Περικαλλής κάδος απορριμάτωνΑποδεκτή έκαναν στη σύσκεψη της Παρασκευής (3/6), την πρόταση του Γ.Γ της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα οι δήμαρχοι της Μεσαράς, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηρακλείου και το προεδρείο του ΕΣΔΑΚ για τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την περιοχή, θα αξιολογήσει εναλλακτικές προτάσεις χώρων προκειμένου να εξευρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία για τη δημιουργία μικρού ΧΥΤΑ και εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.
Η Επιτροπή, που θα συσταθεί από το Γ.Γ θα πρέπει να έχει καταλήξει στις προτάσεις τις μέχρι τις 14 Ιουνίου, οι οποίες θα τεθούν υπόψη του κ. Τσόκα, των δημάρχων και του ΕΣΔΑΚ, και θα αποφασιστεί, σε νέα σύσκεψη, ο χώρος που θα δημιουργηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη και των ειδικών, ο ΧΥΤΑ.
Με την πρόταση συμφώνησαν όλοι οι δήμαρχοι και, μέσα σε κλίμα συναίνεσης, δεσμεύθηκαν ότι θα δεχθούν, όποια περιοχή αποφασιστεί.
Στη συνέχεια, η πρόταση θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα σταλεί στο Ταμείο Συνοχής, με την ελπίδα να εγκριθεί.
Ο κ. Τσόκας, στην αρχική του εισήγηση προς τους δημάρχους, επεσήμανε ότι το έργο των 32 εκ. ευρώ «βρίσκεται στον αέρα» και τόνισε ότι «το καμπανάκι έχει χτυπήσει για όλους» κθώς είναι η τελευταία ευκαιρία της Κρήτης να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είμαστε εδώ, πρόσθεσε, γιατί πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημα και με έμφαση είπε ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους. Ακόμη υπογράμμισε ότι καλούμαστε όλοι να προχωρήσουμε σε πολτική λύση και κάλεσε όλους να αποφασίσουν τώρα.
Ο Γ.Γ αναφέρθηκε ακόμη στους 34 χώρους ΧΑΔΑ στην Κρήτη, οι οποίοι κλείνουν σε ένα χρόνο, και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι αν υπάρξει πρόστιμο αυτό πηγαίνει στους Δήμους.
 
Μετά από συζήτηση, στην οποία οι δήμαρχοι παρουσίασαν αναλυτικά τις θέσεις τους, έγινε αποδεκτή η πρόταση του Γ.Γ.
 
Στο τέλος της σύσκεψης ο κ. Τσόκας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε:
«Με την ευκαιρία της επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού και προσπαθώντας να υπάρξει μία εναλλακτική πρόταση, με την ελπίδα αυτό να εγκριθεί από το Ταμείο Συνοχής, συγκεντρωθήκαμε με τους δημάρχους της Μεσαράς, με τον εκπρόσωπου του ΕΣΔΑΚ και της ΤΕΔΚ και ορίσαμε μια Επιτοπή, η οποία θα αξιολογήσει εναλλακτικές προτάσεις χώρων και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, που πιστεύω ότι να είναι πραγματικά σύντομο, θα ολοκληρώσουμε τις εργασίες
 
Ερ: Το μέλος του ΕΣΔΑΚ ο κ. Λαδωμένος έθεσε το πρόβλημα επί της ουσίας, λέγοντας ότι προχωράμε μεν σε αυτή την κίνηση αλλά ο χρόνος μας πιέζει.
Απ: Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει αποδοχή της νέας μας πρότασης από πλευράς Ταμείου Συνοχής, όταν και εάν υπάρξει νέα πρόταση. Αυτό όμως θα πρέπει να το δούμε στην πράξη. Εάν σταυρώσουμε τα χέρια και πούμε ότι δεν γίνεται τίποτα, πράγματι δεν γίνεται τίποτα. Εάν όπως προσπαθήσουμε μπορεί και να το επιτύχουμε. Το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό, το ξέρουμε όλοι και πρέπει να γίνει η απαραίτητη προσπάθεια για να τα καταφέρουμε.
 
Ερ: Αν υπάρξει αδιέξοδο επιστρέφουμε στο Λαράνι;
Απ: Αν υπάρχει αδιέξοδο, εδώ είναι οι δήμαρχοι, θα ξανασυγκεντρωθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε το αδιέξοδο και να δούμε προς τα πού πάμε. Είναι μια απόφαση πολιτική, με την έννοια του να αποφασίσουν οι κοινωνίες τι μέλλον θέλουν για την Κρήτη.
 
Ερ: Μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να έχετε καταλήξει;
Απ: Δεν υπάρχει χρόνος. Ότι χρόνο τρώμε τώρα τον τρώμε από την παράταση.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos