ανάβαση στην κορυφή των Αστερουσίων, τον Κόφινα
Κόφινας

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λασιθίου διοργανώνει για τα μέλη ανάβαση στην κορυφή (1231μ.) των Αστερουσίων, τον Κόφινα. Τα Αστερούσια Όρη είναι μια χαμηλή σχετικά οροσειρά που εκτείνεται στα νότια του Νομού Ηρακλείου και αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στην πεδιάδα της Μεσσαράς και στο Νότιο Κρητικό πέλαγος.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από τα Καπετανιανά, το μικρό χωριό κτισμένο αμφιθεατρικά στα 750μ. στις πλαγιές των Αστερουσίων, και με πορεία ανατολική σε παλιά μονοπάτια και αγροτικούς δρόμους, θα ανέβουμε στην κορυφή όπου την εποχή των Μινωιτών υπήρχε ιερό κορυφής.

Σήμερα στην κορυφή συναντάμε το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού με εκπληκτική θέα, ενώ στην επιστροφή μας θα περάσουμε από το σημείο που βρισκόταν η Μονή των Τριών Ιεραρχών, στην περιοχή Λουσούδι, η οποία  ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, από τον μοναχό Ιωσήφ  Φιλάγρης, ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Αριστοτέλη ( το μοναστήρι θεωρείται από τον αρχαιολόγο Αθανάσιο Παλιούρα ότι λειτούργησε ως το «πρώτο» Ελληνικό Πανεπιστήμιο).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ –ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ –

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: http://www.eoslasithiou.gr fb eoslasithi  & ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Τηλ: 6972667591 & 6948040401

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο (S M ΜΟΛΥΜΠΑΚΗ)  07:00 το πρωί της Κυριακής.

Η μετακίνηση μας προς τα Καπετανιανά θα γίνει με δικά μας μέσα (Χρόνος μετάβασης  2ώρες & 20 λεπτά)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 4 ώρες περίπου (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 1 Απαραίτητος εξοπλισμός (Μποτάκια ορειβατικά, προαιρετικά μπατόν, αντιανεμικό , νερό ,σνακ, καπέλο ,γυαλιά ηλίου, αντηλιακό)

ΑΡΧΗΓΟΣ – Ανδρέας Λουκάκης (τηλ. 6948040401)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos