η Σπιναλόγκα, από αέρος
η Σπιναλόγκα, από αέρος

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. και βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης προς τον Υπ. Πολιτισμού κ. Αρ. Μπαλτά για την αλόγιστη και άνευ προηγουμένου αύξηση που επέβαλε στα εισιτήρια εισόδου στη νήσο Σπιναλόγκα.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την εν λόγω απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, κατά τη συνάντησή του με το Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνιο Ζερβό, όπου τον ενημέρωσε για την απάντηση που έλαβε από τον κ. Μπαλτά, στην υπ’ αριθμ. 1026/4.2.2016 αναφορά του με θέμα: «Αύξηση της τιμής των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε:

Η απόφαση του Υπ. Πολιτισμού κ. Μπαλτά για την αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στη νήσο Σπιναλόγκα, με βρίσκει κάθετα αντίθετο.

Είναι μια αλόγιστη και καταστροφική για την τοπική πολιτιστική κληρονομιά μας απόφαση, η οποία ελήφθη στο πόδι, από ανθρώπους οι οποίοι χαρακτηρίζονται από παντελής και επικίνδυνη άγνοια των ιδιαιτεροτήτων και της ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας, που έχει η νήσος Σπιναλόγκα για το Λασίθι και τη Κρήτη γενικότερα.

Τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για τη λήψη της σχετικής απόφασης, αποδεικνύουν περίτρανα τη σύγχυση και την παράκρουση στην οποία βρίσκεται ο κ. Μπαλτάς και οι αδαείς σύμβουλοί του.

Ειδικότερα, στην εν λόγω απάντηση αναφέρεται ότι, η μεγάλη προσέλευση του κοινού στη νήσο Σπιναλόγκα, δεν οφείλεται στη σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά στο τεράστιο κοινωνικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει το νησί. Για το λόγο αυτό δε, ο χώρος αυτός δεν έχει περιληφθεί στα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΥΠΠΟΑ με την ΕΕ για την ανάδειξη αρχαιοτήτων.

Η αιτιολόγηση αυτή, εκτός του ότι είναι απαράδεκτη είναι και άκρως προσβλητική για το λαό και τους φορείς του Λασιθίου.

Λησμονά την τεράστια ιστορία της νήσου η οποία ξεκινά από την αρχαιότητα και παραβλέπει την αρχαιολογική σπουδαιότητα του χώρου και το γεγονός, ότι από τη δεκαετία του ’70 η Σπιναλόγκα έχει ανακηρυχθεί σε προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή.

ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης
ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης

Επιπρόσθετα, υποβαθμίζει τη προσπάθεια των τοπικών φορέων και του Δήμου Αγίου Νικολάου για την ένταξη της Σπιναλόγκας στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.

Η απαράδεκτη απόφαση για την αύξηση του εισιτηρίου εισόδου στην νήσο Σπιναλόγκα, καταδεικνύει για ακόμη μια φορά τα αδιέξοδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο κ. Μπαλτάς πιστός στις τακτικές του πρωθυπουργού του κ. Τσίπρα, αγνόησε επιδεικτικά τις επισημάνσεις του Επιμελητηρίου Λασιθίου, του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης & Σαντορίνης, αλλά και του Δήμου Αγίου Νικολάου και προχώρησε σε μια απόφαση εισπρακτικού χαρακτήρα για να συμβάλει στην κάλυψη των οικονομικών αδιεξόδων που προκάλεσε η αλόγιστη πολιτική της κυβέρνησής του.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, όσες αυξήσεις και αν επιβάλει στα εισιτήρια εισόδου των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, το οικονομικό μας πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με ψίχουλα.

Οι αυξήσεις αυτές, θα οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα και παράλληλα, θα επιφέρουν βαρύτατο πλήγμα στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Για το λόγο αυτό, τον καλώ να αναθεωρήσει άμεσα την απόφασή του, και να επαναφέρει το αντίτιμο στο εισιτήριο εισόδου στη νήσο Σπιναλόγκα στα 2 ευρώ.

Παράλληλα, τον καλώ να αναλάβει πρωτοβουλία για να διεξαχθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής (τουαλέτες, ηλεκτροφωτισμός, βελτίωση προβλήτας κ.λπ), για την ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε σημαντικό αρχαιολογικό, τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό.

Μετά Τιμής

Γιάννης Πλακιωτάκης

Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos