτελεί και υπόσχεση αλλά, αν θέλετε, και προσωπικό όραμα. Να φύγουν τα ντεπόζιτα από τις ταράτσες των σπιτιών. Και θέτουμε αυτές τις βάσεις, υλοποιώντας κατά γράμμα το προεκλογικό μας πρόγραμμα:

Δηλαδή:

  • Αδειοδοτήσαμε οκτώ νέες γεωτρήσεις, οι δυο από τις οποίες ελπίζουμε ότι θα έχουν ενεργοποιηθεί μέχρι το καλοκαίρι, δίνοντας επιπλέον νερό στο δίκτυο της πόλης.
  • Επίσης, ξεκινήσαμε ήδη τις εργασίες αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου υδρευτικού δικτύου στην περιοχή του Παγκρητίου. Σύντομα θα ξεκινήσουν και στην Χρυσοπηγή ,ενώ ολοκληρώθηκε και ο αντίστοιχος διαγωνισμός για τις περιοχές Θέρισσος – Μασταμπάς και έπεται ο διαγωνισμός για τις περιοχές Δειλινό – Ακαδημία – Νέα Αλικαρνασσός. Μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση, την χρηματοδότηση της οποίας διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε με πρωθυπουργική δέσμευση.
  • Ακόμη, η διαγωνιστική διαδικασία για την αντικατάσταση περίπου 7.000 περίπου χαλασμένων υδρομέτρων, βρίσκεται στο τελικό της στάδιο.
  • Με αυτά τα μέτρα, στοχεύουμε στην μείωση των μεγάλων απωλειών του δικτύου, οι οποίες φτάνουν γύρω στο 50% του τιμολογούμενου νερού.
  • Προσπαθούμε για να υπάρξουν εξελίξεις στο άμεσο μέλλον και στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των γλυκών νερών του Αλμυρού ενώ για την αφαλάτωση, για την οποία μετά από διαπραγματεύσεις προήλθαμε σε καταρχήν συμφωνία με τον Δήμο Μαλεβιζίου, η καθυστέρηση που υπάρχει  δεν οφείλεται στον Δήμο Ηρακλείου.
  • Όσοι λοιπόν, βρήκαν ή νόμισαν ότι βρήκαν την ευκαιρία, να μας χτυπήσουν, ας το σκεφτούν ξανά. Ουδεμία κοροϊδία υπήρξε εκ μέρους μας ούτε στο συγκεκριμένο ούτε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Και τέτοιες εκφράσεις χαρακτηρίζουν τελικά εκείνους που τις χρησιμοποιούν.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στην Κοινωνική Πολιτική, η οποία παραμένει βασική μας προτεραιότητα, μέσα στο 2017:

  • Ολοκληρώθηκε η μεταστέγαση του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου σε νέες εγκαταστάσεις που έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης έως και 1.000 ωφελουμένων το μήνα. Το αντίστοιχο νούμερο στις προηγούμενες εγκαταστάσεις ήταν: 250.
  • Ξεκίνησε η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Ηρακλείου, του Κέντρου Κοινότητας, του Ταμείου Αλληλεγγύης , ενώ φέτος, για πρώτη φορά, ξεκινήσαμε πιλοτικά και το πρόγραμμα αποστολής δεμάτων σε φοιτητές που ανήκουν σε οικογένειες με οικονομικά προβλήματα.
  • Συνεχίζεται η στήριξη και η αναβάθμιση κοινωνικών δομών και δράσεων, με στόχο πάντα το όφελος όσο το δυνατόν περισσότερων δημοτών, όπως:
  • Το Κέντρο Αστέγων, που λειτουργεί για πρώτη φορά από το 2015 με διανυκτέρευση.
  • Το Κοινωνικό Φροντιστήριο που ξεκίνησε το 2014 στο Τρίτο Δημοτικό Διαμέρισμα και πλέον λειτουργεί και στα Τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα, καθώς και στην Δημοτική Κοινότητα Βασιλειών, με περισσότερους από 200 μαθητές και 50 εθελοντές καθηγητές.
  • Η Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο και Παροχή Συσσιτίου, σε συνεργασία με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, η οποία στηρίζει περίπου 200 οικογένειες μηνιαίως κ.α.
  • Και αξίζει να σας θυμίσω ότι στο Ηράκλειο, μέσω του Προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, φιλοξενούνται περισσότεροι από 500 πρόσφυγες,  κατά τρόπον τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι αλλά και οι παρατηρητές χαρακτηρίζουν υποδειγματικό.

Η ΠΕΔ Κρήτης αντιμετώπισε το ζήτημα με ψυχραιμία από την πρώτη στιγμή,  και έφτασε στην σημερινή λύση με ομοψυχία και καλή συνεργασία, παρά τις κραυγές ορισμένων το κρίσιμο καλοκαίρι του 2016.

Ένα μεγάλο ποσοστό των παραπάνω χρηματοδοτήθηκε, ή χρηματοδοτείται, από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι τα οικιακά δημοτικά τέλη μειώθηκαν στα επίπεδα του 2014 (και παραμένουν από τα χαμηλότερα στην χώρα), ενώ συνεχίστηκαν και οι μειώσεις σε διάφορες άλλες κατηγορίες τελών.

Αναφέρθηκα ενδεικτικά σε δράσεις, έργα και ενέργειες που έγιναν μέσα στο 2017, μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018,  και όχι σε όσα έχουμε κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα. Τα οποία είναι σαφώς περισσότερα από όσα επιτυγχάνουν, συνήθως, οι δημοτικές αρχές κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας τους.

Και δεν αναφέρθηκα, επίσης, σε ακόμη περισσότερα θέματα που θα δείτε στον απολογισμό και σε έργα όπως: Την αποκατάσταση του πρανούς στην Οδό Μνησικλή, την κατασκευή του Ικάριου Γηπέδου στην Νέα Αλικαρνασσό, την τοποθέτηση κούνιας ΑμεΑ στον Καράβολα και της συσκευής αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ στην Ακτή Καρτερού κ.ά.

Έχοντας ξεκάθαρο πλάνο για κάθε τομέα των αρμοδιοτήτων μας,  είμαστε έτοιμοι για σειρά παρεμβάσεων όπως:

Ασφαλτοστρώσεις και συντηρήσεις αγροτικών δρόμων (σύντομα θα συμβασιοποιηθούν δύο μεγάλες εργολαβίες, μια με προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ για τις ασφαλτοστρώσεις και μία με 600.000 ευρώ για την συντήρηση αγροτικών δρόμων), κυκλοφοριακές αλλαγές και κατασκευή νέων κόμβων, ολοκλήρωση αρδευτικών δικτύων (μέσα στο 2017 ολοκληρώθηκαν τα δίκτυα διανομής δεξαμενής Δ3 αρδευτικού έργου ΔΕ Τεμένους) που αφορούν τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην περιφέρεια του Δήμου και στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Στην προσπάθειά μας αυτή, οφείλω να αναγνωρίσω ότι η συμβολή των παρατάξεων της Αντιπολιτεύσεως υπήρξε και παραμένει κατά κανόνα πολύτιμη, έστω κι αν κάθε κανόνας έχει ασφαλώς και τις εξαιρέσεις του.

Συμπερασματικά:

Ετούτη η Δημοτική Αρχή έχει πολλές φορές αποδείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να διαψεύδει τα προγνωστικά, τις εικασίες ή και τις επιθυμίες όσων προσβλέπουν στην αποτυχία της.

Σε πείσμα λοιπόν, όσων προβλέπουν κάθε μέρα εδώ και τέσσερα χρόνια την διάλυσή μας, όσων μας συκοφαντούν προσπαθώντας συστηματικά να απαξιώσουν το έργο μας, των αυτόκλητων  «αξιολογητών» που δεν αντιλαμβάνονται ότι κι εκείνοι αξιολογούνται για τις πράξεις και τη σοβαρότητα των λεγομένων τους, εμείς είμαστε ακόμα εδώ, είμαστε ενωμένοι και αλλάζουμε προς το καλύτερο την πόλη.

Και θα είμαι εδώ, θα είμαστε εδώ, όταν έρθει η ώρα, για να διεκδικήσουμε τη μοναδική θετική αξιολόγηση που μας ενδιαφέρει: Αυτή των δημοτών.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos